in

6 stappen voor goede kinderfotografie6 november 2014, 21:31

Carolien Boogaard heeft heel veel ervaring met het fotograferen van kinderen. In 6 stappen deelt zij haar ervaring voor de mooiste kinderfoto.

Eén van de leukste dingen aan het fotograferen van kinderen vind ik dat het zelden gaat zoals je hebt bedacht, maar dat er altijd wat leuks uit komt! Hieronder mijn ervaringen en aanpak bij het fotograferen van kinderen.

1. Kennismaking voorafgaand aan fotoshoot

Als je onbekende kinderen gaat fotograferen, vraag dan voorafgaand aan de shoot al naar de naam en leeftijd en ook waar hij of zij van houdt en het karakter. Is het een verlegen kindje, of juist een doerak? Dan weet je al een beetje wat je te wachten staat en kan je alvast een leuke locatie bedenken inclusief eventuele props (spullen) die je bij de shoot wilt gebruiken. Zelf check ik ook altijd social media (als beschikbaar) en kijk ik of er al foto’s beschikbaar zijn (of vraag de ouders foto’s op te sturen). Doe dus je voorwerk.

Bedenk wat voor soort shoot je wilt doen en welke spullen je erbij wilt gebruiken

2. Bedenk een idee, stem alles op elkaar af

Hoewel ik van spontane fotografie hou, is veel vooraf bedacht. Ik ga bij een kinderfotoshoot zelden zonder idee naar het strand of het bos. Ik heb meestal wel al een beeld voor ogen wat ik wil vastleggen. In overleg met de ouders bespreek ik de kledingkeuze en de spullen die ze nog extra mee kunnen nemen. Dat stem ik af op de tijd van het jaar, de wensen van de ouders en het karakter van het kind. Als ik twee actieve jongens ga fotograferen, stel ik voor dat we bijvoorbeeld een vliegersessie op het strand houden of een klimsessie op een bunker. Is het een verlegen, dromerig meisje, dan doen we een sessie waarbij vooral een van haar knuffels centraal staat of bij een boekenwurm nemen we boeken mee en mag iemand lekker een boek gaan lezen tijdens de sessie. Dit kan bijvoorbeeld ook gewoon thuis zijn. Of iemand laat me al zijn dino’s zien en vertelt me daarover hele verhalen (leer ik ook nog wat 😉 ) Ideeën genoeg!


Kleding en props stem ik op elkaar af

3. Kennismaking tijdens de shoot

Als je de kinderen ontmoet ga dan niet direct fotograferen. Stel jezelf voor en maak eerst een praatje, wees geïnteresseerd en zeg vooral iets van ‘wij gaan vandaag lekker vliegeren hé’ of ‘lekker spelen op het strand’. En dan maak ik wel af en toe een foto. Fotograferen is bijzaak, eerst moet je zorgen dat ze lol hebben (de meeste kinderen worden daar al ontspannen van).

Een fotosessie thuis in eigen kamer is ook heel leuk

4. Wees flexibel

Hoewel ik vooraf ideeën heb die ik ook wel uitgevoerd wil hebben, weet ik ook dat het zelden gaat als gepland. Elk kind is anders en de truc is om te zien wat voor soort kind je voor je hebt en de momenten pakken die zich voordoen. Kinderen hebben zelf vaak ook de leukste ideeën. Ik vraag een paar keer of ze iets willen doen (de ideeën uitvoeren die ik vooraf bedacht heb), maar laat ze voor de rest vooral zelf dingen bedenken. En uiteraard is niet ieder idee even geschikt, maar door het kind een deel van de regie te geven blijft het wel erg leuk én gezellig. Wees dus niet meteen uit het veld geslagen als een kind niet naar je luistert. Laat het dan eerst wat uitrazen en ideeën uitvoeren die ze zelf bedacht hebben en ga dan naar stap 5.

Kinderen hebben zelf vaak ook leuke ideeën

5. Wees soms streng

Hoewel ik erg flexibel ben, moet je soms toch even streng zijn. Als je alle regie uit handen geeft, levert het je vaak niks bruikbaars op en worden de kinderen hyper. Voor je het weet loop je alleen achter kinderen aan te rennen zonder resultaat. Dan moet je even streng zijn. Ik wil nu deze foto maken, daarna doen we weer wat jij wilt. Grenzen stellen is bij sommige (vooral drukke, fantasierijke) kinderen wel nodig.

Vraag naar hobby’s en karakter in de voorbereiding

6. Uitrusting en instelling camera

Omdat ik graag flexibel ben, contact houd met de kinderen en achter ze aanren, heb ik een erg lichte cameratas bij me. Mijn voorkeur voor apparatuur bij één kind is mijn 50mm 1.4, en bij meerdere mijn 24-70mm 2.8. Ik sta graag dichtbij om met de kinderen te kunnen praten. Dat is iets persoonlijks, ga vooral zelf experimenteren om te kijken wat jij prettig vindt voordat je investeert in dure lenzen. Wees niet bang om je iso wat omhoog te gooien bij een donkere dag en/of drukke bewegende kinderen. Anders heb je snel last van bewogen foto’s. Ik werk graag met een groot diafragma (laag getal), omdat ik daarmee de kinderen los maak van de omgeving en hier meer diepte mee creëer.

Kom in de wereld van de kinderen

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon Powershot SX60 HS

De nabewerking van rookfoto’s