in

Werken met Photoshop: fletse lucht verbeteren

Soms heb je een foto waarbij je nog nét kunt zien dat sprake was van een wolkenlucht, maar het is allemaal wel heel erg flets. Met een eenvoudige techniek kun je die lucht snel verbeteren.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen. Onder deze video vind je de uitleg in tekst met voorbeeldfoto’s.

Voor

Na

Lucht selecteren

Soms heb je van die (landschaps)foto’s waarbij je maar nauwelijks kunt zien dat er een wolkenlucht was: die lucht oogt flets en weinig spectaculair. Als je in raw hebt gefotografeerd, kun je in Camera Raw of Lightroom proberen om zo’n lucht wat dramatischer te maken. Probeer bijvoorbeeld eens of een beetje Nevel verwijderen wat dramatiek terugbrengt. Is het een tiff- of jpeg-foto, dan zal dat minder goed gaan, maar de volgende methode werkt verrassend effectief en is heel flexibel. Maak een goede selectie van de lucht. Je kunt daarvoor natuurlijk Selecteren, Lucht gebruiken. Een alternatief is Selecteren, Kleurbereik. Kies dan voor Hooglichten, of bepaal zelf wat je wel en niet geselecteerd wilt hebben met Kleurmonsters. In onze ervaring werkt die laatste optie vaak nog net wat beter dan die voorgekookte keuzes. Let op dat de lucht tussen de boomtakken ook goed geselecteerd wordt. Als daardoor wat van het landschap geselecteerd raakt, kun je dat straks eenvoudig weer weghalen.

Wil je de lucht in een foto helemaal vervangen? Volg dan ons artikel over lucht vervangen in Photoshop.

Photoshop heeft een fraaie mogelijkheid om de lucht te selecteren. Werkt dat toch niet zo goed, dan zijn er ook nog alternatieve mogelijkheden, zoals via Kleurbereik.

Opvullaag

Voeg een Kleurenvulling-opvullaag toe (Laag, Nieuwe opvullaag, Effen kleur), en selecteer een blauwe kleur die overeenkomt met de kleur van een wat donkere lucht. De selectie van daarnet is nu het masker voor deze laag geworden, zodat je alleen de lucht hiermee inkleurt. Eventuele kleine stukjes in het landschap die in het masker wit waren gebleven, moet je zo wel even zwart schilderen, want we willen natuurlijk niet dat die óók blauw worden. We hebben nu een zeer dramatische, volledig blauwe lucht. Als je dat mooi vindt, kun je het hierbij laten, maar dat was natuurlijk niet de bedoeling van deze Quickstart. Wij willen een geloofwaardige verbetering van de bestaande lucht, geen ‘fake’ nieuwe lucht.

Ben je op zoek naar een andere manier om de lucht te verbeteren in Photoshop? Lees dan eens dit artikel over lucht aanpassen in Photoshop.

Met een opvullaag maken we de lucht blauw. De wolken worden nu ook blauw, maar dat lossen we in de volgende stap op.

Overvloeien als

Nu komt de truc om niet de hele lucht zo blauw te houden, maar die kleur alleen te gebruiken om het bestaande verschil tussen wolken en lucht te versterken. Ga naar Laag, Laagstijl, Opties voor overvloeien. Schuif onder Overvloeien als het rechterschuifje van Onderliggende laag een beetje naar links, totdat je weer witte vlekken in de lucht ziet verschijnen op plaatsen waar wolken zijn. Houd dan de Alt-toets (Mac: Option-toets) ingedrukt en schuif de linkerhelft van dit schuifje verder door, totdat een mooi effect is ontstaan. Bevalt de kleur van de lucht je toch nog niet helemaal, dubbelklik dan op het laagicoontje om de Kleurkiezer weer te krijgen. Indien gewenst kun je het masker nog verfijnen door op Selecteren en maskeren te klikken. In het speciale venster kun je dan bijvoorbeeld nog wat mooier die boomtakken vrijmaken. Bij deze foto is dat niet echt nodig.

In dit artikel lees je meer over de overvloeimodi in Photoshop.

Door de dekking van de laag afhankelijk te maken van de helderheid van de onderliggende foto, kunnen we de wolken weer wit maken.

Meer leren over bewerken in Photoshop

Dit artikel was deel 1 van de Quickstart uit Zoom editie 8 over bewerken in Photoshop. Lees ook het tweede deel van het artikel, waarin we laten zien hoe je zelf een schaduw kunt maken in Photoshop.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Photoshop? Volg dan onze Zoom Academy cursus Lagen in Photoshop, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke functies voor fotografen in Photoshop uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Reisfotografie: een koffer vol fototips

Werken met Photoshop: schaduwen maken