in

Zo maak je een creatieve foto van je huisdier – Het Perfecte Plaatje thuisopdracht 1

Het nieuwe seizoen van Het Perfecte Plaatje is gisteren van start gegaan met 10 nieuwe kandidaten. Na de aflevering komt er voor iedereen een thuisopdracht online te staan. “Maak zelf ook zo’n creatieve foto van jouw huisdier!”, luidt de opdracht van deze week. Hoe kun je dat het beste aanpakken? Wij geven je een paar nuttige tips!

Buiten of binnen?

Met huisdierenfotografie kun je veel kanten op. Je kunt fotograferen in de studio, op een buitenlocatie of gewoon binnenshuis. Je kunt je richten op actiefotografie of portretten. Door uit te proberen, kom je erachter wat jou het beste ligt en waar je de meeste energie van krijgt. Het ligt er natuurlijk ook aan of een huisdier zich makkelijk mee naar buiten laat nemen. Dat is met een hond een stuk makkelijker dan met een cavia.

Foto: danielleluksen · EXIF onbekend

Binnenshuis zijn er vaak ook genoeg leuke en inspirerende plekjes te vinden voor een leuke fotoshoot. Je bent niet afhankelijk van het weer en jouw diertje voelt zich waarschijnlijk meer op zijn gemak dan in een nieuwe omgeving. Hij zal daarom ontvankelijker en nieuwsgieriger naar jou zijn, aangezien jij zijn terrein betreedt. Daarentegen heb je ook kans dat hij na een aantal minuten lekker zijn mand of favoriete plekje opzoekt en gaat slapen. Wil je meer basistips over het fotograferen van huisdieren, en uitgebreider lezen over binnen- en buitenlocaties? Lees dan hier ons artikel met een aantal basistips voor huisdierenfotografie.

Foto: karin42_zoom · EXIF onbekend

Sluitertijd

Een huisdier is vaak niet zo geduldig als dat je als fotograaf graag zou willen zien. Daarom is het verstandig om met een zo kort mogelijke sluitertijd te werken om de bewegingen van je huisdier op te kunnen vangen. Op die manier kom je dus met scherpe beelden thuis, want onscherpte ligt op de loer als je een te korte sluitertijd zou gebruiken. Het ligt natuurlijk aan de situatie en aan je apparatuur, maar we zouden in ieder geval een sluitertijd van 1/100 of korter gebruiken. Onthoud: hoe korter, hoe beter. Ben je ook benieuwd welke apparatuur het meest geschikt is om huisdieren te fotograferen? Lees dan ons artikel met tips over apparatuur en welk licht je kunt gebruiken voor je huisdierenfotografie.

Foto: vanrielotjuhh · ISO 100 · ƒ/1.8 · 1/8000s · 135mm

Scherpte

Als je graag een écht dierenportret wilt maken en de nadruk op het hoofd en de ogen van je huisdier wilt leggen, dan kun je dat doen door met een groot diafragma te werken. Zoals je weet heeft een groot diafragma een klein f-getal, bijvoorbeeld f/1.8. Als je zo’n grote opening gebruikt komt er veel licht binnen en kun je dus ook in uitdagende lichtomstandigheden mooie beelden maken. Ook krijg je te maken met een snel verloop van scherpte en dus is het extra belangrijk om je focus precies goed te leggen. Een klein beetje verkeerd kan er namelijk al voor zorgen dat je de ogen of het hoofd van je huisdier mist en je dus met een mislukte foto eindigt. Goed gebruik van zo’n mooi groot diafragma zorgt altijd voor interessante en aantrekkelijke beelden. Daarmee is het dus een goede manier om je beelden net dat beetje extra te geven dat je huisdier verdient. Een groot diafragma gebruiken is daarnaast een manier om je sluitertijd zo kort mogelijk te kunnen houden. Hoe meer licht er binnenkomt, hoe korter die sluitertijd kan zijn. Wil je nog meer tips? Lees dan hier meer over camera-instellingen voor het fotograferen van huisdieren.

Foto: laiktaik · ISO 450 · ƒ/3.2 · 1/250s · 155mm

Aandacht

Omdat je oogcontact wilt met de hond, is het zaak dat je zijn aandacht trekt. Gekke geluidjes werken vaak goed, zeker als ze door een assistent vlak achter jou worden gemaakt. Piepjes of een ritselend zakje waar wat lekkers in zit, zorgen voor een alerte blik, een dichte bek en opstaande oren. Daarnaast hebben veel honden specifieke woorden of fluitgeluiden die hun aandacht triggeren. Baasjes weten vaak zelf heel goed welke woorden ‘werken’ en welke niet. Let op: het werkt averechts als je de naam van het dier noemt, omdat het dan geneigd is gelijk overeind te komen en naar je toe te komen. Ook woorden als ‘(we gaan) uit!’ of ‘buiten’ leveren zo’n reactie op. Wil je meer leren over het fotograferen van honden in de studio. Lees dan hier ons artikel met do’s en don’ts van honden fotograferen in de studio.

Foto: AnnetteHagemeijer · ISO 200 · ƒ/10 · 1/125s · 105mm

Meer tips over huisdieren fotograferen

Een tijd terug hebben we een video gemaakt met tips voor het fotograferen van huisdieren. Bekijk deze hieronder.

Aan de slag

Wil je nog meer tips voordat je bezig gaat? Of ben je na het uitvoeren van de opdracht helemaal enthousiast over het fotograferen van huisdieren en wil je hier meer over leren? Volg dan onze cursus Fotografeer je Huisdier op Zoom Academy! Laat met deze opdracht vooral je creativiteit zien!

Foto: GoldenDogPhotography · EXIF onbekend

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Vogels fotograferen: waar vind je watervogels in Nederland?

Sony FE 70-200mm F2.8 GM OSS II