in

Wat heb je nodig voor strobistfotografie?

Client: ByFerial Photography: Jasper Verolme/Javelinphotos in association with Luuk Vermeyden. Copyright © Jasper Verolme 2014

Wil je beginnen met strobistfotografie, maar weet je niet wat je nodig hebt? Wij zetten alle benodigdheden op een rijtje.

Wil je meer leren over fotografie en ook prachtige foto’s leren maken? Bekijk dan onze Basiscursus Fotografie

1. Reportageflitser

De flitser heeft slechts twee eisen: je moet hem handmatig kunnen bedienen en je moet de keuze hebben uit verschillende sterktes. Meer heb je voor een strobistfoto niet nodig. Natuurlijk zijn er wel een paar eigenschappen die het flitsen makkelijker maken, zoals: TTL (trough the lens lichtmeting), snel op te laden, makkelijke bediening, goed te vergrendelen, handzaam formaat. Onze flitsertest kan je helpen bij het uitzoeken van een geschikte flitser.

Met strobistfotografie haal je je flitser van de camera en kun je creatief met je belichting omgaan.
(foto: javelinphotos)

2. Trigger

Wanneer je een externe flitser op de flitsschoen bevestigd, gaat de flitser af zodra je de ontspanknop indrukt. Haal je de flitser van de camera af, dan gaat de flitser niet meer af. Hier heb je een trigger voor nodig, van bijvoorbeeld Captur of Cactus. Handige eigenschappen van een trigger zijn: manuele belichting, ledlampje die de status van de flitser aangeeft, een testknop en de mogelijkheid om op de trigger je flitsers in te stellen (afstandsbediening), flitsprofielen en het aansturen van meerdere flitsers tegelijkertijd.

3. Lampstatief (Light stand)

Eigenlijk stopt je lijstje bij een trigger en reportageflitser. Je kunt je flitser vanaf nu namelijk los van je camera aan sturen, strobistfotografie. Maar de ultieme vorm is met een statief. Zo flits je onder een hoek wat er veel beter uit ziet. Dit is niet een regulier statief voor je camera, maar een lampstatief (light stand). Een normaal statief heeft bovenin een plaatje waar je de camera opschroeft. Een lampstatief heeft een spigotaansluiting. Dit is een metalen buis met een uitsparing in het midden.

Door je reportageflitser op een statief te zetten fotografeer je onder een hoek wat er veel beter uitziet.
(foto: photolex)

Er zijn verschillende formaten en gewichten te koop. Bedenk waar je voornamelijk gaat flitsen (studio of locatie) en beslis wat voor jou belangrijke elementen zijn voor een geschikt statief. Fotografeer je voornamelijk op locatie, dan loont het om voor een compact lichtgewicht variant te gaan maar let er wel op dat hij stevig genoeg is om niet bij een zuchtje wind om te waaien. Houd altijd rekening met de hoogte van het statief. Niet alleen wanneer hij is uitgeschoven, maar ook het ingeschoven formaat kan van belang zijn. Check ook of er een makkelijk systeem is om de lightstand op te zetten of af te breken. Het laatste aandachtspunt is de stabiliteit. Is dit voldoende en heb je bijvoorbeeld een statief nodig met spikes voor extra stabiliteit?

4. Neigkop (bracket of swivel)

De flitser plaats je op een neigkop en deze kop plaats je op het lampstatief. Je kunt kiezen uit een kop waar je alleen de flitser op bevestigd, maar er zijn ook alternatieven waar je ook een paraplu op bevestigt. Eisen aan de swivel zijn: de spigot moet goed aansluiten op je statief en sterk genoeg zijn om je flitser en paraplu te dragen. Weten hoe je goed flitst vanaf een statief? Bekijk deze handige fotocursus op video Creatief Flitsen.

Met een paraplu krijg je mooi, zacht zijlicht.
(foto: paly)

5. Paraplu

Als je flitser eenmaal op een paraplu staat, kun je verschillende accessoires gebruiken. Veel gebruikt is een paraplu. Een paraplu zorgt voor diffuus flitslicht en creëert daarmee zacht licht. Witte of transparante paraplu´s zijn lichtdoorlatend en zorgen dat het licht wordt verspreid en zacht is. Gekleurde paraplu´s (zilver en goud) werken reflecterend. De kleur is bepalend voor de hardheid van het licht (goud = zacht, zilver = hard). Je kunt ook een 2-in-1 paraplu kopen. De lichtdoorlatende paraplu kun je met een reflecterende hoes voorzien.

Naast de verschillende soorten heb je ook verschillende formaten. Met een paraplu van 80 tot 110 centimeter zit je goed. Wil je op locatie fotograferen? Ga dan op zoek naar een lichtgewicht en compacte variant die je makkelijk vervoert.

Kant-en-klare flitsset

Wil je je niet druk maken over welk type flitser of statief je moet kopen? Dan bestaan er samengestelde flitssets bestaande uit alle bovenstaande items. Het voordeel is dat deze allemaal op elkaar afgestemd zijn, zodat je je geen zorgen hoeft te maken of iets niet werkt of past.

Inspiratie

Heb je alles in huis en kun je aan de slag? Bekijk dan hier een uitgebreide collectie strobistfotografie voor inspiratie.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Fotodokter: Lens Kalibratie

De mooiste fotolocaties om te fotograferen in: Maastricht | de mooiste shots!