in

Werken met curven in Lightroom: de puntcurve

De Puntcurve verschilt in twee opzichten van de Kleurtintcurve. Allereerst is deze curve ‘ongereguleerd’. Je kunt de curve net zo ver verbuigen als je zelf wilt; Lightroom houdt je niet tegen. Daarnaast heb je ook voor de drie hoofdkleuren apart een curve.

Voor

Na

Extremere correcties

De Puntcurve zou je de ‘grote broer’ van de Kleurtintcurve kunnen noemen. Bij deze curve geldt geen enkele restrictie. Je kunt hem vervormen zo ver en zo gek als je maar wilt, door een puntje op de curve te klikken en vervolgens te trekken of duwen. Daardoor kun je er veel extremere correcties mee realiseren, maar je kunt er ook gemakkelijk mee ‘uit de bocht vliegen’, waardoor vreemde effecten ontstaan. Deze curve vereist dus wat meer ervaring van de fotograaf, maar is wel veel krachtiger. Als we dezelfde foto als in het voorbeeld van de Kleurtintcurve gebruiken, kunnen we dat verschil goed zien.

Steilere curve

Bij de Kleurtintcurve was je misschien al opgevallen dat we een mooie correctie van de hooglichten konden maken zonder dat er halo’s optraden, maar dat die correctie ook wat minder sterk was dan wat met het Hooglichten-schuifje te bereiken viel. Bij de Puntcurve hebben we deze beperking niet. We kunnen de curve zo steil maken als we willen, en daarmee ook een net zo sterke correctie van de hooglichten realiseren. We moeten alleen wel met beleid ervoor zorgen dat de rest van de curve weer een beetje teruggebogen wordt, want dat doet Lightroom dus ook niet voor ons. De Doelaanpassing werkt hier overigens ook weer, en daarmee werk je vaak net iets gemakkelijker dan wanneer je gewoon zomaar ergens aan de curve gaat trekken of duwen.

De Puntcurve valt veel sterker te verbuigen dan de Kleurtintcurve, waardoor je dus ook een sterkere correctie van de hooglichten kunt bereiken met deze curve.

Kleuraanpassingen

Kleurtintcurve is eigenlijk een slechte vertaling van het Engelse ‘Tone Curve’, want er is bij deze curve geen sprake van kleuren aanpassen, alleen van helderheid. De Puntcurve heeft die mogelijkheid wel. Je kunt de curve van de drie hoofdkleuren apart vervormen, en zo dus kleuraanpassingen doen. Stel dat we de schaduw in de deuropening nog iets te blauw vinden. Dan kunnen we, nadat we het blauwe cirkeltje boven de curve hebben geselecteerd, de blauwe curve een kleine knik naar beneden geven aan de linkerkant. De donkerste pixels worden daardoor dus minder blauw, zonder dat er blauw verloren gaat in wat lichtere pixels, zoals in de blauwe lucht.

Met de Puntcurve kun je ook alleen een enkele hoofdkleur aanpassen. In dit voorbeeld maken we de diepe schaduwen zo iets minder blauw, zonder dat dit ten koste gaat van de blauwe kleur van de lucht.

Video

Bekijk hier de video waarin we het stap voor stap uitleggen.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Screencast bewerking in Lightroom: meer kleur in de natuur

Werken met curven in Lightroom: de kleurtintcurve