20 oktober 2015, 20:00
Met de Curven tool in Photoshop kun je foto aanpassen naar je eigen smaak in belichting, kleur en contrast. Jeroen Boumans geeft een korte introductie wat je allemaal met deze tool kunt doen.
It’s in a pixel
Een foto bestaat uit een raster van pixels. Iedere pixel is zichtbaar als één kleur maar bestaat eigenlijk uit drie kanalen namelijk rood, groen, blauw (een RGB-waarde). De aanwezigheid van ieder kanaal in een foto/afbeelding kan in kaart worden gebracht met de Curven-tool. Deze tool toont een grafiek per RGB-kanaal en vertelt iets over de aanwezigheid van de kleur binnen dat bereik. Hogere pieken betekent meer contrast binnen dat betreffende kleurbereik. Met de curven-tool kunnen we deze aanwezigheid veranderen, boosten, reduceren en ga zo maar door. Wil je tekenen op een foto, kun je beter het Penseel tool gebruiken.
Waar vind ik de Curven-tool?
In Photoshop kan de tool op twee manieren worden gevonden:
1. Afbeeldingen > Aanpassingen > Curven…
2. Weergave > Aanpassingen. Dit opent een tab met aanpassingsmogelijkheden. Klik nu op het Curven-icoon . Een nieuwe aanpassingslaag wordt aangemaakt in Photoshop waar dezelfde bewerkingen kunnen worden gemaakt als optie 1. Het verschil is echter dat deze aanpassingen eenvoudig kunnen worden gewijzigd of dat de laag kan worden aan-/uitgezet.
De tool uitgelicht
De Curven-tool bestaat uit een aantal onderdelen welke hieronder staan toegelicht:
1 De invoer. Dit is het bereik van volledig zwart (0) naar een volledige RGB-kleur (in dit geval blauw;
2 De (gewenste) uitvoer kleur. De uitkomst hiervan is ook een kleur tussen zwart en de betreffende RGB-kleur;
3 De initiële instelling van een kleurkanaal. Deze kan met de hand worden aangepast;
4 Met deze tools kun je:
a. De gehele curven aanpassen;
b. Het zwartpunt bepalen;
c. Het grijspunt bepalen;
d. Het witpunt bepalen.
5 Handmatig bewerken van de curve (staat aan)
6 Tussen de kleurkanalen schakelen (Rood, Groen, Blauw en RGB)
7 Voor gedefinieerde instellingen
Het principe achter de curven-tool
Wat we dus willen is een foto van meer/minder contrast voorzien binnen een bepaald kleurbereik. We gebruiken daar voor een invoer 1 versus een gewenste uitvoer 2 waarde.
Dit kan door de curven te bewerken 5 (actief). Een andere manier is door aan te geven waar het meest zwarte, witte en grijze gebied in de foto zit 4 . Dit kan met de pipetjes worden aangegeven. Photoshop stelt dan zelf de curves in. Wanneer bijvoorbeeld blauw als meest witte punt wordt geselecteerd dan zal Photoshop dit gelijktrekken door de gehele foto warmer van kleur te maken. Zie deze werking als een soort auto-witbalans. Hetzelfde geldt voor de grijs- en zwartpunt bepaling.
Voorbeelden Kleurtint
Voor en ná
De foto van de leeuwin is wat grauwer van kleur. Dit kan met de curven-tool eenvoudig worden bijgewerkt. We willen de foto warmer maken, niet roder.
Hieronder is te zien hoe de kleurkanalen zijn aangepast om het gewenste effect te krijgen.
Wat opvalt is dat de grijstonen binnen het groene en rode kanaal iets verhoogd zijn. Ankerpunten op de lijn kunnen worden aangemaakt door op de lijn te klikken en te verslepen om het gewenste resultaat te bereiken. De twee kleurkanalen rood en groen zijn genoeg om de gehele tint in de foto warmer te maken. Wat in blauw opvalt is dat binnen het blauwbereik zwart (invoer) in het uitvoer gedeelte iets verhoogd is. Hierdoor wordt al het zwart in de foto iets meer blauw van kleur. Je ziet dit in de foto terug als een paarsige tint bij de schaduw van de bladeren.
Voorbeeld Vintage effect
Foto: Maykel Loomans, Designer @ Facebook, maykelloomans.com
Eén van de veelvoorkomende fotobewerkingstrends tegenwoordig is het reduceren van contrast en de grijze waas die dan ontstaat te tinten. Met de curven-tool kan vrij snel dit effect bereikt worden. De truc van de bewerking zit hem met name in het feit dat de foto geen puur zwart bevat. Laten we dit zelf proberen met een voorbeeld:
– Open een foto en open de curven-tool of voeg een curven laag toe.
– Neem het RGB-kanaal om mee te beginnen.
– Eerst moet de grijstint worden toegevoegd (linkerplaatje). Dit moet lineair gebeuren: sleep het punt linksonder iets naar boven en naar rechts. Het volgende gebeurt:
a. Er bestaat geen puur zwart meer in de foto
b. De lijn is een rechte (lineaire) lijn en zorgt voor een duidelijke grijs tint omdat de kleuren worden afgekapt onder de opgegeven minimum waarde.
– Schakel nu over naar de overige kleurkanalen en speel per kleur met de lijn (rood, groen en blauw). Hierdoor kan per kleur zoals vorig voorbeeld een tint worden toegevoegd in een bepaald gebied.
Standaard foto
RGB grijsbepaling
Kleuraanpassingen