in

Zo fotografeer je bij bewolkt weer

Kevin de Bruin

Iedere fotograaf heeft er ooit last van gehad. Je hebt een prachtig beeld voor ogen, maar de weersomstandigheden maken je een beetje terneergeslagen. Puur Hollands weer. Regen, wolken en een tergende kou. Bah! Maar bedenk je: een blauwe hemel is maar saai. Je kunt al die prachtige wolken ook in je voordeel gebruiken! Dit artikel geeft je tips bij het fotograferen bij bewolkt weer.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Het soort bewolking
Het is raadzaam om eerst de soort bewolking na te gaan: sluierbewolking, lichte bewolking, schapenwolken en zware bewolking. In het geval van een sluierbewolking of lichte bewolking is het goed mogelijk om goede plaatjes te schieten, omdat je voldoende natuurlijk licht hebt. Voornamelijk het felle directe licht van de zon zal tegen worden gehouden. Dit is al heel anders bij zware bewolking, waar dichte locaties zoals bossen lastiger in beeld worden gebracht. Als je te maken hebt met schapenwolken, dan weet je dat na verloop van tijd de instellingen van je camera moet aanpassen, omdat lichtomstandigheden na een tijdje ook weer anders kunnen zijn.

Lees ook hoe je zelf een mooie zonsopkomst, mooie zonsondergang of mistige ochtend kunt voorspellen

2. Langere sluitertijd
Wanneer het bewolkt is, is er minder licht aanwezig en dat betekend dus dat je hier rekening mee moet houden met je camera-instelling. Bij landschapsfotografie kun je de sluitertijd verhogen. Zo laat je meer licht toe. Bij een langere sluitertijd is het wel handig om gebruik te maken van een statief. Wanneer je foto’s onder de grens van 1/60 worden geschoten, is het vanuit hand al lastiger om je camera stil genoeg te houden. Een mooi effect van die lange sluitertijd is, dat je de weeromstandigheden terug laat komen in je foto. Op deze manier leg je de beweging van de wolken mooi vast. Let wel op. Hiervoor is wind nodig. Check dus vooraf goed de weerberichten.

foto: jnx · E-M1MarkII (OLYMPUS CORPORATION) · ISO 200 · F 16.0 · 40 SEC · 12 MM

3. Overige instellingen
Wanneer je juist die bewegende wolken niet wilt, is het niet raadzaam om de sluitertijd op te gaan schroeven. In dat geval is het handiger om voor een groter diafragma of ISO te gaan. Verwar hierbij niet een groter diafragma met een hoger getal. Een groot diafragma is een grote opening en dus een laag getal (uitgedrukt in f). Probeer eerst met een groter diafragma voldoende licht te krijgen en pas de verhoging van het ISO-getal als laatste redmiddel toe. Het verhogen van de ISO heeft als nadeel dat er meer ruis in je afbeelding komt, wat uiteindelijk de kwaliteit van je foto vermindert.

4. Portretten schieten
Je kunt ook de weersomstandigheden accepteren en gebruik maken van de voordelen van dat wolkendek. Lichtbewolkte dagen zijn perfect om naar buiten te trekken en portretten van mensen of landschappen te schieten. De wolken zorgen ervoor dat er minder direct zonlicht wordt doorgelaten, waardoor er ook geen harde schaduwen zijn. Ook zijn er in deze gevallen vaak minder harde contrasten aanwezig. Het feit dat je mogelijk het diafragma hebt aangepast om voldoende licht in je foto te krijgen, kan ook voor mooie effecten zorgen. Bij een groot diafragma (laag diafragmagetal) is er weinig scherptediepte. Je model wordt scherp en de achtergrond wazig.

foto: stefanheidekamp · Canon EOS 60D · ISO 125 · F 9.0 · 1/125 SEC · 17 MM

5. Gebruik flitsers
Het fotograferen tijdens bewolking kan ervoor zorgen dat je soms wat grijskleurige waas op je beelden krijgt. Al helemaal als het pak wolken dikker wordt. Dit kan mooi zijn, mits dit het effect is dat je voor ogen hebt. Als dit niet zo is, dan kun je het beste voorbereid op pad gaan. Zo kun je eigen licht toevoegen door bijvoorbeeld een off-camera flitser te gebruiken. Soms kun je geen gebruik maken van flitsers. Maak dan zoveel mogelijk testfoto’s waarbij je rustige locaties opzoekt waar je onderwerp niet te veel van het licht wordt afgedekt. Wanneer je gaat fotograferen is het sowieso handig om je foto’s in RAW op te nemen. Dit geeft je achteraf meer bewerkingsmogelijkheden.

6. Geen excuus meer
Als laatste willen we meegeven dat je het slechte weer niet als excuus hoeft te gebruiken om een dagje geen mooie plaatjes te kunnen schieten. Ook wanneer er een flink pak wolken boven je hoofd hangt, kun je best veel mooie dingen neerzetten. Sowieso kun je er unieke foto’s mee schieten die heel veel anderen links laten liggen. Zo zijn de natte, bewolkte dagen vaak dagen dat mensen lekker binnen blijven zitten om een beetje op zijn Hollands te klagen over het weer. Dit kun je regelmatig in je voordeel gebruiken. ‘Slecht’ weer hoeft zo slecht nog niet te zijn wanneer je gebieden op de foto kunt zetten waar op andere tijdstippen al veel te veel andere fotografen rondlopen.

Een pak wolken is sowieso leuker dan een perfect blauwe hemel op de foto te zetten. Dat levert een plaatje op waar veel minder spannends in gebeurd.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

9 fotogenieke fotolocaties in Drenthe

7 tips voor interieur fotografie