in

Zo creëer je diepte in een foto – 5 tips


28 oktober 2019, 13:32

Om een onderwerp goed te isoleren in een foto is het mooi als het onderwerp scherp is, en de omgeving onscherp. Deze onscherpte zorgt voor diepte en leidt het oog meteen naar het focuspunt in de foto. Diepte in een foto kun je op verschillende manieren creëren en in dit artikel leggen we je uit hoe je dat kunt aanpakken!

Diafragma

De meest voor de hand liggende manier om diepte te creëren is om het diafragma open te zetten. Een grote diafragma-opening wordt aangegeven met een lage f-waarde. Door het openzetten van het diafragma zorg je voor een kleinere scherptediepte. Op deze manier heb je een heel klein gebied wat scherp is, en de omgeving ervoor en erachter verloopt onscherp.

Met een laag diafragma staan de diafragmabladen ver open. Dit betekent wel dat er ook veel licht door de lens naar binnen wordt gelaten. Wil je graag een klein scherptegebied, stel dan eerst je diafragma in en pas daarna je sluitertijd en ISO aan om de belichting juist te krijgen. Je kan ook fotograferen in de A- of AV-stand. Met deze stand stel je zelf het diafragma in en bepaalt de camera de sluitertijd.

Lees hier meer over scherptediepte.


Foto: mireilledroste

Macrolens

Een macrolens is erop gebouwd om de kleinste voorwerpen en details op de foto te zetten. Een macrolens heeft een vast brandpunt, dus je kan er niet mee zoomen. Als je met een macrolens heel dicht op je onderwerp gaat zitten wordt de achtergrond al heel snel onscherp en wordt de scherptediepte ook steeds kleiner. Dus hoe dichter je bij je macro-onderwerp komt, hoe kleiner de scherptediepte op je onderwerp zal zijn.

Lees hier meer over macrofotografie.


Foto: Jodokuscul

Werken in drie lagen

Zet je onderwerp niet strak tegen een platte achtergrond. Ga op zoek naar ruimte tussen je onderwerp en de achtergrond. Op deze manier creëer je al redelijk wat diepte. Het kan ook helpen om een voorgrondelement mee te nemen in de compositie. Zo heb je een foto die is opgedeeld in drie verschillende lagen: voorgrond, midden (onderwerp), en achtergrond. Probeer de ruimte tussen deze drie lagen zo groot mogelijk te maken. Stel dan scherp op je onderwerp en je zult zien dat de voorgrond en achtergrond mooi onscherp worden.


Foto: Jiscafotografie

Teleobjectief

Met een teleobjectief van tussen de 70mm en bijvoorbeeld 300mm kun je ook heel goed diepte creëren. Met een telelens kun je het onderwerp namelijk optisch heel dichtbij halen. Hoe meer je richting de 300mm gaat, hoe beeldvullender je onderwerp wordt, waarmee ook de achtergrond vervaagt. Als je fotografeert met deze brandpuntsafstanden dan zul je zien dat de achtergrond ook mooi onscherp verloopt. Als je ook het diafragma laag houdt krijg je prachtige foto’s van een groot geïsoleerd onderwerp en een zachte achtergrond.

Beweging

Wil je de achtergrond mooi onscherp hebben, pan dan met een bewegend onderwerp mee. Als je onderwerp bijvoorbeeld van links naar rechts beweegt, volg dan het onderwerp met je camera ook van links naar rechts. Probeer in een vloeiende beweging je camera mee te trekken met het onderwerp, terwijl je een relatief lange sluitertijd hanteert. Op deze manier wordt het onderwerp scherp, terwijl de achtergrond onscherp wordt. Probeer het eerst eens uit met bijvoorbeeld een sluitertijd van 1/30 seconden. Het is natuurlijk afhankelijk van de afstand en de snelheid van je onderwerp hoe snel je sluitertijd moet zijn. onderwerp.

Lees hier meer over panning-foto’s.


Foto: MCdeRoon

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

iPhone foto’s maken bij zeer weinig licht – 3 tips

Expertuitdaging: Het Leven op Straat