in

Zo maak je een creatief vignet in Lightroom23 september 2019, 09:55

Standaard is een foto rechthoekig en houdt het beeld abrupt op aan alle vier de randen. Door een vignet toe te voegen, verander je de vorm en leid je de aandacht het beeld in. Hoe maak je zo’n vignet?

Voor:

Na:
Foto: MomentsByWendy

1 Creatief vignet toevoegen
Een vignet houdt in dat je de randen en hoeken van de foto expres een stuk donkerder of lichter maakt. De foto houdt daar dan niet abrupt op, maar vervaagt geleidelijk via een instelbaar verloop. Het gevolg is dat je het oog van de kijker op natuurlijke wijze richting het hoofdonderwerp leidt, omdat de fotoranden nu minder afleiden. Lightroom kent een aantal manieren om een fraai vignet toe te voegen. Allereerst via het onderdeel Effecten van de module Ontwikkelen. Onder het kopje Vignetten na uitsnijden vind je een rijtje schuifregelaars waarmee je een vignet naar wens samenstelt. Beweeg als eerste de schuif Hoeveel naar links voor een donker of naar rechts voor een licht vignet. Donker houdt in dat de foto naar zwart verloopt; bij licht is dat naar wit.

1 Je hebt keus uit een donker of een licht vignet.

2 Maatwerk
Vervolgens bepaal je met Middelpunt hoe ver het vignet doorloopt in de foto. Bijvoorbeeld alleen in de uiterste hoekpunten, ook langs de vier randen of zelfs een flink stuk in de foto. Ronding gebruik je om de vorm van het vignet in te stellen. In combinatie met Middelpunt kun je dit traploos instellen van een rechthoek (-100) via een ovaal (0) tot een cirkel (100). Met Doezelaar regel je de overgang van vignet naar foto. De schuif naar links geeft een harder en dus strakker afgebakend verloop. Naar rechts wordt het verloop alsmaar breder, en daarmee wordt de overgang een stuk vloeiender. Bij Stijl heb je tot slot nog keuze uit drie methoden. Probeer Prioriteit hooglichten, Kleurprioriteit en Verfbedekking gerust uit om te zien wat het beste resultaat geeft. Dit verschilt per foto.

2 Grootte en vorm van het vignet zijn volledig instelbaar.

3 Uit het midden
Een alternatieve methode is het Radiaalfilter in te zetten. Via de methode uit stap twee komt het vignet altijd exact in het midden te staan. Met het radiaalfilter kun je het op een willekeurige plek in de foto plaatsen. Dat geeft nog meer creatieve mogelijkheden. Activeer het Radiaalfilter en markeer een gedeelte van de foto door met ingedrukte muisknop te slepen. Stel daarna de Belichting van dit filter in op -1 of -2 of nog lager voor een donker vignet. De randen hoeven niet volledig zwart te worden. Het gaat erom dat ze donkerder worden, zodat de selectie extra helder oogt. Je mag ook andere schuifregelaars gebruiken, zoals Temperatuur of Kleurtint voor een gekleurd vignet. Vergeet niet om via Doezelaar de hardheid/zachtheid van het verloop in te stellen en zet de optie Omkeren uit.

3 Via het radiaalfilter kan het vignet uit het midden geplaatst worden.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Dit is de winnaar van de Panasonic fotowedstrijd ‘natuur’!

Basisinstellingen voor mooie paddenstoelenfoto’s