in

De beste tips voor winterfotografie26 februari 2018, 11:52

Elke natuur- en landschapsfotograaf kijkt bij het begin van de winter reikhalzend uit naar die eerste echt winterse dagen, waarbij een laagje sneeuw of vorst het landschap in een wit kleed hult. Zulke momenten duren meestal kort. Met deze tips voor winterfotografie kun je ze optimaal benutten.

Meer leren?

Dit artikel is slechts een klein onderdeel van de uitgebreide fotografiecursussen die je kunt volgen op Zoom Academy. Bekijk het grote aanbod van online fotografiecursussen in de Zoom Academy en start direct met een Cursus Lightroom, Basiscursus Fotografie of een van de vele anderen!

Gemiddelde beoordeling: 8,5

“Erg tevreden. duidelijke uitleg en duidelijke video’s. Voordeel is ook dat je nog eens terug kan kijken. Ik kijk uit naar een volgende training.” – John R

Naar de Academy

De beste locatie

Om die mooie wintermomenten optimaal te benutten, ga je vooraf op verkenning. Zoek mooie locaties bij jou in de buurt. Wanneer een dik pak sneeuw gevallen is, heeft het geen zin om vele kilometers te rijden. Door in de nabije omgeving te fotograferen, bespaar je niet alleen veel tijd en ellende op de weg; je kent de streek ook als de beste en weet de mooiste hoekjes ongetwijfeld snel te vinden. Voorbereidingen zoals dit doe je meestal overdag of bij slecht weer, wanneer het licht en de omstandigheden minder geschikt zijn voor fotografie. Uiteraard ziet het landschap er tijdens zo’n verkenningstocht heel anders uit. Je moet dus leren inschatten hoe een laagje sneeuw, zacht ochtendlicht en een mooie wolkenlucht het landschap straks zullen omtoveren en voor extra sfeer zorgen. Tijdens de voorbereiding verken je niet alleen de mogelijkheden van het landschap, je denkt ook na over composities en je probeert je in te beelden hoe de foto er straks zal uitzien bij winterse omstandigheden.


foto: mariovisser · ISO 100 · 9.0 · 1/20 SEC

Sneeuw belichten

Wanneer je sneeuw fotografeert, is het belangrijk de belichting van de camera goed in het oog te houden. Eigenlijk probeert de camera alles als een mid­dentoon of 18% grijs weer te geven. De camera heeft dus de neiging om die sneeuw te gaan onderbelichten, zodat die grauw en grijs overkomt. Deze vaak voorkomende fout moet je absoluut zien te vermijden. Raadpleeg dus de belichting van de camera en kijk of het histogram niet teveel in het midden staat. Vaak zul je 1 à 2 stops moeten overbelichten om het histogram naar rechts te verschuiven en de sneeuw goed te belichten, zodat die mooi wit is. Dat doe je door een positieve belichtingscompensatie in te stellen als je in diafragmavoorkeur werkt of een langere sluitertijd te kiezen wanneer je volledig manueel fotografeert. Er zijn uiteraard ook uitzonderingen op de regel: bij fel zonlicht heeft sneeuw eerder de neiging uit te branden. in die gevallen moet je uiteraard niet nog meer overbelichten. bestand die de bewerkingen op de foto bijhoudt. De witbalans correct instellen, doe je door bijvoorbeeld in Photoshop of Lightroom achteraf met het pipetje op een wit punt in de foto te klikken.


foto: constant · ISO 100 · 11.0 · 1/50 SEC

Apparatuur

Door de kou gaan batterijen minder lang mee. Neem dus extra batterijen mee en houd ze warm door ze in je broek- of binnenzak te steken. Als je ze wisselt kun je de koude accu op de warme plek weer wat opwarmen, zodat hij het daarna wellicht nog even doet.
Vermijd condens op je lens en camera wanneer je naar binnen gaat. Zet de cameratas in een niet te warme ruimte en open de rits, zodat het vocht eruit kan. Laat de tas voor de rest dicht en laat het materiaal rustig acclimatiseren. Ga in geen geval lenzen wisselen als je apparatuur nog aan het acclimatiseren is, grote kans dat er vocht in je camera komt.

Kleding

Kleed je voldoende aan, als je het koud hebt zal je niet het beste van jezelf kunnen geven. Muts, sjaal en handschoenen zijn geen overbodige luxe. Onthoud dat je de meeste warmte verliest via je hoofd, belangrijk om deze goed warm te houden dus. Kijk ook eens naar speciale handschoenen of wanten voor fotografen. Hier kun je vaak de vingertoppen met een flapje tijdelijk ontbloten om je camera te bedienen. Ook bestaan er special handschoenen waarmee je een touchscreen kunt blijven bedienen. Met standaard handschoenen lukt dat niet. Het scherm reageert dan niet. Ga je naar echt koud gebied, zorg dan voor schoenen met dikke zool, via de zool trekt de kou snel je lichaam in. Let ook op je voetstappen in de sneeuw. Denk goed na waar je je voetstappen loopt, want misschien verknoei je wel het shot. Als je voetstappen eenmaal in de sneeuw staan, gaan die echt niet meer weg.


foto: jannetteb · ISO 0 · · SEC

Lees ook: Hoe bescherm je je camera tegen de kou?

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Canon presenteert Canon EOS M50 : 4K en een nieuwe processor

Sony A7 III – De lachende derde