9 september 2020, 08:15
Het maken van een goede astrofoto heeft nogal wat voeten in de aarde. Een sterrenlucht – al dan niet met voorgrond – scherp en op de juiste manier vastleggen is niet gemakkelijk en vergt veel oefening en ervaring. Daarnaast is het in de meeste gevallen ook noodzakelijk dat je de gemaakte beelden bewerkt. Daar zijn speciale en ingewikkelde programma’s voor die je een hoop werk uit handen kunnen nemen. We bekijken er een paar.
Het bewerken van een astrofoto houdt meer in dan enkel wat contrast, scherpte toevoegen of wat aan de kleuren veranderen, zoals je bij een portret of een landschapsfoto zou doen. Bij het bewerken van astrofoto’s komt heel wat meer kijken, want vaak is het nodig om verschillende – soms wel honderden – beelden te combineren tot één totaalbeeld om alle diepte, kleuren en details uit de scene naar voren te halen. Met andere woorden: je moet gaan ‘stacken’. Dit is een veelgebruikte techniek in de fotografie en het betekent natuurlijk niets anders dan het stapelen van beelden om de juiste informatie uit ieder beeld in te zetten om tot een optimaal totaalbeeld te komen. Dit kun je doen om bijvoorbeeld extra scherpte te creëren of om extra dynamisch bereik te realiseren.
Bij astrofotografie gaat het – afhankelijk van wat voor een beeld je maakt; er zijn diverse ‘genres’ astrofoto’s – meestal om zowel het optimaliseren van het dynamisch bereik, het vinden van optimale scherpte en het minimaliseren van ruis. Dit alles met beelden gemaakt in uitdagende lichtomstandigheden. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende beelden maken om de belichting van de scene te optimaliseren. Vervolgens kun je voor het minimaliseren van de ruis ook nog een totaal zwart beeld maken.
Het combineren van al deze beelden kun je uitvoeren in bijvoorbeeld Photoshop, maar er zijn ook speciale programma’s voor. De groep serieuze astrofotografen is niet gering en daarom zul je ook flink wat programma’s vinden die je kunnen helpen bij de meest ingewikkelde bewerkingen. Zonder uitzondering zijn het programma’s met uitgebreide mogelijkheden die je misschien niet meteen kunt begrijpen of doorgronden. Oefening baart ook hier kunst. Hierbij een aantal handige voorbeelden van programma’s die je in kunt zetten voor het creëren van optimale astrobeelden.
DeepSkyStacker
Met DeepSkyStacker kun je – zoals de naam al zegt – je gemaakte beelden eenvoudig stapelen om zo tot één optimaal resultaat te komen. Het automatiseert het normaal gesproken zware en tijdrovende proces van handmatig openen en stapelen van soms wel honderden verschillende RAW-beelden. Je importeert ze eenvoudig in het systeem en laat het zijn gang gaan. Een aantal uren later is het stapelen klaar en ligt er een kant en klare basis op je te wachten die natuurlijk op andere vlakken – curven, belichting en dergelijke – nog flink aangepakt moet worden.
http://deepskystacker.free.fr/
PixInsight
PixInsight is een programma gemaakt door astrofotografen vóór astrofotografen. De mogelijkheden zijn diepgaand en het programma is ontwikkeld om astrofotografen de volledige controle te geven over de achterliggende algoritmes en processen. Eenvoudig is het echter niet. Zoals ze het zelf zeggen bij PixInsight komen veelzijdigheid, accuratie en efficiëntie altijd vóór gebruiksgemak en zijn er geen concessies gemaakt bij de ontwikkeling.