in

Workshop FastStone Image Viewer


11 oktober 2014, 10:00

FastStone Image Viewer maakt het heel eenvoudig om je foto’s te ordenen en simpele bewerkingen toe te passen. Met de volgende 12 stappen kan je snel van start met deze gratis software.

Algemene informatie FastStone

FastStone Image Viewer is een handig programma voor de beginnende fotograaf die graag wat simpele bewerkingen wil toepassen. Het programma is gratis maar bevat toch een groot aantal bewerkingsmogelijkheden die voor de meeste gebruikers al meer dan voldoende zijn. Geld uitgeven aan een ingewikkelder programma is dan ook niet nodig. FastStone heeft als extra handigheid dat een heleboel van de opties vanuit verschillende menu’s te openen zijn. Vanuit het startscherm zijn er meerdere buttons die je snel toegang geven tot de verschillende bewerkingstools, vanuit het volledig scherm vind je dezelfde opties verborgen bij de randen van het scherm en ook in de menu’s vind je alle opties terug. Een ander groot voordeel is dat het programma ook met RAW-bestanden kan werken. Verschil met de Adobe Photoshop en Photoshop Elements betaalde software is dat je niet in lagen kunt werken.

1. Downloaden en installeren

Als je aan de gang wil met het programma zal je het eerst moeten is downloaden. Ondanks dat de website qua uiterlijk een beetje in de jaren 90 is blijven hangen, is de software helemaal up to date. FastStone Image Viewer is geschikt voor Windows 98, ME, XP, Vista, Windows 7 en Windows 8. Wanneer je op de groene download-button hebt geklikt, kan het even duren voordat de download ook daadwerkelijk start. Na het accepteren van de voorwaarden verloopt de installatie vrijwel vanzelf.

2. Het ordenen van foto’s

Na het opstarten zie je in je linkerbovenhoek de mappenstructuur van je PC staan. Klik op de map waarin de foto’s staan die je wil ordenen. De foto’s verschijnen nu rechts in beeld. Er zijn verschillende manieren om een nieuwe structuur in je bestanden aan te brengen, zoals ordenen op naam, datum, formaat of het slepen naar de gewenste plek. Als je ervoor wil zorgen dat de door jou gekozen volgorde uiteindelijk ook gebruikt wordt buiten FastStone, dan is het slim om je afbeeldingen een nieuwe naam te geven waarin deze volgorde verwerkt zit. Selecteer hiervoor de afbeeldingen en klik op Extra en dan op Herbenoemen geselecteerde afbeeldingen. Er zijn verschillende benamingsmogelijkheden mogelijk; in dit geval kiezen we voor ‘Afb'(afbeelding), gevolgd door een nummer (#). Je foto’s zullen nu ook in andere programma’s in dezelfde volgorde worden getoond.

3. Belichting aanpassen

Naast het ordenen van je foto’s beschikt FastStone over tal van bewerkingsmogelijkheden. Één van deze is het aanpassen van je belichting. Klik hiervoor op Kleuren en vervolgens op Aanpassen belichting. Je krijgt nu een overzichtelijk menu met een aantal schuifbalken waarmee je over- en onderbelichting, het contrast en de verzadiging kan aanpassen. Met de 1:1 weergave zie je jouw foto in de hoogst mogelijke resolutie. Je kan er ook voor kiezen om het formaat passend te maken aan het scherm of om je voor- en na-foto’s naast elkaar te tonen.

Originele foto: Kalaman

4. Werken met het histogram

Een andere mogelijkheid om je belichting aan te passen is het werken met het histogram. Je kan dit doen door het aanpassen van je curven of het aanpassen van niveaus. Met beide opties kan je het contrast en de helderheid van je kleurkanalen aanpassen, maar met curven heb je iets meer invloed op je bewerking. In beide gevallen is het belangrijk dat je het histogram goed in de gaten houdt. Wanneer het te ver naar links staat zullen delen van je foto onderbelicht zijn, teveel naar rechts betekent overbelichting. Meer over werken met het histogram lees je in onze fotodokter helderheid en contrast

Originele foto: Kalaman

5. Aanpassen kleuren

Kleuren zijn dus ook aan te passen door gebruik te maken van het histogram, maar ook hier is er een mogelijkheid om te werken met schuifbalkjes. Klik op kleuren en vervolgens op kleuren aanpassen. In het menu dat nu opent zijn helderheid, contrast, gamma, rood- groen- en blauw-tinten, verzadiging en algemene tinten aan te passen.

Originele foto: Kalaman

Als je het aantal kleuren in een afbeelding wil verminderen, om zo een ‘schilderachtige uitstraling te krijgen’, kan je klikken op kleuren en vervolgens op kleuren reduceren. Onthoud wel dat bij deze bewerking de pixels zichtbaarder worden en dat dit de kwaliteit van de foto niet veel goed zal doen.

