in

Wat is Adobe Camera RAW? | Photoshop Quick Tip


29 december 2017, 10:00

Een RAW-bestand is het digitale negatief van je foto en hoe je het went of keert; een negatief moet je nog omzetten. Daarvoor is Adobe Camera RAW. Maar hoe werk je daarmee?

Wat is Adobe Camera RAW?

Adobe Camera Raw kan er in het begin nogal overdonderend uitzien, maar het is eigenlijk heel toegankelijk om er gewoon eens mee te experimenteren. De belangrijkste functie is namelijk dat je het originele bestand niet aantast. Je kan dus iedere bewerking weer heel eenvoudig ongedaan maken, totdat je helemaal tevreden bent over het resultaat.

De video

Werken in Adobe Camera RAW

Zodra je een RAW-bestand opent in Photoshop, start het programma vanzelf op. De indeling en mogelijkheden die je ziet, komen grotendeels over met de ontwikkelmodule van Adobe Lightroom. Aan de rechterkant van het scherm kan je de belangrijkste bewerkingen toepassen op het gebied van belichting, contrast, kleur en witbalans.

Rechts bovenin het scherm zie je het histogram. Daaronder bevinden zich verschillende andere handige menu’s. Zo kan je hier o.a. je ruis reduceren, je zwart-wit-omzetting creëren en je lenscorrecties toepassen. Boven de foto heb je de opties voor lokale aanpassingen. Je vindt hier onder andere het witbalanspipet, de cropfunctie, het penseel, de kloonstempel en verschillende soorten radiaalfilters.

Hoe werk je precies met radiaalfilters? Dat leer je in deze Quick Tip!

Wil je meer leren over het fotograferen in raw? Bekijk dan eens de Cursus Fotograferen in Raw in onze Zoom Academy. Hierin leer je hoe je de maximale informatie uit je foto’s haalt en nog veel meer.
Zo leer je onder andere:

  • Alles over het fotograferen in raw in bepaalde foto-genres

  • Tips over het stroomlijnen van je workflow

  • Het voorkomen van missers in je nabewerking

  • Alles over de techniek en de praktijk van het fotograferen in raw

Bekijk hier de volledige Cursus Fotograferen in Raw.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Het laatste weekend van dit jaar! – Weekendtips

Jullie leukste Nieuwjaarsvoornemens!