in

Wat is beter? Een filtersysteem (vierkant) of een ronde filter direct op het objectief?


17 augustus 2019, 09:42

Veel fotografen gebruiken filters. Er zijn verschillende manieren om die filters te gebruiken. Zo zijn er filterhouders met vierkante insteekfilters en ronde filters die je gewoon op je objectief schroeft. Wat is de beste keuze?

In de analoge tijd had iedere fotograaf een set filters bij zich, maar tegenwoordig is het gebruik van filters een stuk minder populair. Dat betekent niet dat ze niet meer gebruikt worden, maar wel op een minder grote schaal. Zo zijn er nog steeds filters die een uitstekende oplossing zijn voor problemen waar je als fotograaf tegenaan kunt lopen, zoals ongewenste reflecties, te heldere luchten of een gebrek aan contrast. Er zijn ontzettend veel filters te koop en het is gemakkelijk om door alle bomen het bos niet meer te zien. Ook zijn er diverse manieren om die filters aan je objectief te koppelen.

Filterhouder

Zo zijn er filterhouders beschikbaar die je vooraan je objectief bevestigt. Vervolgens kun je daar grote vierkante filters inschuiven. Deze manier van bevestiging heeft als voordeel dat je niet voor elk objectief specifieke filters hoeft aan te schaffen. Verschillende objectieven hebben vaak ook verschillende diameters, waardoor je filters voor het ene objectief niet passen op het andere objectief. Een groot vierkant filter kan dan uitkomst bieden, want daarbij hoef je alleen een andere adapter aan te schaffen voor de montage van het filterhuis op je objectief. Zo’n adapter is gelukkig niet zo duur. Verder is het vaak mogelijk om diverse filters tegelijk te gebruiken zonder nadelige optische effecten. Wel is zo’n groot vierkant gevaarte aan je objectief kwetsbaar en – mocht je dat belangrijk vinden – minder fraai.


Een filterhouder-systeem – in dit geval van Cokin – kan een oplossing zijn

Schroeven

Een andere optie zijn de ronde filters die je ‘gewoon’ aan de voorzijde op je objectief kunt schroeven. Dit werkt gemakkelijk en snel en geeft geen extra balast zodat je gewoon vrij kunt bewegen. Doordat dit soort filters gemaakt wordt voor specifieke objectief-diameters, kun je ze enkel gebruiken op objectieven die dezelfde diameter hebben. Er zijn adapters te vinden die daarvoor compenseren, maar die werken natuurlijk alleen bij gebruik van objectieven met een kleinere diameter dan die van het filter. Is de diameter van je nieuwe objectief juist groter, dan moet je alsnog in de buidel tasten voor een nieuw en kostbaar filter. Een ander nadeel van ronde schroef-filters is dat ze nogal moeilijk te hanteren zijn in koud weer en dat ze soms ook ‘vast’ gaan zitten als je ze (erg) lang op je objectief laat zitten.


Een rond schroeffilter is gemakkelijk in gebruik

Situatie

Welke manier van bevestiging is dan de beste? Dat ligt helemaal aan je persoonlijke situatie en manier van werken. Heb je slechts één objectief, dan is het waarschijnlijk handig om een rond schroeffilter te gebruiken. Heb je een hele tas vol met objectieven en hebben ze allemaal een andere diameter? Dan is het gebruik van een filterhouder en vierkante filters waarschijnlijk de beste optie. Op die manier hoef je maar één set filters aan te schaffen. Daarnaast is het belangrijk om te beslissen of zo’n grote filterhouder in de weg zit tijdens jouw fotografie-avonturen. Een rond schroeffilter is minder kwetsbaar, mobieler en minder zichtbaar.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Tamron 28-75mm f/2.8 Di III RXD: een betaalbare zoomlens voor de Sony-gebruiker

De optimale vlakverdeling voor een landschapsfoto