in

Zo kun je de bloedmaan fotograferen in de nacht van 15 op 16 mei

Misschien heb je het al een tijdje in je agenda staan, of misschien was je er nog helemaal niet van op de hoogte. In de nacht van 15 op 16 mei wordt een bijzonder hemel spektakel verwacht, namelijk een totale maansverduistering, ofwel een bloedmaan.

Een maansverduistering doet zich voor wanneer de aarde tussen de zon en de maan in staat. Het licht van de zon reflecteert dan niet direct op de maan, waardoor er een bijzondere, rode kleur ontstaat. Zo komt dit fenomeen aan zijn bijnaam: de bloedmaan. Extra leuk is dat de maan vrijwel vol is op het moment dat de maansverduistering inzet.

Meer leren over nachtfotografie? Volg dan de Zoom Academy cursus Fotografeer de Avond en Nacht.

Waar kun je de bloedmaan zien?

Helaas is de maansverduistering voor Nederland geen volledige maansverduistering. De volledige maansverduistering kun je zien in Noord-Amerika (behalve de noordwestelijke regio ‘s), heel Zuid-Amerika, Afrika en Zuidwest-Europa. Een gedeeltelijke maansverduistering kun je zien vanuit heel Europa, Zuidwest-Azië, Afrika, het grootste deel van Noord-Amerika, Zuid-Amerika, de Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan, de Indische Oceaan en Antarctica.

bloedmaan

Foto: ingeborgprinsen – ISO 400 · ƒ/6 · 1s · 340mm

Hoe laat kun je de bloedmaan zien?

Voor degenen die de bloedmaan helemaal willen zien, wordt het een lange nacht. De penumbrale fase begint namelijk om 01:33 GMT. Deze fase is het begin van de bloedmaan, maar niet met het blote oog te zien. Voor doorgewinterde astronomen met de juiste gear is dit echter al een mooi moment. Er is een nauwkeurig schema van op welk tijdstip welke fase begint. Dat sommen we hieronder voor je op.

  • Zoals we hierboven schreven begint de penumbrale fase om 01:33 GMT. Je kunt deze fase niet met het blote oog zien, dit is dus alleen interessant voor astronomen.
  • De gedeeltelijke fase begint om 02:28 GMT. Vanaf nu kun je ook echt iets zien en dus beginnen met waarnemen.
  • De volledige fase begint om 03:30 GMT als de maan achter de aarde verdwijnt. Om 04:11 GMT is het hoogtepunt van de volledige verduistering.
  • Om 05:55 GMT eindigt de gedeeltelijke fase en kun je de verduistering niet meer zien met het blote oog.
  • De penumbrale fase eindigt om 06:51 GMT.

bloedmaan

Foto: in2picturesnature – ISO 3200 · ƒ/7.1 · 4/5s · 27mm

De bloedmaan fotograferen

Goed, natuurlijk wil je graag de bloedmaan fotograferen, dat is immers waarom we dit artikel schrijven. Hieronder geven we je daarom drie korte tips voor het fotograferen van de maan, zo kun je al een begin maken. Wil je meer weten? In dit artikel vertellen we je alles over het fotograferen van de maan.

Zoek een mooie locatie

Natuurlijk is een foto van de bloedmaan hartstikke leuk, maar zoals bij veel dingen, wordt een foto pas echt mooi als je het onderwerp in een mooie omgeving zet. Zoek dus een mooie fotolocatie waar je de maan mooi bij op de foto kunt zetten. Zo is niet alleen duidelijk te zien hoe rood de maan is, maar ook hoe mooi de maan in een landschap staat.

bloedmaan

Foto: jd1987 – ISO 100 · ƒ/9 · 20s · 24mm

Gebruik een statief

Ga je de maan fotograferen, dan gebruik je waarschijnlijk een redelijke telelens, anders krijg je de maan immers niet goed in beeld. Wanneer je een flinke lens gebruikt, is het daarom zeker verstandig om een statief te gebruiken. Zo voorkom je bewegingsonscherpte vanuit je hand en zorg je ervoor dat de foto zeker scherp is.

bloedmaan

Foto: jurriaanpoesse – ISO 3200 · ƒ/2.8 · 20s · 18mm

De juiste instellingen

Normaal gezien kun je relatief hoge sluitertijden gebruiken voor wanneer je de maan gaat fotograferen. De maan reflecteert namelijk zonlicht en is daardoor toch nog behoorlijk licht. In het geval van een bloedmaan heb je te maken met een (gedeeltelijke) maansverduistering en dat maakt dat er een stuk minder licht op de maan schijnt. Houd je iso zo laag mogelijk, zet je diafragma op tussen de F6 en F8 voor het scherpste resultaat en pas je sluitertijd daarop aan voor een mooie belichting.

bloedmaan

Foto: OlivierGroot – ISO 200 · ƒ/4 · 2 1/2s · 35mm

Kijk de video!

Ga je op pad zondagnacht en ben je nog op zoek naar een paar leuke, last minute tips? In deze How it’s Made video vertelt Zoomer Corné hoe hij een prachtige maan foto heeft gemaakt.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 fotogenieke steden in Europa

Verbeter je composities: gebruik lijnen in je beeld