in

Workflow van A tot Z


9 juli 2015, 14:20

Naar aanleiding van onze poll schreef Stijn Matthé zijn workflow op, van fototoestel naar buitenwereld. Zo interessant, dat wij het graag delen op Zoom.nl!

Ik zag deze poll op Zoom.nl verschijnen. Hier wil ik gerust aan meedoen. Een muisklik is snel gebeurt :-). Echter, in de pol bleek dat de mogelijkheden toch wat beperkt zijn. Het kan toch niet dat een fotograaf slechts op 1 paard wed met zijn/haar foto’s? Hoog tijd voor een woordje uitleg lijkt me. Want je workflow is enorm belangrijk. Ik durf zelfs zeggen even belangrijk dan het nemen van de foto’s. Wie dacht dat digitale foto’s niet ontwikkeld moeten worden, zit er grondig naast. Lees hier de workflow van een portretfotograaf.

In deze blog wil ik mijn workflow van A tot Z weergeven. Nu, dit is mijn manier van werken. Er zijn er gegarandeerd nog vele anderen die zeker ook goed werken.

Van fotocamera naar buitenwereld

Importeren

Ik neem mijn foto’s in het formaat RAW en deze worden weggeschreven op een SD-geheugenkaartje. Dit kaartje gaat rechtstreeks in mijn computer, waar ik de foto’s importeer als DNG (=digitaal negatief) in Lightroom. Per fotografietak heb ik een catalogus in Lightroom, bv urbex, privé, opdrachten, shoots, …
Ik importeer de foto’s in Lightroom, maar Lightroom fungeert enkel als bibliotheek. Ik kan dus zelf nog beslissen waar de foto’s effectief bewaard worden.

NAS

Hiervoor heb ik geïnvesteerd in een kleine NAS die als RAID is geconfigureerd. Nu in mensentaal 😉
Vroeger had ik een simpele externe harde schijf. Hier zette ik al mijn foto’s op. Puur om mijn computer niet vol te proppen, en dus te vertragen, met foto’s.
Tot op een dag deze externe harde schijf stuk ging… Geloof me, dan vloek je.
Nu heb ik een externe harde schijf die via mijn netwerk thuis te benaderen is. Ze staat als het ware ergens in een hoekje en kan met elke computer in huis hier toegang tot krijgen via het WiFi-signaal.
Deze externe harde schijf is er eentje van 4 TB (= 4.000 GB), opgedeeld in 2 schijven van telkens 2 TB. Echter schrijf ik maar gegevens op 1 schijf. De andere schijf is een exacte kopie van de andere schijf. Als er dus 1 schijf stuk gaat, heb ik steeds een back-up.
Maar wat als mijn huis afbrand? Wees gerust, ik heb nog back-ups voorzien. Verder hier meer over.
Voorbeeld van een NAS

Dus…

Ik kan zelf beslissen waar de foto’s effectief bewaard worden. Per jaar heb ik een map op mijn NAS, waar ik dan weer mappen heb per fotografietak, waar ik dan weer mappen heb per opdracht, locatie, bestemming, …
Ik kies de juiste map en vraag aan Lightroom om de foto’s in een submapje ‘origineel’ te importeren en er meteen een lenscorrectie op uit te voeren.

Het importeren via WiFi gaat veel trager dan rechtstreeks op je harde schijf. Maar het is voor een goed doel.

Bewerken

De foto’s bewerken doe ik in Lightroom voor de ontwikkeling en Photoshop om eventueel foto’s te manipuleren.
Daarnaast ben ik wel fan van Plug-ins zoals die van Nik.

Exporteren

Na de bewerking exporteer ik de foto’s als JPEG naar de map waar de originele bestanden ook bewaard zijn. Naast het mapje origineel vraag ik aan Lightroom om een map ‘bewerkte’ aan te maken en daar de foto’s in te zetten.
Ik pas de naam nog aan van de foto’s en geef aan of ik er een watermerk op wil of niet. Ja, het plaatsen van een watermerk kan je in Lightroom doen!

In Lightroom zet je simpel een watermerk in je foto

Nog meer exporteren

Nu staan de foto’s al op mijn NAS, maar veiligheidshalve zet ik ze op nog enkele andere plaatsen: iCloud en Flickr. Ik ga als volgt te werk:
Ik importeer de foto’s in het programma Foto’s op men Mac. (vroeger was dit iPhoto. Oh wat mis ik dit programma)
Daar maak ik een album aan voor de fotoreeks. Het voordeel van de foto’s in Foto’s op te nemen is dat ik dan de kiekjes op al mijn toestellen ter beschikking heb (smartphone en tablet) In theorie toch want het werkt nog niet echt goed. Ik kijk uit naar de update later dit jaar.

Ik heb nu twee back-ups van elke foto

In Foto’s kan ik dan het hele album uploaden naar mijn account bij Flickr.
Dit wil zeggen dat ik nog 2 extra back-ups krijg: In Foto’s (en gedeeltelijk in iCloud dus) en op Flickr. Wel ben ik er me van bewust dat de kwaliteit van de foto’s in dalende lijn gaat per back-up, maar geloof me, na het stukgaan van mijn externe harde schijf was ik blij dat ik deze back-ups had.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Canon EOS 5Ds

Canon Speedlite 430EX III-RT