in

12 tips voor het fotograferen van gras6 september 2015, 16:00

Eén van de beste manieren om beter te worden in fotografie, is om alledaagse onderwerpen op een andere manier te bekijken. Gras is overal in Nederland en in allerlei variaties, kleuren en texturen. Zoom.nl geeft je 12 tips om iets ongewoons te zien in alledaags gras.

1. Slecht weer bestaat niet

Juist vlak voor of vlak na een fikse (hagel)bui krijg je vaak de meest spectaculaire platen van onze Hollandse luchten. Als een wolk in de verte aan het leeg regenen is, zie je onderaan de wolk een grijze streep hangen die nog het meest doet denken aan een veeg met een kwast in een schilderij. Pas wel op met hagelbuien; deze produceren vaak ook onweer. Blijf in een open grasveld voor je eigen veiligheid dichtbij de auto. Neerslag en zware bewolking zijn zo slecht nog niet.


(foto door: itboefke)

2. Wacht op je onderwerp

In de wereld van macrofotografie werk je in het klein. Binnen een vierkante meter hoog gras kunnen veel insecten voorkomen. Zodra je jouw onderwerp hebt gevonden, wacht dan even op het moment dat het insect zich gaat verplaatsen. Dieren die iets doen maken jouw foto interessant.

(foto door: lottedeanne)

3. Mist en dauw met tegenlicht

Fotografeer mist en dauw met tegenlicht en zie het landschap sprookjesachtig oplichten. De automatische belichtingsmeting van de camera maakt de foto wat donkerder als je tegen de opkomende zon in fotografeert. Bomen en andere objecten worden daardoor weergegeven als silhouetten. Dat levert een mooi contrast met het wit van dauw of mist!


(foto door: constant)

4. Fotografeer ‘Bokeh balletjes’

Nat gras en een kleine scherptediepte maken van waterdruppeltjes een aangename voor- en achtergrond. Zet het diafragma van je macro objectief eens op F7.1 en vergelijk de grootte van de highlights in de achtergrond eens met dezelfde foto op F2.8. Hoe groter de opening in je diafragma (dus hoe kleiner het F-getal), hoe groter de ‘bokeh balletjes’.


](foto door: vienna-vandervalk)

5. Zoek naar het mooiste diafragma

Heb je meerdere objectieven? Vergelijk de vorm van de eerder besproken ‘bokeh balletjes’ eens met een andere lens. Hoe ronder de vorm, hoe minder de achtergrond afleidt van je onderwerp. Lees hier meer over bokeh.

(foto door: anneteune)

6. Creëer afstand tussen onderwerp en achtergrond

Verschil in scherpte is een goede manier om de aandacht gevestigd te krijgen. Ga zo dicht mogelijk op je onderwerp staan om de achtergrond los te maken. Zo laat je doeltreffend zien waar je wilt dat de aandacht op wordt gevestigd.

(foto door: sebastianr)

7. Bevries het moment

In een open veld als een grasland heeft de wind veel invloed op wat je fotografeert. Voorkom bewegingsonscherpte door met een korte sluitertijd te fotograferen.


(foto door: eikens)

8. Ga nog lager

Soms zien we beelden die we normaal niet met onze eigen ogen zien. Zoals een satellietfoto of een foto genomen door een microscoop. Vooral wanneer de inhoud van zo’n beeld onherkenbaar is, gaan we patronen zoeken die de inhoud kunnen koppelen aan iets dat we wel kennen. Dit mens-eigen mechanisme is goed inzetbaar in kunst. Het surrealisme maakt gebruik van vrije associaties om ons werelden te schetsen die misschien kennen uit dromen, maar zeker niet in het dagelijks leven tegen komen. Leg de camera eens onder een hoek op de grond en fotografeer omhoog. Bloemen zien eruit als bomen en paddenstoelen als gebouwen!


(foto door: sambikkeltje)

9. Geef richting met gras

Door weersinvloeden en de stand van de zon groeit gras een bepaalde richting op. Lang gras wordt daarnaast ook vaak zwaar. In augustus en september, wanneer de grassen op zijn langst zijn, is die groeirichting goed waarneembaar. Fotografeer met de richting van het gras mee om de aandacht de foto in te sturen. Of fotografeer dwars op de groeirichting om dynamiek te geven aan jouw werk.


(foto door: ferdinandmul)

10. Maak het groener

Tijdens de raw conversie heb je volledige controle over de kleur van jouw foto. Fotografeerde je met een automatische witbalans en is het gras niet zo groen als je je herinnerde? Maak dan eerst de kleurtemperatuur en tint neutraal in jouw favoriete raw converter. Pas daarna alleen de groen curve aan in plaats van de hele RGB curve. Gebruik je de Google Nik Collection? Nik Color Efex Pro bevat een filter om specifiek groen-tinten aan te passen: Het Foliage filter.

(foto door: niekvanv)

11. Creatief overbelichten

Maak het beeld eens zachtaardiger. Verleng de sluitertijd bij voldoende licht eens met één of twee derden stops voor een heldere opname van het gras. Doe dit overigens wel vanaf een statief en bij weinig wind om bewegingsonscherpte te voorkomen.

(foto door: qorne92)

12. Converteer naar zwart-wit

Gras hoeft niet groen te zijn. Je kunt je creatieve ei kwijt als je achteraf een foto omzet naar zwart-wit. Schiet vooral in raw en dus in kleur, want tijdens de raw conversie kun je één grijstint eenvoudig lichter weergeven dan andere. Hoewel er zwart-wit mogelijkheden zijn binnen Lightroom en Camera Raw, zijn er ook specialistische tools. Met bijvoorbeeld Topaz B&W Effects en Nik Silver Efex Pro heb je bijna onbegrensde mogelijkheden voor omzetten.

(foto door: oostindienjp)

Nog meer ideeën en inspiratie opdoen? Bekijk deze 20 prachtige grasfoto’s!

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review Wacom Cintiq 27 QHD: ‘De overtreffende trap op het gebied van tekentablets’

Strike a Pose