in

Zeevonk: zo fotografeer je dit bijzondere fenomeen

Zeevonk is een zeldzaam verschijnsel dat je onder heel specifieke omstandigheden langs de kust kunt waarnemen. Zodra we een aantal dagen warm zomerweer hebben en de zee kalm is, heb je kans dat het zeewater oplicht met een mysterieuze blauwe kleur zodra het in beroering wordt gebracht.

Dit artikel komt uit de nieuwe cursus Fotograferen in de Zomer uit de Zoom Academy. In deze cursus leer je meer over hoe je de mooiste foto’s maakt aan de kust, van bijzondere natuurfenomenen en natuurlijk als je op pad bent en bijvoorbeeld een stad of natuurgebied bezoekt.

Zeevonk is zeldzaam en geeft maar weinig licht, vandaar dat je het pas echt goed ziet zodra het echt goed donker is. Je kunt daarom het best een tijdje na het blauwe uur aan de slag gaan.

In de zomer is het effect vooral vanaf middernacht goed te zien. Een maanloze nacht heeft de voorkeur, want zelfs maanlicht maakt het verschijnsel minder goed zichtbaar!

Bert Zuidweg fotografeerde dit bijzondere fenomeen aan de kust van Westkapelle.

Bert Zuidweg (inabert)
Nikon D610 · ISO 1600 · F 2,8 · 20 SEC · 31 MM

Ondiep water

De blauwe gloed zie je alleen in ondiep water dat plotseling in beweging wordt gebracht. Let daarom goed op kabbelende golfjes langs de waterlijn. Je kunt het verschijnsel ook zelf veroorzaken: zodra je zand of schelpen over het water strooit, met een stok of je hand door het water gaat, door de zee loopt of erin zwemt, ontstaat plotseling een explosie van blauw licht.

Corné legde dit prachtige verschijnsel van dichtbij vast. Zijn tip: soms ligt zeevonk massaal opgestapeld in een hoekje. Even met je hand een golf zeevonk de kant op duwen en schieten maar!

Corné Ouwehand (corne102)
Canon 6D II · ISO 2500 · F 2,8 · 8 SEC · 28 MM

Zeevonk fotograferen

Om zeevonk te fotograferen heb je een lange sluitertijd nodig en werk je vanaf statief. Omdat je het blauwe licht alleen in bewegend water ziet, zal de zee vervaagd op de foto komen bij de lange sluitertijd. Kies een wat kortere tijd van enkele seconden om dit te beperken, of juist een lange voor een dromerige vervaging.

Gebruik een hoge iso-waarde (iso 3200 en hoger) en een groot diafragma (ongeveer F 1,4 tot F 2,8). Fotografeer in raw zodat je lekker kunt nabewerken en kies een witbalans waarbij je de blauwe kleur goed ziet.

Marjolein trefte het wel: zowel zeevonk als lichtende nachtwolken op één avond.

Marjolein van Roosmalen (m108746)
Exif onbekend

Zoom Academy

Dit artikel komt uit de Zoom Academy Cursus Fotograferen in de Zomer. In deze cursus leer je alles over het fotograferen in het zomerseizoen en nog veel meer.

Zo leer je onder andere:

  • Om te gaan met alle soorten licht in het zomerseizoen
  • De mooiste plekken van steden te ontdekken
  • Hoe je het strand, dieren en de zee kunt vastleggen
  • Een zomerse foto in Lightroom Classic te bewerken van A tot Z

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in de Zomer!


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De nabewerking van een sterrenfoto: zo pakt Patrick van den Hoorn het aan

Evenementen vastleggen: op pad met je camera in de hand