in

De optimale belichting: zo maak je een foto met bracketing


1 april 2020, 08:30

Camera’s zijn tegenwoordig erg goed in het vastleggen van grote contrasten in één beeld. Toch kan het voorkomen dat zelfs die krachtige prestaties tekortschieten. Want, hoe goed je ook kunt fotograferen of hoe goed je camera ook is: de techniek en de natuurkunde hebben grenzen. Het combineren van een aantal verschillende foto’s kan in dat geval de oplossing zijn. We vertellen je alles over bracketing.

Exposure bracketing is een techniek die je in kunt zetten om zeker te zijn van een goed eindresultaat als je beeld grote contrasten bevat. Denk dan aan een scene met schaduwpartijen én veel lichte gedeeltes. Exposure Bracketing dus heel handig zijn als het dynamisch bereik van je camera niet groot genoeg is voor de scene die je wilt vastleggen. Dat dynamisch bereik wordt met iedere generatie camera’s weer een stuk beter, maar toch kun je in een situatie terechtkomen waarbij je extra tekening in je schaduwen of in je hooglichten nodig hebt, of zelfs tegelijkertijd. Als je camera daar niet klaar voor is kun je ervoor kiezen om bracketing te gebruiken. Exposure Bracketing is het maken van beelden met een verschillende belichting achter elkaar, zodat je voor al deze contrasten de juiste belichting zoekt. In de nabewerking worden de gedeeltes uit die opnames achteraf gecombineerd tot één kloppend beeld.

Stel je voor: je bent architectuur aan het fotograferen en je komt een schitterend modern pand tegen, waar de zon precies aan één kant langs schijnt. De voorkant van het pand valt in de schaduw en de zijkant in de volle zon. Een mooi plaatje, maar qua belichting nogal uitdagend. Want bij een goede belichting van de façade wordt de zijkant overbelicht en bij een goede belichting van de zijkant wordt de voorkant van het pand onderbelicht. Je kunt natuurlijk gaan zoeken naar een compromis, maar met de meeste camera’s eindig je dan al snel met een eindresultaat waarin je veel concessies moet doen. Dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig hoef je daar ook helemaal geen genoegen mee te nemen, want Exposure Bracketing lost je probleem op.

Door een serie van drie of vijf verschillend belichte beelden te maken kun je zowel de voorkant als de zijkant van het gebouw goed belichten. Afhankelijk van je eigen situatie kijk je hoeveel opnames hiervoor nodig zijn. Soms is twee al voldoende, maar vaak werkt een serie van drie of vijf beelden nog beter. Exposure Bracketing heet kun je natuurlijk volledig handmatig doen, maar vrijwel alle digitale camera’s kunnen het ook geautomatiseerd voor je uitvoeren. Zo heeft Sony dit bijvoorbeeld gemakkelijk ingebouwd in het menu waar je de ‘drive mode’ instelt. Ook bij Nikon en Canon zijn deze opties en alle verschillende mogelijkheden daarvan gemakkelijk via het menu te vinden. Ben je benieuwd naar waar deze functie in jouw camera zit? Kijk dan in de handleiding. Overigens komt de functie bij de meeste camera’s ongeveer op hetzelfde neer. Als eerste zet je de Bracketing-modus aan en vervolgens bepaal je hoeveel verschillende beelden je wilt maken en hoe de beelden van elkaar verschillen qua belichting. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit beelden die één stop van elkaar verschillen, maar je kunt die stappen ook groter of juist kleiner maken.

Een tip: gebruik bij bracketing een statief, want de verschillende foto’s moeten qua compositie natuurlijk allemaal exact hetzelfde zijn. Als dat niet zo is kan de software achteraf moeilijkheden hebben om de beelden goed over elkaar heen te leggen. Wil je die kans echt tot een minimum beperken? Maak dan gebruik van een afstandsbediening of de zelfontspanner.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit zijn de mooiste foto’s op Zoom.nl van maart 2020

Zo simuleer je een lange sluitertijd in Photoshop