in

Welke witbalans instelling moet je gebruiken? – Basiscursus


16 november 2019, 09:55

Hoewel het fotograferen in RAW de mogelijkheid geeft om achteraf de witbalans nog volledig te corrigeren, is het wel belangrijk om hem zo goed mogelijk in te stellen tijdens het fotograferen. In dat artikel laten we zien waarom dat zo is.

Laten we meteen met de deur in huis vallen: veel fotografen kiezen voor de automatisch witbalans stand op de camera. Dat gaat in veel gevallen goed (zeker buiten met veel licht), maar in moeilijke omstandigheden kan dit verkeerde resultaten opleveren.

Dan zit er bijvoorbeeld een oranje of blauwe kleurwaas over je foto heen. Dit wordt een kleurzweem genoemd en wordt veelal veroorzaakt door een verkeerde witbalans instelling. Er zijn verschillende situaties waarbij je de camera een handje kan helpen door de witbalans instelling zelf aan te passen. Hieronder worden een paar situaties en instellingen uitgelegd, zodat jou foto’s er natuurlijk uit komen te zien, zonder kleurzweem.

Kelvin
De kleur van licht wordt meestal uitgedrukt in Kelvin (K). De schaalverdeling is precies gelijk aan de celciusschaal. Nul Kelvin staat gelijk aan -273° celcius. Een hoge kleurtemperatuur betekent meer blauw licht, bij een lage kleurtemperatuur is er meer rood licht. Normaal daglicht, wat wij aanzien als ‘wit’ licht, is ongeveer 6000K. Gloei- en halogeenlampen hebben een lagere kleurtemperatuur, 2700K voor gloeilampen, 3200K voor halogeen. Bij kwikdamplampen (tl-buizen/spaarlampen) en LED’s wordt de kleur anders gemaakt. Dan kan er ook een afwijking van de tint optreden; het kleurverloop is van groen naar paars (magenta). Voor foto’s buiten heb je te maken met direct zonlicht, 4600K, als warmste licht, en de kleurtemperatuur kan via 7000K bij bewolkt nog wat hoger oplopen als je onder een blauwe lucht foto’s maakt

Auto

De camera bepaalt in deze stand zelf de witbalans. Handig voor als je niet precies weet wat witbalans is en hoe je het moet gebruiken. Sommige fotografen laten de witbalans juist bewust hier op staan wanneer ze fotograferen in RAW, zodat ze de witbalans later kunnen aanpassen zoals zij willen. Toch kunnen we aanraden om hier wel enigszins mee uit te kijken: een verkeerde witbalans tijdens het fotograferen geeft een verkeerd beeld van het eindresultaat. Soms staat een kleur je niet aan of lijkt een compositie rommelig, maar houd er rekening mee dat dit ook kan komen door een verkeerde witbalans.


Foto: birgitte61

Zonnig

Ga je naar buiten om te fotograferen tijdens een zonnige dag? Stel dan de witbalans in op ‘daglicht’. Helaas kan deze stand er nog wel eens naast zitten, omdat niet iedere daglichtsituatie hetzelfde is (denk aan het verschil in licht tussen midden op de dag en later op de middag). Vergeet ook niet de witbalans instelling aan te passen als het ineens bewolkt wordt of als je ergens naar binnen gaat.


Foto: fotostad

Buiten

Wanneer je gaat fotograferen op een bewolkte dag, komt de instelling ‘bewolkt’ goed van pas. Het licht is vaak gelijkmatig van eenzelfde kleurtempratuur en de bewolking werkt als het ware als een grote softbox. Denk er wel aan dat de mate van bewolking wel invloed heeft op de kleur van het licht, dus soms zal deze instelling er toch nog een beetje naast zitten. Deze instelling is ook uitermate geschikt voor het fotograferen in het bos. Juist door de witbalans op bewolkt te zetten komen de herfstkleuren goed naar voren.


Foto: mattlivenl

Daarnaast heb je nog de instelling ‘schaduw’. Met deze instelling worden de vaak koel belichte schaduwkleuren wat warmer gemaakt.

Binnen

Je kunt binnen het beste de instelling ‘kunstlicht’ gebruiken. Deze stand is ideaal wanneer je binnenshuis gaat fotograferen waar gloeilampen aanwezig zijn. Deze witbalansinstelling voegt meer ‘koelere’ kleuren toe, waardoor het licht minder rood/oranje wordt.

Als je binnen juist te maken hebt met Tl-verlichting, kan het beeld vaak wat te koud lijken. Je kunt dan de witbalans instelling ‘fluorescerend’ gebruiken. Deze stand maakt de ‘koude’ TL-lampen iets warmer.

Flits

Maak je gebruik van een (externe) flitser? Dan zie je vaak dat de kleur van het licht er wat koel uitziet. Als je de witbalans op ‘flits’ instelt, compenseert de camera deze koude blauwe kleuren en maakt het wat warmer.


Foto: arjovandijk

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Zo red je een verkeerd belichte foto

Review: Canon EOS M6 Mark II