in

6 belangrijke tips voor Urbex fotografie

Marije Scheening

Urban Exploring, ook wel urbex genoemd, is razend populair. Niet alleen vanwege de spanning die hoort bij het betreden van verlaten locaties, maar vooral vanwege de magische foto’s die het oplevert. Wil je het ook eens proberen? Wij geven je een aantal belangrijke tips.

Wil je alles leren over werken met HDR in je foto’s? Bekijk dan onze Cursus Starten met HDR

Ga NOOIT alleen op pad

Voordat je urbex foto’s gaat maken, is het erg belangrijk om te begrijpen dat je nooit in je eentje op pad moet gaan. De plekken die je gaat bezoeken zijn niet voor niks afgesloten en zijn soms erg gevaarlijk. Je zult bijvoorbeeld niet de eerste urbex’er zijn die door een vloer zakt. Ook zijn verlaten gebouwen de plek bij uitstek om zwervers of vandalen tegen te komen of mensen die het niet fijn vinden om gestoord te worden en agressief kunnen reageren. Om nog maar te zwijgen over eventuele waak of zwerfhonden. Neem daarom altijd een of meerdere anderen met je mee. Mocht er dan onverwachts iets gebeuren, kunnen zij altijd hulp bieden of hulp gaan halen.

In dit verslag van Evert Jan lees je wat er zoal op een dagje Urbex fotograferen kan gebeuren.

Foto door alicevankempen

“Leave nothing but Footprints, Take nothing but Photos”

Onder urbex fotografen is er één belangrijke regel waar iedereen zich aan moet houden: “Leave nothing but Footprints, Take nothing but Photos” oftewel laat niks anders achter dan voetstappen, en neem niets anders mee dan de foto’s die je hebt gemaakt. Behandel de locaties met respect door niets te slopen of mee te nemen. Zo worden ze netjes bewaard zoals ze zijn.

Foto door manja

De juiste locatie vinden

Als je een urbexfotograaf er naar vraagt, zal deze waarschijnlijk nooit zomaar de locatie van zijn foto’s vrijgeven. Sommigen zullen misschien wat bot of zelfs boos reageren als je er om zou vragen. Neem dit vooral niet persoonlijk op. Ze doen dit enkel om de locaties te beschermen. Vraag daarom eens of je met ze mee mag gaan, in plaats van naar hun ‘geheime plekjes’ te vragen. Je kunt natuurlijk ook zelf een goede locatie opzoeken, al kan dit wel even wat zoeken betekenen. Gelukkig is Google in dit geval je beste vriend.

Bij veel urbex foto’s wordt vaak wel iets van informatie zoals een naam of streek gegeven, wat je kunt gebruiken als startpunt voor je zoektocht. Je zult dan waarschijnlijk al snel in België, en dan voornamelijk in Wallonië, terechtkomen. Aangezien in Nederland slechts een beperkt aantal Urbex locaties te vinden is. Probeer altijd in contact te komen met de eigenaren, om zo met toestemming het terrein te betreden.

Foto door Colourbex

Voorbereiding

Heb je eenmaal een goede plek gevonden dan moet je natuurlijk wel voorbereid op pad. Zorg voor goede schoenen en draag altijd een jas of vest. Zo ben je beschermd tegen spijkers, glasscherven of splinters. Kijk van tevoren op GoogleEarth of Streetview om in te schatten in wat voor staat de gebouwen zijn, en of je al enige toegangspunten ziet.

Het is ook handig om meerdere locaties op een dag te bezoeken. Het kan zo zijn dat je geen toegang kunt krijgen tot een of meerdere locaties en het zou zonde zijn als je heel lang onderweg bent voor niets. Als laatste, laat voor je eigen veiligheid iemand thuis weten waar je heen gaat en hoe laat je ongeveer op bepaalde plekken denkt te zijn. Zo kunnen ook zij in het ergste geval hulp inschakelen.

Foto door GuyenMarleen

Apparatuur

Aangezien het in verlaten gebouwen vaak donker is, kan een statief bijna niet ontbreken. Qua lenzen wordt vaak een wide-angle lens of een lichte telelens gebruikt. Als urbex-fotograaf wil je je handen natuurlijk vrij hebben om te kunnen klauteren en tijgeren. Daarom is een camerarugzak, waarin je alles kunt opbergen, onmisbaar. Bij urbex fotografie is het bovendien handig om ook nog andere dingen naaast je apparatuur mee te nemen. Denk hierbij aan een zaklamp om beter te kunnen zien, extra batterijen of mobiele opladers voor al je apparaten, een mobiel met volle accu zodat je altijd iemand kan bereiken als er iets gebeurt, een multifunctionele tool voor eventuele versperringen, een EHBO-setje voor de onvermijdelijke schaafwonden en splinters, legitimatie en vooral niet te vergeten: WC-papier!

Foto door fotohela

Oeps, betrapt!

Zonder toestemming van de eigenaar, betreed je als urban explorer feitelijk illegaal een terrein. Je kunt hiervoor gearresteerd worden en/of een flinke boete krijgen, soms wel van enkele honderden euro’s. Het belangrijkste is om rustig te blijven en mee te werken. Stel jezelf netjes voor en leg uit wat je aan het doen bent. Geef antwoord op vragen, laat je legitimatie zien wanneer gevraagd, en ga je vooral niet verstoppen. Vertel over je hobby en je voorliefde voor mooie oude gebouwen. Door open en eerlijk te zijn zal de ander merken dat je geen kwade bedoelingen hebt, en zal je in sommige gevallen de locatie kunnen verlaten zonder al te veel problemen.

Wil je alvast wat mooie urbex foto’s zien voordat je zelf aan de slag gaat? Kijk dan eens in deze collectie!

Bekijk ook deze video over urbexfotografie:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

11 onderwerpen om te fotograferen in het donker!

Kamera Express viert de herfst in oktober