in

Wil je je foto groot afdrukken? Dit zijn de populairste opties op dit moment!


26 oktober 2019, 08:47

Een foto is voor veel fotografen pas af als je hem fysiek in handen kunt houden of aan de muur kunt hangen. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel manieren te bedenken om je foto te presenteren. We kijken naar de fraaiste opties.

Aluminium / Dibond

Een erg aantrekkelijke optie is een afdruk op dibond, een dunne plaat aluminium. Dit geeft je afdruk een grote stevigheid en een hoogwaardige uitstraling. Doordat de plaat vaak erg dun is – enkele millimeters – is de print desondanks nog erg licht en handzaam. Fabrikanten bieden je vaak de optie om een ophangsysteem mee te bestellen, zodat je in een stap helemaal klaar bent. Een afdruk op dibond is er meestal in diverse soorten: als direct op aluminium, als geborstelde variant en als fotoafdruk op aluminium. De afdruk direct op het aluminium is daarbij de meest voordelige en de fotoafdruk op echt fotopapier geplakt op aluminium de meest professionele en dus ook meest kostbare. Zo’n print is fantastisch scherp en gaat zonder problemen decennia of langer mee.

Canvas

Een aantal jaren geleden was de afdruk op canvas enorm in trek. Dit is nog steeds een betaalbare en leuke oplossing. Door de eenvoudige aard van een dergelijke afdruk – een canvas bespanning op een houten raamwerk – is deze manier van presenteren betaalbaar. Houd er wel rekening mee dat deze manier van presenteren beter past bij de ene foto dan bij de andere. Speelse, zomerse en kleurrijke foto’s voelen zich prima thuis op canvas. Leuk: je foto loopt aan de randen ‘de hoek om’ en dat geeft een speels effect. Als je op zoek bent naar een leuke en betaalbare manier om je foto te presteren dan kan het daardoor een aantrekkelijke optie zijn.

Hout

De laatste jaren komt een afdruk op hout steeds meer in de belangstelling te staan. Dit is een fraaie en sfeervolle manier om je foto’s te presenteren. Zeker als je foto een natuurlijk thema heeft past een afdruk op hout helemaal in het plaatje. Zo’n afdruk heeft een rustieke en robuuste uitstraling en is daarnaast erg stevig. Fabrikanten bieden je diverse opties: met groef, zonder groef of zelfs een afdruk verdeeld over diverse planken. Bijkomend voordeel: vaak ruiken deze houten constructies erg lekker. Zo haal je echt een stukje natuur in huis.

Traditionele afdruk

De klassieke fotoafdruk op fotopapier is natuurlijk nog steeds een erg fraaie oplossing. In een lijst, met passe-partout of gewoon los aan de muur geeft een goede afdruk je foto net dat beetje extra. Door de modernste drukmethoden is het geen probleem om je beelden ragscherp en met een fantastische kleurdiepte af te drukken. Een afdruk kun je verregaand personaliseren, want vaak kun je de afmetingen tot op de millimeter zelf bepalen en ook kun je door de papierkeuze je eigen stempel drukken. Als het gaat om de papierkeuze zijn er vaak talloze mogelijkheden: van glanzend tot extreem mat of ongestreken papier met een natuurlijke uitstraling. Voor zwart-witafdrukken werken sommige aanbieders met speciale papiersoorten en zelfs speciale drukmethodes voor een optimaal resultaat.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Handige accessoires voor macrofotografie

Wat zijn de limieten van fotograferen in Raw?