in

Wanneer ben je fotogeniek?17 februari 2014, 20:39

Wanneer ben je fotogeniek? In deze blog gaat Liesbeth van Asselt verder in op die vraag.

Toen ik onderstaande foto op Facebook plaatste met de opmerking dat sommige mensen fotogeniek zijn zonder het zelf in de gaten te hebben, kwam daar gelijk de volgende reactie op: “hoe zie je of iemand fotogeniek is? “. Tja, stof tot nadenken.

Ik heb mijn stagiaire gevraagd om eens op internet te kijken wat hierover vermeld wordt. Wat je dan tegen komt zijn tips om beter op een foto te staan: “trek je wenkbrauwen iets op”. Of: Zorg dat je hoofd op gelijke hoogte is met de camera”. Maar voor mij heeft fotogeniek zijn hier niets mee te maken. Het gaat veel meer om iemands uitstraling. Zo vind ik ook onderstaande man erg fotogeniek! En hij trekt echt z’n wenkbrauwen niet op om beter op de foto te staan……

Maar hoe krijg je dan de juiste uitstraling op een foto? Dat heeft m.i. onder andere te maken met het contact tussen de fotograaf en de gefotografeerde. Vertrouwt degene die op de foto komt erop dat jij hem of haar goed op de foto zult zetten? M.a.w. voelt iemand zich zelfverzekerd? Niels, de man op de eerste foto, zie ik wekelijks tijdens een bijeenkomst voor ondernemers. We hebben een klik. Hij weet dat hij zich geen zorgen hoeft te maken over de foto’s die ik van hem maak. Hij kan zichzelf zijn. En dat werkt.

De tweede man kwam ik toevallig tegen op straat tijdens een praktijkles van de vakgroep. Een van de vakgroepleden had als doel voor die ochtend “het fotograferen van ‘markante koppen”. En dus vroeg ik deze man of hij gefotografeerd wilde worden. Dat vond hij prima. Vervolgens vertelde hij honderduit over Harderwijk, hij was helemaal op z’n gemak. En soms was hij even stil om te genieten van het moment. En dat zie je terug op de foto.

Het gaat om het contact wat de fotograaf kan maken met het ‘model’, waardoor het ‘model’ zelfverzekerder wordt. Dus om het kopje koffie en de oprechte interesse. Niet om trucjes als ‘doe je kin eens naar voren e.d.’. Dat werkt zonder voorafgaand acclimatiseren alleen bij professionele modellen. ‘Gewone mensen’ zoals ik krijgen daar geen uitstraling van, integendeel, we gaan er helemaal krampachtig bij staan.

Conclusie: fotogeniek zijn heeft niets te maken met mooi zijn. En alles met uitstraling en zelfverzekerdheid.

Er zit nog een andere kant aan dit verhaal. Namelijk waarom we ons zelf eigenlijk nooit mooi op een foto vinden staan. Mensen herkennen zichzelf niet in wat ze zelf ’s ochtends in de spiegel zien. En dat is nu juist het punt! Wij zien onszelf alleen in spiegelbeeld, anderen zien ons rechtstreeks. En als je een niet helemaal symmetrisch gezicht hebt (wat bijna niemand heeft) dan zit er dus verschil in hoe je jezelf ziet en hoe anderen je zien!

Daarom kun je dus ook NOOIT foto’s van mensen te spiegelen! Wij als kijker zien diegene dan heel anders dan we hem of haar in werkelijkheid zien.

In dit filmpje vertelt fotograaf Robert Gonzalez hierover:

Als illustratie van hoe asymmetrisch we zijn, heb ik van een portret van mezelf een helft afgesneden, gespiegeld en er weer tegen aan geplakt. Dit is het resultaat. Tien kg aangekomen. Overtuigd?

Wil je zelf leren hoe betere portretfoto’s te maken? Volg dan mijn workshop portretfotografie op 19 april 2014. Voor meer informatie: http://www.stapfoto.nl/Particulier/workshop-portretfotografie.php

Wie is deze auteur?
Liesbeth van Asselt: Na tientallen jaren ervaring opgedaan te hebben in de fotografie, richtte ik in 2004 Stapfotoop. Als bedrijfsfotograaf maak ik foto’s (en slideshows en/of video’s) voor websites, brochures, flyers, jaarverslagen en bijvoorbeeld het ‘smoelenboek’. Daarmee heb ik volgens mij het mooiste vak wat er bestaat! Mijn kennis en ervaring delen vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Dus geef ik met heel veel enthousiasme vele fotocursussen en workshops. Altijd praktijkgericht en met persoonlijke aandacht voor iedereen. Zie www.stapfoto.nl/Particulier/workshops.php
Alle blogs geschreven door Liesbeth van Asselt vind je hier.
avatar lazyload

Liesbeth van Asselt: Na tientallen jaren ervaring opgedaan te hebben in de fotografie, richtte ik in 2004 Stapfoto op. Als bedrijfsfotograaf maak ik foto’s (en slideshows en/of video’s) voor websites, brochures, flyers, jaarverslagen en bijvoorbeeld het ‘smoelenboek’. Daarmee heb ik volgens mij het mooiste vak wat er bestaat! Mijn kennis en ervaring delen vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Dus geef ik met heel veel enthousiasme vele fotocursussen en workshops. Altijd praktijkgericht en met persoonlijke aandacht voor iedereen. Zie www.stapfoto.nl/fotografiecursus.php

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nissin i40

Review: Panasonic Lumix TZ60