in

Werken met Lightroom: Lichteffecten toevoegen met het penseel

Ook bij landschapsfotografie blijft het Penseel een moeilijk te evenaren gereedschap. Ook nu weer is vooral de mogelijkheid om het effect op te bouwen heel erg handig. Ben je benieuwd naar andere mogelijkheden van het penseel? In deel één van deze serie gebruiken we het penseel om de huid te verzachten in een portretfoto.

Voor

Na

Lijnen trekken

Dat je met het Penseel kunt schilderen, zal niemand verbazen. Maar wist je dat je er ook kaarsrechte lijnen mee kunt trekken? Zelfs lijnen die aan het ene uiteinde breder zijn dan aan het andere uiteinde? Die techniek kunnen we bij deze spectaculaire foto goed gebruiken om het beeld nog nét iets te perfectioneren. De lichtbaan werd gefotografeerd op Gran Canaria. Dit geeft een prachtig effect, maar het zou nóg mooier zijn geweest als het dorpje iets meer in het licht was komen te liggen. We gaan daarvoor die lichtbaan nog iets accentueren, en doortrekken tot het dorpje. Selecteer het Penseel, en klik op de beginplek van de lichtbaan. Nu komt de onverwachte truc. Als je de cursor naar de andere kant brengt (dus zónder te schilderen), en je klikt dan terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt, dan trekt Lightroom een lijn (met de ingestelde dikte en andere penseelinstellingen) tussen die twee punten. Verander je de (penseel)Grootte voordat je de tweede keer klikt, dan wordt dat ook meegenomen en trekt Lightroom dus een lijn die van breedte verandert!

Klik met het penseel op het begin van de lijn die je wilt trekken, beweeg de cursor naar het eind en klik daar terwijl je de Shift-toets ingedrukt houdt. Lightroom trekt nu een lijn tussen die twee punten.

Nevel toevoegen

Omdat ook de instelling voor de Stroom wordt gerespecteerd bij deze manier van ‘schilderen’, kun je het nog een keer herhalen met een andere Grootte aan één kant, of aan beide kanten. Zo kun je het effect ook nu weer opbouwen, en je zou zo eventueel zelfs meerdere stralen kunnen simuleren. Vervolgens gaan we het Effect zelf instellen. Je zou misschien denken dat je zo’n lichtstraal moet simuleren door met Belichting te schilderen, maar dat wordt niet mooi en laat de lichtste delen snel uitbleken. Wat veel mooier en veel natuurlijker werkt, is om ‘Nevel toevoegen’ te kiezen. Zo’n schuifje bestaat natuurlijk niet, maar je hebt wél Nevel verwijderen, en met een negatieve waarde wordt dat dus nevel toevoegen!

Een lichteffect toevoegen blijkt uitstekend te gaan door Nevel verwijderen te combineren met een negatieve waarde. Zo heb je dus feitelijk een ‘Nevel toevoegen’-schuifje gemaakt.

Finishing touch

Als laatste actie kun je het Penseel op de traditionele manier gebruiken voor de finishing touch. Schilder voorzichtig nog wat extra stukjes van het dorpje in tot je tevreden bent over het resultaat. Blijkt de lichtstraal toch iets te breed uitgevallen, dan kun je natuurlijk ook overschakelen naar Wissen om dat bij te werken. 

Voor de finishing touch gebruiken we het Penseel op de traditionele manier. Schilder de laatste stukjes van het dorpje in die ook in het licht moeten vallen en pas eventueel de lichtbaan daarvoor nog wat aan.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Meer over het penseel in Lightroom Classic

Dit artikel was deel 2 van de Quickstarts over het penseel in Lightroom Classic. Lees ook deel een van het artikel, waarbij we het penseel gebruiken om de huid te verzachten in een portretfoto.

Wil je daarnaast meer leren over bewerken in Lightroom? Volg dan onze Zoom Academy cursus Beheren in bewerken in Lightroom 2022, of bekijk onze livestream waarin we de belangrijke nieuwe functies in Lightroom uitleggen en laten zien.


Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Werken met Lightroom: Huid verzachten met het penseel

Fotowedstrijd Architectuur – doe mee en win