in

Zo categoriseer je je catalogus in Lightroom

Vlaggen, sterren, kleurlabels en trefwoorden

Wie veel fotografeert, zal te kennen moeten geven dat niet iedere foto even goed is. Soms mist er ergens scherpte of had de compositie een paar tandjes beter gekund. Het mooie van Adobe Lightroom Classic is dat je in je bibliotheek prima kunt aangeven wat je van je foto’s vindt.

Vlaggen

Wil je alleen per foto kunnen aangeven of een foto goed is of niet? Dan kun je dat doen door het instellen van vlaggen. Hiermee geef je simpel aan of een foto de moeite waard is om te bewaren of dat deze afgekeurd dient te worden. De afgekeurde foto’s kun je achteraf eventueel in één keer verwijderen.

De geselecteerde foto beoordeel je met een witte vlag als je de foto wilt behouden of je geeft ‘m een zwarte vlag mee als je die foto toch niet zo goed vindt. Als je de foto afkeurt, blijft deze overigens gewoon beschikbaar, totdat je op het laatst al je afgekeurde foto’s handmatig in één keer verwijdert. Het toekennen van de juiste vlag kan door op één van beide vlaggetjes te klikken of je maakt gebruik van de sneltoetsen op je toetsenbord. Met de P stel je een witte vlag in en met de X ken je een zwarte vlag aan de foto toe. Zo doorloop je al je foto’s en maak je in feite een grove selectie tussen goed en fout.

Beelden verwijderen

De foto’s met zwarte vlag kun je eventueel nu verwijderen, zodat ze ook daadwerkelijk Lightroom verlaten en geen onderdeel meer zijn van je bibliotheek. Ga naar het menu Foto boven in je menubalk en kies in het vervolgmenu voor Geweigerde foto’s verwijderen. Vervolgens krijg je de keuze tussen verwijderen of verwijderen van schijf. Met Verwijderen van schijf delete je alle foto’s volledig van je computer. Met Verwijderen, verdwijnen de foto’s wel uit je Lightroom-catalogus, maar blijven ze beschikbaar op je pc.

bibliotheek-module Lightroom
In de Bibliotheek-module vind je onder in je scherm de vlaggen.

Sterren

Het kaf is van het koren gescheiden. Maar kijk nog eens goed naar al je foto’s. Zijn ze allemaal even mooi of vind je de één beter dan de ander? Dan kun je er sterren aan toekennen. De werkwijze hiervan is gelijk aan het werken met de vlaggen. Je doorloopt al je foto’s en beoordeelt ze opnieuw, maar geeft ze nu een ster. De matige foto’s geef je 1 ster en de beste foto’s geef je 5 sterren. Ook de sterren vind je onder aan het scherm, direct onder de miniaturen.

Sterren toekennen

Het toekennen van sterren is eenvoudig. Klik op je foto die je wilt beoordelen met sterren. Wil je je foto voorzien van drie sterren? Klik dan onderin je scherm op de derde ster. Vijf sterren? Klik op de vijfde ster.

aantal sterren Lightroom
Het aantal toegekende sterren zie je ook terug in je miniatuur.

Om sneller te kunnen werken, kun je gebruikmaken van de sneltoetsen op je toetsenbord:

 • Cijfertoets 1 = 1 ster
 • Cijfertoets 2 = 2 sterren
 • Cijfertoets 3 = 3 sterren
 • Cijfertoets 4 = 4 sterren
 • Cijfertoets 5 = 5 sterren
 • Cijfertoets 0 = geen classificatie

Kleurlabels

Met het toevoegen van vlaggen en sterren heb je je catalogus al voor een groot gedeelte geoptimaliseerd. Een derde mogelijkheid om nog meer structuur aan te brengen, is het gebruik van kleurlabels.

Ook deze vind je in de balk waar ook de vlaggen en de sterren staan. Welke functie je geeft aan deze kleurlabels, bepaal je zelf. Veel fotograferen gebruiken deze labels om aan te duiden welke foto’s bij elkaar horen. Ben je bijvoorbeeld een dag de natuur in geweest, dan kun je bijvoorbeeld de keuze maken om alle foto’s waar vogels op staan een kleurlabel rood mee te geven. En alle landschappen bijvoorbeeld het kleurlabel blauw.

Snel toekennen

Om een kleurlabel aan een foto toe te kennen, kies je een foto uit en klik je in de eerdergenoemde balk onderin op de kleur die je wilt toekennen. Ook de kleurlabels kennen sneltoetsen:

 • Cijfertoets 6 = rood
 • Cijfertoets 7 = geel
 • Cijfertoets 8 = groen
 • Cijfertoets 9 = blauw
 • Geen sneltoets = paars
kleurlabels Lightroom
Toegekende kleurlabels zie je in je miniatuurweergave overzichtelijk terug.

Trefwoorden

Met behulp van trefwoorden kun je precies de juiste beelden terugvinden. Veel werk? Zeker weten! Maar het helpt je enorm om op een later tijdstip die éne foto terug te kunnen vinden, die je anders niet zo gemakkelijk naar voren had kunnen halen.

Trefwoorden kun je invoeren via het paneel aan de rechterkant van je scherm. Dat kan met één foto, maar ook met meerdere foto’s tegelijk. Als je aan een of meer foto’s een nieuw trefwoord wilt toevoegen, dan kun je dit eenvoudig doen door die foto’s te selecteren en vervolgens naar de sectie Trefwoorden vastleggen in het rechterpaneel te gaan. Meteen onder Trefwoordtags vind je het veld met alle trefwoorden van die foto’s.

trefwoorden Lightroom
Trefwoorden kun je invoeren in het paneel rechts in je scherm.

Door de optie Trefwoorden invoeren te kiezen en dan in het veld te klikken, kun je eenvoudig één of meerdere trefwoorden aan de geselecteerde foto’s toevoegen. Zet een komma tussen ieder trefwoord, want bij een spatie worden alle woorden als één trefwoordzin gezien. Een komma scheidt juist de trefwoorden.

Daarnaast beschikt Lightroom over een aantal standaardsets met trefwoorden, maar je kunt ook zelf zo’n trefwoordset aanmaken. Om een lijst met recent gebruikte trefwoorden als set te definiëren, hoef je alleen maar uit dat menu Huidige instellingen opslaan als nieuwe voorinstelling te kiezen.

Het goed toevoegen van trefwoorden is een behoorlijke klus. En toch is het raadzaam dit vanaf dag één consequent en op een juiste manier te doen. Dat geeft je ontzettend veel gemak als je catalogus in de loop der tijd uitdijt.

Volg hier een van de cursussen over Adobe Lightroom:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Quiz: wat weet jij over flitsen en flitstechnieken?

De verschillende soorten autofocus uitgelegd