in

De beste camera-instellingen om de maan te fotograferen


16 april 2020, 19:07

De maan is een droomonderwerp voor veel fotografen. Naar de sterrenhemel kijken en proberen de maan te fotograferen is fantastisch om te doen, maar het kan best een uitdaging zijn. In dit artikel leggen we uit wat de beste camera-instellingen zijn om de maan te fotograferen!

Kies het juiste objectief

Om de maan goed te kunnen fotograferen, met een mooie vergroting, is het aan te raden om een objectief te gebruiken met een brandpuntsafstand van 200mm of hoger. Je kan naderhand altijd de foto nog croppen, maar houd wel rekening met kwaliteitsverlies. Wil je de maan goed beeldvullend in beeld hebben, gebruik dan een superteleobjectief van minimaal 400mm (omgerekend naar fullframe). Heb je geen supertelelens en ook geen behoefte om er eentje aan te schaffen? Dan kun je ook een extender kopen die de brandpuntsafstanden van je objectief bijvoorbeeld verdubbelt.


Foto: hansijssel

Gebruik handmatige belichting

Op de automatische belichtingsstand heeft de camera vaak wat moeite met het fotograferen van het felle licht van de maan in de donkere omgeving. Het contrast is vaak te groot en omdat de camera het gemiddelde pakt tussen licht en donker, is de maan vaak overbelicht. Daarom raden we aan om de camera in de manuele stand te zetten. Zo kun je zelf de instellingen bepalen voor de perfecte maanfoto!


Foto: fotostad

Gebruik geen lange sluitertijden

Ondanks wat je misschien gewend bent met avondfotografie en lange sluitertijden, hoef je bij het fotograferen van de maan geen lange sluitertijd te gebruiken! De maan weerkaatst redelijk veel licht, dus een kortere sluitertijd van rond de 1/200 of 1/100 seconde is prima voor maanfotografie. Bij het gebruiken van langere sluitertijden heb je de kans dat de foto onscherp wordt door de draaiing van de aarde en de beweging van de maan. Zelfs al na een sluitertijd van een paar seconden krijg je beweging in je foto’s door de draaiing van de aarde.

Deze draaiing van de aarde kan ook zorgen voor hele mooie startrail foto’s. Wil je meer weten over sterrenfotografie? Lees dan hier ons artikel over het fotograferen van sterren.


Foto: jonathankrijgsman

Kies het optimale diafragma

Daarnaast is het aan te raden om je diafragma open te zetten, maar wel op een diafragma waarde voor je optimale scherpte. Zet je diafragma bijvoorbeeld rond f/6 of f/8. Op deze manier laat je objectief genoeg licht door, en gebruik je goed de scherpte van je objectief. Hier kun je een beetje mee spelen als de maan over- of onderbelicht is.


Foto: Bressie30

Stel lage iso-waarden in

De iso-waarde houden we bij nachtfotografie het liefst zo laag mogelijk. Anders heb je de kans dat er veel ruis zichtbaar is in de donkere delen van de foto. Iets wat daarbij helpt is om gebruik te maken van een statief. Daarnaast is een statief sowieso aan te raden om trillingen te voorkomen voor de scherpste maanfoto’s. Gebruik, als je er een in huis hebt, een afstandsbediening om te fotograferen, of stel de timer in. Zo kun je de maan haarscherp fotograferen!

Stel handmatig scherp

De maan kan lastig zijn om op scherp te stellen. Om de maan goed scherp te fotograferen stel je scherp op oneindig (een liggend achtje als symbool). Dit is nèt voor het verste scherpstelpunt van je objectief. Daarnaast kun je om scherp te stellen ook gebruik maken van de live-view. Deze heeft vaak een optie om een uitvergroot beeld te laten zien op het scherm om de precieze scherpstelling te bepalen. Wil je de maan fotograferen in zijn context met de omgeving erbij? Stel dan scherp op een lichtpuntje in de verte, dan is de kans groot dat de maan en de voorgrond beiden scherp zijn.


Foto: JLfoto

Uiteraard moet je wel even experimenten welke instellingen het beste werken voor jouw camera om de mooiste belichting te krijgen. Eventueel kun je de foto aanpassen in de nabewerking wanneer je fotografeert in RAW. Maar de bovenstaande instellingen zijn een goede basis om de maan te fotograferen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Portret maken in de zon: werken met harde en zachte schaduwen

De 10 belangrijkste architectuurfotografie tips voor beginners