in

Zo maak je de perfecte paddenstoel foto!


13 september 2019, 09:41

Paddenstoelen zijn ideaal om te oefenen met macrofotografie. Ze zijn namelijk een stuk beter opgewassen tegen een kleine windvlaag, waardoor je dus alle tijd hebt om vanaf een statief met verschillende instellingen te oefenen. We geven je tips voor de perfecte foto!

Vroege vogel

Ga bij paddenstoelenfotografie op verschillende tijden van de dag op pad. Het zogeheten gouden uur zorgt vaak voor de mooiste gouden herfsttinten. Daarbij komen de soms felle kleuren van de paddenstoel ook goed naar voren.

Ericdevroome46
Van de onderkant zien ze er namelijk vaak nog spectaculairder uit dan van de bovenkant.

Uitdaging

Al is het fotograferen van paddenstoelen misschien minder eenvoudig dan je denkt. Niet iedere paddenstoel levert tenslotte een mooi plaatje op. Kies allereerst een onderwerp uit dat gemakkelijk te benaderen is. Een paddenstoel die laag bij de grond staat, verborgen tussen de wortels van een boom, zul je moeilijk in beeld kunnen brengen. Een exemplaar dat wat hoger op een boomstronk of dode tak staat, is wat toegankelijker en dus gemakkelijker vanuit verschillende posities te fotograferen. Bovendien heb je dan minder snel last van storende elementen in de achtergrond waardoor je het beeld rustiger kunt houden. Fotografeer vervolgens met een geringe scherptediepte (F 2,8), zodat de blaadjes mooi onscherp worden en een prachtig kleurrijk bokeh vormen rondom de paddenstoel.

Kraaij
De bollen die je ziet, zijn kleine reflecterende onderwerpen in de achtergrond, die door de kleine scherptediepte volledig onscherp worden en in bokeh veranderen.

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Macrofotografie in Zoom Academy. Hierin leer je je macrofoto’s naar een hoger niveau te brengen en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • De basis van wat macrofotografie precies is

  • Alles over de juiste apparatuur voor dit fotografiegenre

  • De perfecte scherpte creëren in je foto’s

  • De volledige nabewerking, van belichting tot focus-stacking

Bekijk hier de volledige Cursus Macrofotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Creatief binnenshuis

Fotografeer de hertenbronst – 5 tips en locaties