in

Zo maak je een foto met een tof lijnenspel – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 5

We zijn alweer in week 5 van het 2021 seizoen van Het Perfecte Plaatje! Na de aflevering komt er voor iedereen een thuisopdracht online te staan. “Maak een foto met een tof lijnenspel en dat mag gewoon vanaf de grond!”, luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Inleidende lijnen

Mensen letten automatisch op lijnen in landschappen. Lijnen gaan namelijk ergens heen en leiden het oog door de foto. Zoek dus altijd actief naar lijnen in je compositie die de kijker naar het hoofdonderwerp in je foto leiden. Denk aan de horizon, maar ook aan rijen bomen, rivieren, wegen, hoogspanningskabels, wieken van molens of hekken rond weilanden.

Er zijn verschillende soorten lijnen, die elk hun eigen effecten hebben op je foto’s. Zo versterken convergerende lijnen (lijnen die op één punt bij elkaar komen) het ruimtelijk effect. Ze zorgen voor diepte.

Met invoerende of inleidende lijnen neem je de kijker mee. Denk aan een weg die op de voorgrond begint en de foto inloopt. Zorg wel dat invoerende lijnen het oog naar het hoofdonderwerp leiden en er niet vandaan. Eventueel mag die route best via een paar ‘tussenstops’ (andere interessante objecten) verlopen, maar in geen geval mag zo’n lijn de aandacht van het hoofdonderwerp wegvoeren. Wil je nog een voorbeeld zien met inleidende lijnen? Lees dan dit artikel dat lijnen uitlicht als compositietechniek voor landschapsfotografie.

Foto: bartrosfotografie · EXIF onbekend

Ronde lijnen

Een ultieme vorm van een inleidende lijn is de inleidende cirkel. Als je in een groot trappenhuis van bovenaf naar beneden fotografeert, zie je een soort caleidoscoop van lijnen. Succes gegarandeerd. Van onderaf naar boven werkt het net zo goed.

In tegenstelling tot horizontale en verticale lijnen die stabiliteit uitstralen, zorgt een diagonale lijn voor spanning en diepte in een foto. Neem de onderstaande foto. De trap met de ronde lijnen leiden de blijk de diepte in. Ronde lijnen zijn sierlijk en creëren ruimte. Wil je meer leren over composities voor architectuurfotografie? Lees dan dit artikel over het hebben van oog voor lijnenspel.

Foto: Rianne24 · EXIF onbekend

Verticale lijnen

In de portretstand benadrukken verticale lijnen de lengte van het onderwerp. Je kunt dan bijvoorbeeld een gebouw hoger en imposanter laten lijken. Fotografeer je verticale lijnen in de landschapstand, dan wek je het idee dat er meer is dan op de foto te zien is. Zeker als je halverwege de lijnen afbreekt. Je beïnvloedt op deze manier de uitstraling van de foto.

Foto: mitevisuals · ISO 100 · ƒ/2.8 · 1/80s · 4.5mm

Inspiratie nodig?

Ga je binnenkort op pad, maar heb je eerst nog wat inspiratie nodig? In de galerij Lijnen en Perspectief zetten we mooie foto’s met spannende lijnen voor je op een rijtje. Klik op de galerijtitel of op de foto hieronder om naar de galerij te gaan.

Foto: pietsnoeier · https://zoom.nl/profiel/pietsnoeier · ISO 200 · ƒ/3.5 · 1/100s · 7mm

Aan de slag

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Volg dan onze cursus Lijnen en Perspectief, of de cursus Compositie op Zoom Academy! Laat met deze opdracht vooral je originaliteit zien!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nabewerking: een volledige workflow van de vogelfoto in Lightroom

Lumix S 35mm F1.8