in

Aan de slag met studioportretten? Dit zijn belangrijke aspecten van studioflitsers

2 oktober 2020, 09:39

Aan de slag in je eigen thuisstudio? Dit moet je weten over het werken met flitsers in de studio!

Welk type licht?

Studiolicht is er in alle soorten en maten, waarbij je ten eerste moet kiezen tussen continu- of flitslicht. In het geval van continulicht maak je gebruik van een constante lichtbron die altijd aan staat tijdens het fotograferen. Bij flitslicht maak je juist gebruik van één krachtige flits die het onderwerp kort verlicht.

Vroeger was het continulichttype halogeenlicht heel populair, omdat studio-flitskoppen alleen in professionele uitvoering beschikbaar waren en daardoor erg prijzig. Halogeenlicht was in dat geval een betaalbare optie, zoals een bouwlamp. Dankzij de nu veel toegepaste flexibele led-verlichting, is continulicht zowel betaalbaar, regelbaar, energiezuinig en soms zelfs aanpasbaar in kleurtemperatuur.

Hoewel het dus makkelijker is om te leren omgaan met studiolicht door te kiezen voor continulicht, zien we ook heel veel mensen die toch liever met flitsers werken. Het starten met een eigen thuisstudio is heel betaalbaar geworden met de goedkope studioflitssetjes, die voornamelijk uit China komen. Hoewel de budgetflitsers niet een heel groot vermogen hebben, kun je hiermee toch voor weinig geld prima uit de voeten.


Eric Lub
Met één flitskop kun je al een prachtig studioportret schieten.

Studioflitser

Een studioflitser verschilt op een paar vlakken van een losse handflitser of de flitser die in je camera ingebouwd is.

Een studioflitser heeft een ingebouwde instellamp. Met het instellicht krijg je een goede indicatie hoe het flitslicht op je onderwerp valt als je afdrukt en de flitsbuis ontsteekt. Omdat die flits zelf maar een fractie van een seconde duurt, kun je gebruikmaken van een instellamp die je onderwerp constant verlicht. Op die manier krijg je een goede indruk van het uiteindelijke flitslicht. Als je veel opnames maakt waar al bestaand dag- of kunstlicht aanwezig is, kun je beter kiezen voor een wat fellere instellamp.

Het flitslicht van een studioflitser kan enorm krachtig zijn. Het bevriest elke beweging dankzij de korte ontstekingstijd. Het geeft, afhankelijk van de capaciteit van je flitser, zoveel licht dat je zelfs met de laagste iso-waardes gewoon met diafragma F 16 je portret kunt schieten. De kracht van een studioflitser wordt aangegeven in Ws (wattseconde). De goedkope setjes beginnen met 150 Ws, terwijl professionele exemplaren tot wel 1200 Ws per flitskop kunnen gaan.
De kleurtemperatuur van flitslicht ligt rond de 5000 kelvin: de temperatuur van gemiddeld daglicht. De kleurweergave van je onderwerpen is dankzij het uitstekende kleurspectrum van de gemiddelde flitsbuis erg goed. Je kunt de kleurtemperatuur van flitslicht niet zelf instellen. Om de lichtkleur te veranderen, moet je filters gebruiken die je vlak voor de flitser plaatst.

Wel goed instelbaar is de intensiteit van het flitslicht. Zo kun je bijvoorbeeld je hoofdlicht op 80% sterkte instellen en een tweede flitser als haarlicht op 30% vermogen. Op die manier kun je ze in het geval van meerdere lampen perfect op elkaar afstellen, maar kun je ook de intensiteit zo finetunen dat je de opnames maakt met het voor jouw situatie ideale diafragma. Bijvoorbeeld een open diafragma voor portretten of een kleine diafragmaopening voor productfotografie.

Bijna alle studioflitsers hebben een lichtsensor, zodat je ze kunt koppelen met al je andere flitsers in de studio. Zo hoef je de camera alleen maar te ‘syncen’ met één flitskop, en gaan alle andere flitskoppen in je set automatisch af.

Alida Verlaek, foto-av.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sneak peek: de nieuwe updates van Adobe Photoshop en Lightroom

ISO, diafragma en sluitertijd simpel uitgelegd in een korte video