in

Zo maak je een goede panoramafoto


23 september 2020, 08:43

Een panoramafoto kan een uitstekende oplossing zijn om een landschap optimaal vast te leggen. Het maken van zo’n beeld is niet enorm ingewikkeld, maar het is handig om met een aantal zaken rekening te houden. Waarop dien je te letten?

Zorg voor genoeg materiaal en voor veel overlap

Zorg ook voor voldoende overlap in je beelden, want dat maakt het ‘stitchen’ achteraf gemakkelijker. De software herkent dan beter waar dat de beelden elkaar moeten raken en dat verbetert natuurlijk het eindresultaat. Zorg ook voor genoeg beeld. Hoe meer informatie je hebt in al je beelden, hoe beter. Maak dus vooral genoeg foto’s en zorg ervoor dat alle elementen die je in beeld wilt hebben er goed op staan.

Neem de ruimte

Zorg ervoor dat je genoeg ‘vlees’ hebt in je beelden. Het in elkaar zetten van een panoramabeeld kost je in de meeste gevallen namelijk een gedeelte van de oorspronkelijke beelden. Dat is zeker het geval als je met een groothoek werkt die op zichzelf het perspectief vertekent. Als je vooraf genoeg marge inbouwt is het achteraf natuurlijk gemakkelijker om zonder kleerscheuren tot een goed panoramabeeld te komen.

Staand of liggend

Als je een panoramafoto maakt is vooral het materiaal in het midden van je beelden belangrijk. Bij het aan elkaar knutselen van de beelden zullen vooral de boven- en onderkant van je foto’s uiteindelijk een stuk moeten missen. Daarom is het een goed idee om zoveel mogelijk beeldinformatie op het verticale vlak vast te leggen. Kortom: kies voor staande beelden. Dat betekent tegelijkertijd natuurlijk wel dat je meer beeld zult moeten maken op het horizontale vlak.

Gebruik een handmatige belichting

Een panoramafoto heeft baat bij consistentie. Met andere woorden: de basiswaarden van elk beeld moeten hetzelfde zijn. Op het gebied van de belichting van je beelden is het dus een slim idee om de belichting handmatig te regelen. Doe je dit niet, dan kan het zo zijn dat je camera via de lichtmeting opeens denkt de beelden donkerder of lichter te moeten maken halverwege je serie beelden. Dat maakt het hele proces achteraf natuurlijk een heel stuk moeilijker. Zorg er daarom voor dat al je beelden dezelfde belichting hebben.

Zorg voor genoeg scherpte

Zorg bij het maken van een panoramafoto voor genoeg scherpte in je beelden. Dat klinkt als een open deur, maar dat is het allerminst. Onscherpte aan elkaar linken is voor een softwareprogramma of voor jou als fotograaf een stuk ingewikkelder dan het aan elkaar koppelen van scherpe beeldelementen. Zorg daarom voor een serie beelden waarin alles van voor- tot achtergrond scherp in beeld is door met een klein diafragma te werken (een groot f-getal). En, wissel tussentijds uiteraard niet van diafragma.

Gebruik een statief

Bij het maken van een panoramafoto en de daarvoor benodigde serie beelden is het goed om naar een zo goed mogelijke basis te werken. Beweging en oneffenheden hebben dus geen plaats in je serie beelden. Een belangrijk gereedschap om daar zeker van te zijn is natuurlijk het statief. Een goede panoramafoto maak je dus met behulp van een stabiel statief dat je eventueel kunt voorzien van een statiefkop waarmee je in één vloeiende beweging van links naar rechts kunt bewegen. Waarschijnlijk overbodig om te zeggen, maar zet het statief op een goede ondergrond neer en zorg ervoor dat je camera recht staat.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Een omkeerring gebruiken voor macrofotografie

Laowa 14mm f/4 FF RL Zero-D – Fullframe vertekeningsvrij