in

De compositieregels: waarom bestaan ze er eigenlijk?

Deze onze Zoom.nl cursus Krachtige Composities gaat het over het maken van een krachtige compositie. Hiervoor zijn een aantal compositieregels, die je hiermee kunnen helpen. In dit artikel kijken we naar deze regels. Maar waarom zijn deze er eigenlijk?

Laat jouw foto’s opvallen tussen al die andere platen door een krachtige compositie. Je leert hier alles over in de Cursus Krachtige Composities.

Als je iemand vraagt naar compositieregels, worden al snel de regel van derden en de gulden snede genoemd. Niet gek: dit zijn de bekendste regels. Maar waarom deze regels er zijn en hoe je ze gebruikt, dat weet lang niet iedereen. Daarom starten we met de vraag: waarom zijn er compositieregels en waarom zou je ze gebruiken? Of juist níét gebruiken?

Wat betekent compositie?

Als je het woord ‘compositie’ in de Van Dale opzoekt, vind je het volgende: “ordening van de verschillende delen tot één geheel”. Met betrekking tot fotografie zou je dus kunnen zeggen dat het doel van een compositie is: de beeldelementen zodanig rangschikken dat er een aantrekkelijke foto ontstaat.

Om dat proces wat makkelijker te maken, zijn er compositieregels opgesteld. Deze kunnen je helpen om orde te scheppen in de chaos aan beeldinformatie. Je wilt namelijk een driedimensionaal beeld vastleggen als tweedimensionaal beeld. De kijker zal het nooit precies zo zien en ervaren als jij dat doet tijdens het maken van de foto.

Wat werkt en wat niet?

Er zijn een aantal bekende en minder bekende regels. Wat er wel en niet werkt voor jouw foto, ligt aan de situatie. In de ene situatie werkt de ene regel beter dan de andere en soms kun je zelfs twee regels met elkaar combineren voor een nog beter resultaat. Het is dus heel nuttig om de compositieregels te kennen én te weten hoe je ze toepast. Je zult daardoor op den duur interessantere beelden maken dan de onwetende kiekjesmaker.

Naarmate je er meer kent en beheerst, kun je in steeds meer situaties de best mogelijke foto maken. En … als je ze goed kent, dan kun je er ook bewust voor kiezen om er eens van af te wijken

Hoe werkt het?

Tijdens het fotograferen bepaal jij wat je precies in beeld brengt. Welke elementen neem je wel op in je beeld en welke niet? Wat wordt precies je uitsnede? Hoe hoog plaats je de horizon? En waar komt je hoofdonderwerp? Dit alles vormt samen het bepalen van je compositie.

Door bijvoorbeeld het hoofdonderwerp op een specifieke plek in het beeld te plaatsen, wordt een foto bijna als vanzelf interessanter om naar te kijken. Hoewel we spreken van compositieregels, moet je het eigenlijk meer als richtlijnen of aanbevelingen zien. Dus niet echt als keiharde regels. Je hóéft je er dus niet altijd en overal aan te houden. In plaats van ze strikt toe te passen mag dat ook best wat losjes.

Bij het maken van je compositie, bepaal jij wat je in beeld brengt. Je moet proberen het prachtige 3D-beeld vast te leggen in een 2D-compositie.

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Krachtige Composities in Zoom Academy. Hierin leer je allerlei technieken die je kunnen helpen om een krachtige foto te schieten.

Zo leer je onder andere:

  • Alles over het gebruiken van een goede voorgrond
  • De lijnen die je in je compositie kunt gebruiken
  • Hoe je alle klassieke compositieregels toepast
  • Stap voor stap meer zicht krijgen op het samenstellen van composities onder verschillende omstandigheden

Bekijk hier de volledige Cursus Krachtige Composities.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Uit het magazine: architectuurfoto’s met een verhaal

Zoom Academy Live | Meld je aan en kijk terug