in

Denk hieraan als je een panorama maakt!


21 juni 2019, 11:42

Op reis zie je de mooiste landschappen die erom vragen gefotografeerd te worden. Maar hoe vaak is het al voorgekomen dat de foto’s saai uitpakken? Soms schuilt die saaiheid in het beeldformaat. Als je een weids landschap fotografeert in de verhouding 2:3 of 3:4, dan fotografeer je relatief veel lucht of veel voorgrond. In zo’n situatie kan een panoramaformaat een mooiere foto opleveren.

Een panorama maken

Om een panorama te maken, heb je net als bij HDR meerdere foto’s nodig die je later op de computer samenvoegt tot één brede afbeelding. Ga als volgt te werk:

Kantelen
Bij een breed landschap dat je graag horizontaal in beeld wilt brengen, kun je het beste je camera draaien zodat je hem in portretstand vasthoudt. Je krijgt hierdoor meer in beeld in de verticale richting.

Scherpte
Om het samenvoegen vlot te laten verlopen, gebruik je tijdens de opnames geen autofocus. Als de foto’s een verschillende scherpstelafstand hebben, is het lastig om ze aan elkaar te plakken. Stel daarom éénmalig scherp en zet daarna de autofocus uit.

Belichting
Hetzelfde geldt voor de belichting. Gebruik het liefst hetzelfde diafragma, sluitertijd en witbalans.

Overlap
Zorg voor voldoende overlap tussen de foto’s. Om de beelden aan elkaar te kunnen plakken, moet de software genoeg aanknopingspunten hebben: gedeeltes die in twee foto’s hetzelfde zijn. Houd daarom voor elke opname een overlap aan van een derde deel. Voor de zekerheid zou je de beelden elkaar voor de helft kunnen laten overlappen.

prospect1966 – Nikon D5300 – ISO 100 – F8 – 1/10 SEC – 17 MM

TIP: Een statief is gemakkelijk bij het uitlijnen van de foto’s, maar uit de hand te nemen kan ook. Maak in dat geval de beelduitsnede wat ruimer, omdat je bij een panorama uit de hand achteraf vaak meer beeld moet wegsnijden.

De beelden voeg je later met een programma samen. De meeste bewerkingsprogramma’s ondersteunen panorama’s. Door goede software te gebruiken maak je mooiere panorama’s op een makkelijkere manier. Je hebt dan namelijk meer mogelijkheden om het beeld te beïnvloeden. PTGui en Autopano zijn veelgebruikte programma’s. Hierbij krijg je een preview te zien, waardoor je kleine fouten nog tijdens het stitchen (samenvoegen) kunt wegwerken.

Steeds meer camera’s hebben ook een panorama-functie aan boord. Controleer direct of het stitchen goed is gegaan en er geen vreemde overgangen in de foto zitten.

Harold Spierenburg, HaroldSpierenburg.zoom.nl – Canon 50D – ISO 100 – F9 – 1/80 SEC – 18 MM

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Reisfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen wat je allemaal mee moet nemen en hoe je de beste reisfoto’s maakt, maar nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De beste camera-instellingen voor op reis

  • Alles waar je aan moet denken terwijl je fotografeert

  • Welke bestemmingen er zijn voor de fotograaf en welke genres je kunt toepassen

  • Hoe je tot de mooiste resultaten komt in de nabewerking

Bekijk hier de volledige Cursus Reisfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

HDR tot in perfectie: fotograferen met een groot dynamisch bereik

Welke apparatuur neem je mee op reis?