in

Wildlife fotograferen in Yellowstone


7 november 2014, 14:50

Aland de Wit schreef eerder over het fotograferen in het nationale park Yellowstone. Vandaag geeft hij tips om de wildlife in het park te fotograferen.

In mijn vorige blog schreef ik over de ongekende mogelijkheden die het nationale park Yellowstone biedt ten aanzien van landschapsfotografie. In deze blog gaat het over het wildlife in het park. Er is een grote diversiteit aan wild in Yellowstone. Van bizons, elanden, grizzly beren, zwarte beren tot de meest uiteenlopende vogels.Een mooie periode om hier het wildlife te fotograferen is in de maanden mei en juni. De toeristen zijn nog niet massaal aanwezig en het park lijkt één grote kraamkamer.

Het meeste wild is goed te spotten. Waarschijnlijk komt dat er in het park niet gejaagd mag worden en het wild zich daarom door de mens minder bedreigd voelt. Het meeste wild is vanaf de weg goed te observeren. Hieronder volgen een aantal tips die je wellicht goed kan gebruiken bij het fotograferen.

1. Juiste camera-instellingen

Zorg voor goede lichtsterke lenzen met een behoorlijk aantal mm. Ook bij het wildlife geldt dat het mooiste licht ’s morgens vroeg en laat in de middag aanwezig is. Een te langzame sluitertijd zorgt al gauw voor bewegingsonscherpte. Probeer dit te voorkomen door de iso waarde op te hogen (soms wel naar 1600) en het diafragma zo wijdt mogelijk open te zetten. Een voordeel van een groot diafragma (bijvoorbeeld F4) is dat de achtergrond onscherp wordt en het onderwerp daarvan los komt.
Bij een groot diafragma komt het onderwerp los van de achtergrond.

2. Gebruik een stevig statief

Fotografeer vanaf een stevig statief. Wanneer je geen statief gebruikt, houdt dan als stelregel aan dat je sluitertijd minimaal gelijk moet zijn aan het aantal mm.

3. Maak gebruik van continue scherpstellen

Fotografeer in de AI Servo stand (canon). In deze stand blijft de camera continue scherpstellen wanneer je de ontspanknop half ingedrukt houdt. Deze stand is prima geschikt bij onderwerpen, wildlife, die veel bewegen.

4. Scherpe Ogen

Stel scherp op de ogen. Wanneer de ogen van het beest niet scherp zijn, zal de foto minder aanspreken.
Stel scherp op het/de oog/ogen. Scherpe ogen maken het beeld sterker.

5. Voorkom overbelichting

De camera zal automatisch gaan overbelichten wanneer het te fotograferen dier zwart/donker gekleurd is. Houdt rekening hier rekening mee door onder te belichten.
Bij een zwarte beer zal je moeten onderbelichten. De camera zal bij een zwart onderwerp gaan overbelichten.

6. Blijven kijken

Kijk met 1 oog over de camera heen. Zo blijf je de omgeving goed scannen op overige wildlife wat zo ineens kan opdoemen. Zo stond ik de Cinnamon Black Bear stond ik te fotograferen. Door de omgeving te blijven scannen zag ik deze Mountain Bluebird en Sapsucker om nog geen 10 meter afstand van mij poseren.

7. Veiligheid voorop!

Denk aan je eigen veiligheid. Neem een veilige afstand in tussen jou en het beest (beer 100 meter, overige wild 25 meter). Een jong hert fotograferen is leuk, maar houdt moeder in de gaten. Die zal haar jong beschermen.
Een aantal herten kiezen ervoor om te bevallen in de buurt van gebouwen. Deze keuze lijkt gemaakt te zijn omdat er altijd wel mensen aanwezig zijn. Hun nieuwgeboren jong zal veiliger zijn voor beren die mensen veelal proberen te vermijden. Houdt wel moeder in de gaten, die zal haar jong beschermen wanneer ze denkt dat deze gevaar loopt.

8. Neem voldoende geheugen mee

Zorg voor voldoende memory cards. Het kan zomaar gebeuren dat je 16 gb aan foto’s maakt voordat je dat ene shot hebt. Denk aan een beer met jongen die maar op 1 moment met z’n allen in de lens kijken. Dit moment moet je hebben en is het mooist. Voordat je dit moment hebt, kan het zomaar zijn dat je al honderden foto’s gemaakt hebt.
Ongeveer 300 foto’s heb ik genomen van deze drie black bear cubs. Van die driehonderd zijn er maar twee foto’s waar ze alle drie bij elkaar zijn ook nog eens in de lens keken.

9. Leer het gedrag kennen

Weet welk beest je wilt fotograferen en verdiep je in het gedrag. Je zal merken dat sommige beesten voorspelbaar zijn en daar kan je als fotograaf van profiteren (succes niet verzekerd uiteraard).

10. Leg contact met andere fotografen

Praat met andere fotografen. Die kom je zeker tegen in Yellowstone. Niet iedereen zal alles met je willen delen maar veel fotografen wel.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

De nabewerking van rookfoto’s

Introductie concertfotografie