in

Zo bereid je een studioshoot voor!


23 augustus 2019, 09:00

Voordat je in de studio duikt met een model en meerdere lichtopstellingen, is het belangrijk om te weten wat je wilt gaan fotograferen. Hoe beter je beeld is van wat je wilt fotograferen, hoe makkelijker de shoot zal verlopen. We geven je een aantal tips voor de voorbereiding van een shoot!

Moodboard

Een goede shoot begint bij een mooi en duidelijk moodboard: een verzameling foto’s, tekst en eventueel video’s, die vooral de sfeer van de foto’s die je wilt maken weergeeft.
Denk je bijvoorbeeld aan een fantasy-achtige shoot met lichten en effecten? Dan is het handig om daar eerst een aantal voorbeeldfoto’s bij te zoeken die voldoen aan die criteria.

Een veelgebruikte site hiervoor is Pinterest. Hier kun je met een gratis account meerdere ‘Boards’ aanmaken, waarbij je foto’s kunt zoeken met een bepaalde stijl.

Modelkeuze

Als je echter een serieuze shoot wilt doen, waarbij je een artistiek concept centraal stelt, dan is het aan te raden om naar een professioneel model op zoek te gaan. Het voordeel: de shoot wordt er meteen professioneler door en met de juiste communicatie behaal je veel mooiere resultaten.

Om een professioneel en geschikt model te vinden, moet je nou eenmaal een stap buiten de bekende paden zetten: durf te vragen!
Laat iedereen die je kent weten dat je op zoek bent naar een model om te fotograferen, en vertel daarbij ook meteen binnen welk genre je dat wilt doen: de verwachtingen zijn nogal anders als je een glamourshoot wilt organiseren dan een zakelijk portret. Doe bijvoorbeeld een oproep op Facebook, Twitter of Instagram, waarin je uitlegt dat je op zoek bent naar een model om te fotograferen. Als daar iets uitkomt, is het vaak makkelijker dan dat je via een vreemde website moet vragen naar een model.

Gebruik ook websites, geschikte Facebook-groepen,

Joanreijmerphotography

Omgang met je model

Als je een model hebt gevonden, dan ben je er nog niet. De omgang die jij als fotograaf ermee hebt, is bepalend voor het eindresultaat. In de regel moet je de shoot zien als een gezamenlijk project, waarbij jullie beiden verantwoordelijk zijn voor het eindresultaat.

Ontstaat er een fijne, open sfeer tijdens de shoot, dan levert dat veelal de beste resultaten op.

Belangrijk om te onthouden: raak een model nooit zomaar aan, ook al is de relatie tussen jullie twee goed. Vraag het altijd eerst, en sta ervoor open als hij/zij aangeeft dat liever niet te hebben. Gebruik voorbeeldfoto’s om verschillende poses te laten zien, of doe ze eerst zelf voor.


RichardTerborg

Contract en TFP

Als je een geschikt model gevonden hebt, is het belangrijk om meteen een paar zaken te regelen middels een contract. Natuurlijk kan het ook informeel en zonder, maar het is wel zo handig om verrassingen achteraf te voorkomen en de verwachtingen van beide partijen goed op papier te hebben.

Als je net begint met portretfotografie en je hebt een model gevonden via social media, dan is er vaak sprake van een TFP-overeenkomst (Time for Print). Dit houdt in dat de fotograaf en het model overeen zijn gekomen dat er geen geld wordt betaald voor de shoot, maar dat het model wel recht heeft op enkele kopieën van de mooiste foto’s die gemaakt zijn tijdens de shoot. Op die manier kunnen zowel fotograaf als model hun portfolio verrijken.

Naast TFP kunnen ook belangrijke zaken zijn opgenomen in een simpel contract, zoals:
• Auteursrecht
• Publicatierecht
• Vergoeding
• De overeengekomen sessie (naakt of niet, genre, etc.)

Hopelijk kun je nu aan de slag met jouw voorbereiding, succes!

Dit artikel komt uit de volledige Cursus Portretfotografie in Zoom Academy. Hierin leer je niet alleen over het fotograferen van een portret bij natuurlijk licht, maar gaan we nog veel verder.
Zo leer je onder andere:

  • Omgaan met het model en styling

  • Alles over flitslicht en unieke lichtopstellingen in de (thuis)studio

  • De juiste camera-instellingen voor verschillende lichtsituaties

Bekijk hier de volledige Cursus Portretfotografie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 manieren om meer uit de accuduur van je camera te halen

Resultaten expertuitdaging: Tegenlicht