in

8 verschillen tussen de Canon EOS R en EOS RP27 februari 2019, 13:38

Op 14 februari 2019 heeft Canon Europe de EOS RP geïntroduceerd. Een goedkopere systeemcamera uit de reeks Canon EOS R. Wat is het verschil tussen deze camera’s en voor welke kun jij het beste gaan? Lees het in dit artikel.

Body

De body van een EOS RP is een stuk lichter en compacter dan de EOS R. De EOS RP is ook een stuk minder hoog. De body van de EOS RP weegt slechts 440 gram. Dit is meer dan 20% lichter dan de 580 gram van de EOS R. De compacte en lichte EOS RP ligt daarom goed in de hand en is makkelijk om mee te nemen. Houdt hierbij rekening met je voorkeur: als je grote handen hebt kan deze kleine body moeilijker te bedienen zijn.

Links: Canon EOS R. Rechts: Canon EOS RP.

Sensor

Beide camera’s hebben een fullframe CMOS sensor. Deze full frame sensor verwijdert de cropfactor die kleinere sensoren zoals APS-C of Micro Four Thirds veroorzaken. De EOS RP heeft met 26.2 megapixels een kleinere sensor dan de 30.3 megapixels van de EOS R. Dit zorgt voor een hogere maximaal haalbare resolutie. Dit is geen significant verschil, beide sensoren zijn uitermate bekwaam. De hogere resolutie van de EOS R is wel een voordeel als je bijvoorbeeld afbeeldingen op grote schaal print.

Omstandigheden

Beide body’s zijn gemaakt van magnesium waardoor deze spatwaterdicht zijn. De Canon EOS R is echter iets beter bestand tegen de weersomstandigheden door zijn sealing. Beide camera’s zijn dus bestand tegen het weer, maar bij erg stoffige of natte weersomstandigheden zit je met de EOS R beter.

Display

De EOS RP heeft een 3.0 inch LCD scherm. De EOS R heeft met zijn 3.15 inch een iets groter scherm en ook een hogere resolutie. De EOS R toont gemakkelijk en snel de belangrijke instellingen voor het maken van een opname op de display. De EOS R biedt ook een multifunctionele Touch Bar en een LCD scherm boven op de camera. De EOS RP mist deze Touch Bar en heeft meer traditionele kenmerken waardoor het gebruik bekend is bij veel fotografen en daardoor gemakkelijker gaat.

Het LCD scherm bovenop de Canon EOS R.

Sluitertijd

Een ander verschil is het bereik van de sluitertijd. De EOS RP heeft een maximale sluitertijd van 1/4000, terwijl de EOS R wel gaat tot 1/8000. Deze hoge sluitertijd gebruik je misschien niet dagelijks, maar in sommige gevallen is dit uitgebreide bereik erg handig. De EOS R is ook krachtiger bij sport- en actiefotografie. De EOS RP biedt 5fps (frames per second) terwijl de EOS R een stuk sneller is met zijn 8fps.

Autofocus

Er zit ook een verschil in de autofocuspunten. De EOS R biedt 5.635 autofocuspunten, terwijl de EOS RP er minder biedt: 4.779 punten. Of je hier extreem veel verschil in zult merken is discutabel; beide camera’s bieden een hele brede focus. De EOS RP heeft daarentegen dankzij de Dual Pixel CMOS AF nu wat Canon beweert de hoogste autofocus-snelheid te zijn met een snelheid van 0,05 seconden.

Video

Beide camera’s bieden 4K video, weliswaar met een crop. De EOS RP heeft echter wat beperkingen als het gaat om video mogelijkheden, zo filmt deze in 30p bij 4K en de EOS RP 25p bij 4K. Ook kan de EOS R 10-bit 4:2:2 video opslaan op een externe recorder en de EOS RP slechts 8-bit. De EOS R beschikt over Canon Log. Deze opname-instelling is ontworpen om het dynamisch bereik enorm te vergroten. Verlies van erg lichte of erg donkere details wordt zo geminimaliseerd. De EOS R heeft biedt daarnaast het Dual Pixel CMOS AF systeem wanneer je in 4K filmt, terwijl de EOS RP gebruik maakt van contrastdetectie. Voor de meer professionele videograaf is dit een belangrijke afweging.

Batterij

Ook de batterijduur van de EOS R is beter dan die van de EOS RP. De EOS R Batterij heeft een capaciteit voor 370 shots, wat gemiddeld is voor fullframe camera’s. Dit is een stuk meer dan de 250 shots die je krijgt met de batterij van de EOS RP. De kleinere batterij zorgt er wel voor dat de EOS RP een stuk compacter is dan de EOS R.

Prijsverschil

Misschien wel een van de belangrijkste aspecten in de vergelijking: de prijs. Het verschil tussen de twee camera’s is namelijk niet klein. Hij is momenteel op de markt voor €2.349,-. De EOS RP is vanaf eind februari beschikbaar voor de adviesprijs van €1.519,-.

De Canon EOS R is op papier beter dan de Canon EOS RP. De EOS RP is daarentegen niet een slechtere keuze, want de prijs-kwaliteit verhouding is uitstekend. Een groot verschil zit vooral in de videomogelijkheden. De afweging is of de extra features van de EOS R de hogere prijs waard zijn voor jou.

Canon Australia Review: vergelijking Canon EOS R en EOS RP (Engelse video):

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony introduceert nieuwe full-frame 135mm F1.8 G Prime Lens

Tips om te fotograferen in maart