in

Zo improviseer je een productstudio


14 december 2019, 09:51

Productfotografie lijkt overweldigend en ingewikkeld, maar als je minder budget, plek of tijd hebt is een productstudio ook relatief eenvoudig te improviseren. We leggen je uit hoe je een productstudio kunt improviseren.

Als het gaat om fotografie is het goed om altijd te onthouden dat je op zoek bent naar een bepaald eindresultaat. In veel gevallen is het uiteindelijke resultaat het belangrijkste en de manier waarop je dat beeld bereikt een heel stuk minder. Men ziet toch niet dat je foto’s thuis op de keukentafel gemaakt zijn. Dat geeft je de ruimte om te kijken hoe je bepaalde zaken eenvoudig, budget-vriendelijk en gemakkelijk voor elkaar kunt krijgen.

Stel je voor: je hebt enkele kleine voorwerpen die je graag in een studio-setting (lees: een lichte of zelfs helemaal witte achtergrond) wilt fotograferen. Dat is prima te doen, ook zonder grote en kostbare studio.

1: Plek

De plaats van je productstudio is van belang. Zorg dat je genoeg ruimte hebt om een (kleine) tafel neer te zetten en de achtergrond neer te zetten / op te hangen. Ook is het fijn als je om die studio heen kunt lopen om aanpassingen te maken of je onderwerp van een andere kant te kunnen fotograferen als dat nodig is. Let er ook op dat je genoeg afstand kunt nemen tot je onderwerp en let daarbij op de brandpuntsafstand van je objectief. Een object fotograferen met een groothoek brengt vervorming met zich mee. Over het algemeen is afstand vaak de oplossing. Beter wat afstand nemen of een langere brandpuntsafstand gebruiken en achteraf croppen dan een object vervormd terugzien in je foto’s doordat je te dichtbij bent gaan werken. Al met al is een beschikbare ruimte van enkele vierkante meters al genoeg als het gaat om een productstudio voor kleine voorwerpen.

2: Achtergrond

De achtergrond is van groot belang. Wil je een goed eindresultaat bereiken is de achtergrond en de manier waarop die in je beeld komt dus erg belangrijk. Een wit laken is vaak al uitstekend te gebruiken. Zorg dat je het goed ophangt en over de tafel heen drapeert. Een achtergrondpapier of karton is natuurlijk ook prima. Kijk in alle gevallen uit voor vouwen, hoeken of onnatuurlijke vormen. Kies afhankelijk van de omvang van het te fotograferen voorwerp de maatvoering van de achtergrond. Hoe breder, hoe beter. Zo voorkom je dat je de ‘randen’ van je studio in het beeld verschijnen.

3: Licht

Het licht is van het grootste belang. Vaak is het fraai om je studio in de buurt van een raam op te bouwen, zodat er licht van één kant op je onderwerp valt. Het al aanwezige omgevingslicht zorgt daarbij voor het algemene licht. Je object krijg vorm door het extra licht dat door het raam naar binnen valt. Belangrijk voor de vorm is ook de schaduw die daarbij gepaard gaat. Mocht je aan de andere kant net wat teveel schaduw zien kun je het licht eenvoudig balanceren of sturen met bijvoorbeeld een grote witte enveloppe of een stuk wit karton, piepschuim of – luxer – een reflectiescherm.

4: Statief en camera

Als de studio zelf klaar is is het zaak om je camera en een statief neer te zetten. Dat statief is belangrijk als je graag meerdere foto’s maakt van verschillende hoeken van je onderwerp maar met dezelfde algemene compositie. Daarnaast kan het zijn dat je voor een goede belichting een lange sluitertijd nodig hebt die zonder statief voor een onscherpe foto zou zorgen. Het gebruik van een statief kan sowieso nooit kwaad.

Doel

Het improviseren van een productstudio is dus helemaal niet zo moeilijk – mits je reproduceerbaarheid en consistentie niet de belangrijkste factoren vindt. Is dat wel zo, dan is een geïmproviseerde productstudio wellicht een minder goed plan en zul je moeten kijken naar een serieuzere opzet met flitslicht en een meer permanente opstelling. Zoals altijd is het daarom goed om vooraf te bepalen wat je doel is en de manier van werken daarop aan te passen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De voordelen van werken in RAW bij portretfotografie

Zo ga je om met het mooiste licht in je fotografie