in

Wat en hoe te fotograferen in de regen

Sanne van den Bosch

Na een lange warme zomer wordt het weer kouder en natter. De regen en donkere wolken kunnen gave, sfeervolle beelden opleveren. Daarbij is het handig om te weten hoe je je camera beschermt tegen de regen.

Wil je ook leren nabewerken in Lightroom? Bekijk dan onze Cursus Lightroom voor gevorderden (boek & online cursus)

Bescherming

Aangezien niet alle camera’s weerbestendig zijn, is een regensleeve die over je camera en objectief past de uitkomst als je van plan bent met regen te gaan fotograferen. Een regensleeve is te koop in elke camerawinkel en kost je veel minder dan het repareren van een doorweekte camera. Daarnaast neemt de sleeve nauwelijks ruimte in je tas in. Je kunt eventueel ook een plastic zak met een elastiekje stevig om je camera en objectief binden. Kijk wel uit voor resterend water op de plastic zak of regensleeve dat op de camera kan komen bij het er weer afhalen. Gebruik je zonnekap om regendruppels op je lens, wat voor lelijke vlekken op je foto’s kan zorgen, te voorkomen. Tijdens het fotograferen kun je ook beschutte plekken opzoeken, zoals een afdakje of een wildhut.

CHRIZ

Condens voorkomen

Wanneer je cameratas niet waterdicht is, is het handig een beschermhoes voor je tas te gebruiken om vocht, en dus condens, in je tas te voorkomen. Wissel ook niet van objectief tijdens het fotograferen. Is je camera toch nat geworden? Schakel hem dan zo snel mogelijk uit en haal de batterijen en geheugenkaartjes eruit en het objectief eraf. Laat alles opdrogen en vermijd daarbij condens door te veel warmte. Als de camera heel nat is, kun je hem in rijst leggen. Zorg er dan wel voor dat er geen rijst in de camera komt. Schroef de body-cap erop.

Regen in beeld

Heb je de nodige maatregelen genomen, dan kun je de regen gaan fotograferen. Je kunt de regen bevriezen door een korte sluitertijd in te stellen. Je ziet de druppels dan goed in beeld. Bij een lange sluitertijd wordt de regen een zachte waas in de foto. Deze keuze kun je afstemmen op wat voor sfeer je wilt creëren.

MartijndenBreejen

De regen uitlichten

Door de regen van achter uit te lichten met tegenlicht uit een raam, een zonnestraal of straatlantaarn maak je de druppels helderder en scherper. Door de doorzichtigheid van de regendruppels licht je ze letterlijk en figuurlijk uit.

Waterplassen op straat

De waterplassen op straat kun je op verschillende manieren gebruiken in je foto’s. Je kunt de reflectie in een waterplas fotograferen of het opspattend water door voorbij rijdende auto’s, kinderen die in de plassen stampen, natte straten waar het licht gereflecteerd wordt in beeld brengen.

ErikEsterFotografie

De druppel

Tijdens of na een regenbui kun je ook een mooie close-up van regendruppels op bijvoorbeeld een bloem of insect maken. Wees creatief met de druppels!

birgitte61

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

11 onderwerpen om te fotograferen in het donker!

Kamera Express viert de herfst in oktober