in

7 tips voor het fotograferen van spinnen


17 september 2014, 13:05

Het spinnenseizoen is begonnen! Om maar het beste te maken van deze kriebelige situatie geeft Zoom.nl 7 tips hoe je deze indringers het mooiste op de foto kan zetten!

1. Neem de tijd

Als een spin in zijn web zit is het een heel goed onderwerp om te oefenen met macrofotografie. Over het algemeen zitten ze namelijk redelijk stil, waardoor je ruim de tijd hebt om al je instellingen aan te passen. Probeer verschillende diafragma-waarden, verschillende standpunten en sluitertijden. Die spin gaat nergens naar toe, totdat er iets in zijn web belandt en op dat moment heb jij juist de perfecte instellingen om die actie op zijn mooist vast te leggen.


(foto: sjon)

2. Gebruik een mini-statief

Door een klein statiefje te gebruiken kan je langere sluitertijden toepassen om te zorgen dat je onderwerp mooi belicht wordt. Omdat je vaak met je neus bovenop de spin zit is elke kleine trilling al snel te zien bij langere sluitertijden. Een mini-statief geeft je in dit geval de stabiliteit die je nodig hebt.


(foto: hayke)

3. It’s all in the eyes

Net zoals bij ieder ander soort portretfoto is het van belang dat de ogen scherp zijn. Bij spinnen gaat het echter (meestal) om maar liefst acht ogen, die niet allemaal op één lijn zitten. Zorg er daarom voor dat je voldoende scherptediepte hebt om ze allemaal scherp krijgen. Poten die zich achteraan het lijf bevinden mogen best wegvallen in onscherpte maar onscherpe ogen halen het karakter uit je foto.


(foto: nathandeputter)

4. Fotografeer op ooghoogte

Wanneer je bang bent voor spinnen dan sta je er het liefst zo ver mogelijk vandaan. De mooiste foto’s krijg je echter als je van dichtbij, op ooghoogte, of zelfs een beetje van onderaf fotografeert. Zowel de ogen, de poten als de kaken zijn dan te zien en dit zorgt voor een spannender beeld dan een foto van bovenaf.


(foto: mascha)

5. Gebruik de unieke vorm van de spin

Ook zonder macrolens is het niet al te moeilijk om een spin goed te fotograferen. Maak daarvoor gebruik van de karakteristieke vorm van het beestje; het ronde lijf en de acht lange poten. Als je wat speelt met contrast kan je alsnog hele mooie foto’s maken zonder dat je er daadwerkelijk met een macrolens op hoeft te kruipen.


(foto: dreetje)

6. Vergeet het web niet

Is de spin niet thuis? Fotografeer dan het spinnenweb! Vooral in de ochtend, als er kleine dauwdruppeltjes aan hangen, zijn deze prachtige bouwwerkjes heel mooi te fotograferen. Ook als de spin wel op zijn web zit is het spinnenweb alsnog een mooi decorstuk voor je foto.


(foto: wimbeumer)

7. Waar één spin zit, zitten er meer

Zoals bij alle dierenfoto’s geldt ook bij spinnen dat interactie tussen meerdere dieren prachtige foto’s oplevert. Als je het durft kan je een spin oppakken en voorzichtig in het web van een ander plaatsen. De kans op een strijd tussen de twee diertjes is dan groot.
Als je heel veel geluk hebt tref je net het moment waarop er spinneneitjes zijn uitgekomen. Wees dan klaar voor een tsunami aan spinnetjes waarvan je ongetwijfeld nog dagen de kriebels hebt.


(foto: astrid-gorter)

Meer spinnenfoto’s

Krijg je niet genoeg van al die spinnen of wil je nog wat inspiratie opdoen voordat je zelf aan de slag gaat met fotograferen? Bekijk onze collectie met de mooiste spinnenfoto’s.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuwe Epson SureColor SC-P600 fotoprinter

Hoe maak je een daguerreotypie in Photoshop Elements?