in

Waarom je bij landschapsfotografie ook je telelens moet meenemen


16 juni 2017, 10:00

Bij landschapsfotografie werken we vaak met een flinke groothoek, om maar zoveel mogelijk landschap in ons beeld te kunnen stoppen. Toch heeft iedere landschapsfotograaf baat bij een telelens in zijn cameratas. Waarom? We leggen het aan je uit!

Ook in ons land zijn indrukwekkende landschappen vast te leggen. Alles daarover leer je in deze basiscursus!

Geen last van lelijke elementen

De meest voor de hand liggende reden om als landschapsfotograaf een telelens mee te nemen, is dat je altijd kan inspelen op details die je in de verte kan zien, waar je meer nadruk op wilt leggen. Dat doe je vooral als er veel andere onderwerpen in beeld zijn die je eigenlijk maar storend vindt. Het werkt dus heel handig om tijdens het fotograferen al een uitsnede te kunnen maken, zonder detailverlies. Lelijke onderwerpen in de voorgrond zijn dan eenvoudig te negeren. Stel je staat op een hoog punt, langs de kant van een weg een uitzicht te fotograferen. Met het tele-objectief kan je direct tussen de straatelementen door het landschap in de verte vastleggen.

pvruggink.

Het effect van inzoomen

Veel fotografen zijn bang dat er door het inzoomen veel diepte in het beeld verloren gaat. Dat hoeft echter helemaal niet zo te zijn! Het is wel belangrijk om bewust te spelen met het effect van inzoomen. Als je bijvoorbeeld twee bomen fotografeert, waarvan één in de verte en de ander een stuk dichter bij de voorgrond staat, dan zal de voorste boom bij het inzoomen sneller groter in beeld komen dan de boom in de achtergrond. Door dit effect kan je werken met gewicht in je beeld en zorgen dat de verschillende elementen met elkaar in balans zijn, óf dat juist een onderwerp enorm veel gewicht en aandacht krijgt.

liesbethmulders

Oog voor detail

Soms heb je prachtige uitgestrekte landschappen die je volledig in beeld wilt hebben. Daar gebruik je dan inderdaad een groothoeklens voor. Maar die prachtige landschappen zijn vaak opgebouwd uit meerdere prachtige details en als je verder inzoomt krijg je zelfs nóg meer details te zien. Een teleobjectief is dus zeker handig om je landschap af te speuren naar extraatjes en leuke elementen die redelijk close alsnog een mooie foto opleveren.

joepert

Panorama’s met een tele-objectief

Ook als je van plan bent om panoramafoto’s te gaan maken, is het handig om eens te experimenteren met een tele-objectief. Je kan dan veel selectiever een stuk uit het landschap gebruiken voor je panorama. Stel je fotografeert een berglandschap in de volle zon. Op de voorgrond is het gras fel belicht en de lucht is strakblauw. Met een groothoeklens zou je dat volledige plaatje vastleggen. Bij een telelens kan je inzoomen op de bergen met de intense schaduwpartijen en vervolgens in één lijn alleen maar de bergen vastleggen. Dan krijg je een heel ander gevoel bij je panorama.

dennisvdelzen

Spelen met gelaagdheid

Als je inzoomt op een onderwerp dat écht ver van je vandaan is, dan raak je wel wat dieptegevoel kwijt. Dat is een mooie gelegenheid om te spelen met gelaagdheid in je beeld. Is het je al eens opgevallen dat bergen steeds blauwer lijken wanneer ze verder weg liggen? Met die verschillende bergcontrasten kan je een mooi lagensysteem opbouwen. Het gebrek aan diepte werkt echter ook goed als je het beeld veel abstracter maakt en uiteindelijk zelf nog maar lastig in kan schatten welke elementen dichter en welke daadwerkelijk verder in beeld stonden.

gertbosman

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Licht en compact – Samyang AF 35mm F/2.8 FE

Zó herken je een fotograaf