6. Rode ogen verwijderen

Rode ogen kan je verwijderen bij het menu bewerken en dan Rode ogen verwijderen. Met je muis selecteer je het gebied waarin het rode oog zich bevindt. Met één klik kan je nu de rode gloed uit het oog halen. Wees wel voorzichtig met het gebied dat je selecteert. Als je teveel huid rond het oog meeselecteert, dan zal het programma ook daar de rode tinten uit verwijderen. Het lijkt dan uiteindelijk alsof iemand een blauw oog heeft.

7. Klonen en Retoucheren

FastStone geeft je ook de mogelijkheid om echt te corrigeren in je foto. Zo kan je storende elementen wegwerken dankzij de kloon- en retoucheerborstel. Je vindt deze optie onder het kopje bewerken en dan onder Retoucheer. Door CTRL op je toetsenbord ingedrukt te houden en binnen je afbeelding te klikken selecteer je je bronpunt. Dit is het punt vanwaar je gaat kopiëren. Het formaat van het borsteltje kan je linksboven aanpassen, maar je kan ook gewoon je muiswieltje gebruiken. Als je een bronpunt gekozen hebt kan je hiermee het storende element gaan verwijderen. In deze fotodokter kan je meer lezen over klonen en retoucheren.

Originele foto: Kalaman

8. Diavoorstelling

Een diavoorstelling is natuurlijk niets anders dan het tonen van meerdere foto’s op een zo groot mogelijk scherm. Toch zijn er wel een aantal dingen aan te passen. Standaard opties zoals achtergrondkleur, afspeelsnelheid en overgangseffecten zijn te vinden wanneer men achtereenvolgens klikt op beeld en dan diapresentatie.
Ook is er een mogelijkheid om tekst aan je afbeelding toe te voegen. Bij FastStone kan je hiervoor gebruik maken van een aantal codes. Klik bij diapresentatie opties op de drie puntjes die achter Toon tekst staan. Bij invoeren variabelen vind je nu de codes die je kan gebruiken in je tekst. Zo toon je bijvoorbeeld met ‘($T)’ de voortgang in je diapresentatie.

9. Het formaat aanpassen

Wanneer je vaker foto’s online uploadt of een groot aantal foto’s door wil sturen, dan is het handig om het formaat van je foto aan te passen. In FastStone heb je hiervoor drie mogelijkheden, die je bovenaan je scherm vindt bij bewerken, afmetingen afbeelding. Je kan hoogte en breedte aanpassen door het aangeven van het aantal pixels, het percentage van het origineel of de uiteindelijke afdrukgrootte.
Vergeet niet om linksonder behoud verhoudingen aan te klikken, anders zullen je hoogte en breedte afmetingen zich niet meer automatisch aan elkaar aanpassen.

10.Rechtzetten en bijsnijden

Wanneer je horizon niet helemaal recht loopt of wanneer het gebouw op je foto scheef staat, wil je dit in de nabewerking kunnen corrigeren. Als je klikt op bewerken en vervolgens op rotatie krijg je een aantal mogelijkheden om je afbeelding te kantelen. Bij vrije rotatie krijg je een schuifbalk en raster waarmee je de foto weer kaarsrecht kan zetten.
Het bijsnijden kan je doen onder bewerken en dan bij bijsnijden. Ook hier krijg je een raster waarmee je eenvoudig rekening kan houden met de regel van derden. Met de schuifknop OD kan je de helderheid van het beeld dat buiten je selectie valt aanpassen.

Originele foto: zwartwitklik

11.Ontwerpen

FastStone heeft ook een aantal standaard ontwerpen in het programma zitten. Zo kan je een diapresentatie opslaan als presentatie die je op iedere computer kan openen. Tevens zijn er ontwerpen voor contactvellen te vinden waarmee je een mooi overzicht hebt van alle bestanden in één map. Wil je liever een portfolio-achtige presentatie? Kies in dat geval voor ontwerpen en dan ontwerp multi-pagina bestand. Je kan in dit geval je foto’s op groot formaat toevoegen aan een PDF-, GIFF- of TIFF-bestand. Bij ontwerp strip van afbeeldingen plakt FastStone al je geselecteerde afbeeldingen op horizontale- of verticale wijze achter elkaar.

Originele foto’s: zwartwitklik

12.Het tekenscherm

Een watermerk kan je toevoegen in het tekenscherm. Dit scherm vind je onder bewerken en dan tekenscherm. Je kan nu een afbeelding toevoegen, de hoeveelheid dekking en schaduw bepalen en deze vervolgens als watermerk gebruiken.
Andere mogelijkheden van het tekenscherm zijn het toevoegen van tekst, tekenen binnen je afbeelding en het toevoegen van highlights. Ook kan je figuren zoals hartjes, cirkels, rechthoeken, pijlen en spraakballonnen toevoegen. Simpel gezegd heeft het tekenscherm bijna alle functies die Paint ook heeft, met als extraatje dat je een watermerk kan toevoegen.

Originele foto: zwartwitklik

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

7 Tips voor een trouwreportage

Review: Nikon D750