in

Zeiss Otus 55mm f/1.4 voor fullframe


16 oktober 2013, 11:00

Het nieuwste Zeiss objectief was al een poosje onderwerp van geruchten, onder andere omdat Zeiss er lekker over aan het bloggen was de laatste tijd, maar nu is er dan de nieuwe Zeiss Otus 55mm f/1.4. Volgens Zeiss ’s werelds beste standaardobjectief.

Technische details bekend

Op het Zeiss weblog zijn de technische details van de nieuwe Zeiss T* Distagon 1.4/55mm “Otus” bekendgemaakt en ook de beelden van de nieuweling uit Oberkochen zijn nu definitief. De Otus heeft een lange handmatige scherpstelslag om het objectief perfect bruikbaar te maken voor zeer precieze voor portret-, fashion- en landschapsfotografie. Mag ook wel, want Zeiss claimt volledige bruikbaarheid vanaf f/1.4 en dan is kritisch scherpstellen een must. Het maximale diafragma dient dus niet slechts voor meer licht op het matglas.

Carte blanche om het ultieme objectief te ontwerpen

De Zeiss ingenieurs kregen volledig carte blanche om het ultieme objectief te ontwerpen en die kans hebben de heren ten volste benut. Gevolg is een foto-objectief dat nieuwe maatstaven zet in de professionele fotografie als het gaat om correcties, vertekening en absolute beeldkwaliteit. Uiteraard volgens Zeiss zelf, want de Otus is nog nauwelijks onafhankelijk getest. Wel zijn er op de Zeiss blog MTF-testgrafieken te vinden die op zijn zachtst indrukwekkend genoemd kunnen worden. Ze laten vrijwel geen kwaliteitsverlies zien. De optische constructie zorgt al bij volle opening voor een zeer gedetailleerd, scherp, contrastrijk en kleurecht beeld. Opvallend is ook het zo goed als ontbreken van chromatische aberratie vanaf volle opening.

Speciaal ontworpen voor fullframe

De Zeiss T* Distagon 55mm f/1.4 Otus is speciaal ontworpen voor topklasse fullframe DLSR camera’s zoals de Nikon D800E en de Canon EOS 5D Mark III. Hierdoor is het volgens Zeiss voor deze camerabezitters eindelijk mogelijk om het volle potentieel van hun camera te benutten. Een tamelijk stevige claim, want daarmee verwijs je de Nikon en Canon 50mm f/1.4 feitelijk naar het tweede plan.

Al dit moois heeft een prijs, en die is pittig: rond de € 2.950,-. De Zeiss Otus is eind van het jaar leverbaar in Canon EF (ZE) en Nikon F (ZF.2) vatting.

Meer informatie

www.zeiss.nl
www.transcontinenta.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Druppelfotografie

Nikon D5300