in

5 creatieve manieren om met sluitertijd te spelen


16 mei 2019, 08:47

Een mooie scherpe foto maken is vaak het doel dat wij als fotografen nastreven. Maar je kunt nog veel meer creatieve handelingen doen met je camera om een beeld tot stand te brengen. Spelen met bijvoorbeeld de sluitertijd kun je op heel veel verschillende manieren doen, zoals in onderstaande voorbeelden.

Bewegingsonscherpte

Met een korte sluitertijd lijkt de beweging van je object bevroren, maar een lange sluitertijd laat juist de bewegingen goed zien. Het kiezen voor een lange sluitertijd kan er voor zorgen dat de bewegingen beter overkomen. Bij een sluitertijd langer dan 1/125s begint je object al wat bewegingsonscherpte te vertonen als deze sterk beweegt.

Deze bewegingsonscherpte maakt een foto dynamischer, en kan in vele gevallen de foto meer laten spreken. Zeker bij objecten die snel bewegen, zoals auto’s en treinen kan het een mooi effect geven in een statische omgeving Lees hier meer over sluitertijd.


foto: axelterpstra · Olympus OM-D E-M10 Mark II · ISO 1000 · F 1.0 · 1/15 SEC · MM

Dubbele belichting

Ben je op zoek naar een surrealistische foto? Maak dan eens foto’s met een dubbele belichting. Hierbij komen er eigenlijk twee beelden samen. Dit effect kun je op heel veel verschillende manieren toepassen. Lees voor wat creatieve voorbeelden van dubbele belichting eens dit artikel.


foto: lucievanmeteren · Canon EOS 70D · ISO 200 · F 6.3 · 1/1000 SEC · 150 MM

Je kunt foto’s met een dubbele belichting op twee manieren maken. Sommige camera’s hebben een ‘multiple exposure’ stand, waarmee je twee (of zelfs meerdere) foto’s achter elkaar kunt maken. Een andere optie is om deze illusie met een fotobewerkingsprogramma zoals Photoshop of Lightroom te creëren. Tevens zijn er inmiddels al veel apps op je telefoon waarmee je dit effect kunt toepassen. Je kunt met een nabewerkingsprogramma je foto op deze manier ook een soort ‘anaglyph 3D’ effect geven.


foto: hoppenbrouwers · Nikon D7000 · ISO 0 · F · SEC · MM

Zelfportret

De dubbele belichtingstechniek kun je ook toepassen op zelfportretten. Hierdoor kun je illusies creëren met gezichten en de natuur, of met twee verschillende poses. Het effect zorgt voor een mysterieuze of abstracte uitstraling. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus kun je hier je creativiteit helemaal op loslaten!


foto: michellezwakhalen · Canon EOS 7D · ISO 640 · F 4.0 · 1/60 SEC · 40 MM

Startrails

Wil jij graag een foto maken met een sterrenhemel waarbij de sterren als strepen door de lucht gaan? Deze startrails kun je pas bereiken met een extreem lange sluitertijd. Bij het fotograferen van de donkere sterrenhemel stel je meestal een sluitertijd in korter dan 30 seconden. Maar wil je een foto waarbij je de draaiing van de aarde kunt zien, stel je camera dan in op een sluitertijd van minimaal 5 minuten. Echter zijn sluitertijden van een paar uur ook gebruikelijk.

Om dit voor elkaar te krijgen kun je het beste fotograferen met de BULB stand. Met deze stand kun je er zelf voor kiezen hoe lang de sluiter open blijft. Hij blijft namelijk open staan zolang je hem ingedrukt houdt. Wil je weten hoe je het beste een sterrenhemel fotografeert? Lees dan dit artikel.


foto: rgj-fotografie · Nikon D610 · ISO 0 · F · SEC · MM

Onweer

Onweer kun je ook het beste fotograferen met een langere sluitertijd. Stel hiervoor je sluitertijd in tussen de 1 en 30 seconden. Of gebruik ook in dit geval de eerder genoemde BULB stand. Belangrijk is dat je de ISO-waarde zo laag mogelijk zet, op ISO 100 of 200, omdat er anders de kans bestaat dat door de felle onweerflits je foto overbelicht raakt. Lees hier meer over het fotograferen van onweer.

Zeker voor de langere sluitertijden is het belangrijk dat je een statief gebruikt. Bij onweer en startrail fotografie is het eventueel ook aan te raden om de zelfontspanner of een externe (draad) ontspanner te gebruiken. Want zelfs het indrukken van de ontspanknop kan voor beweging zorgen in je foto.


foto: pitafrikandel · X-T20 (FUJIFILM) · ISO 200 · F 1.0 · 15 SEC · 21 MM

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Oudere versies Lightroom en Photoshop vanaf nu verboden | Belangrijke update!

Expertuitdaging: Bewegend water