in

Waarom is het zo belangrijk om in je objectieven te investeren?


23 januari 2018, 10:00

We kunnen soms uren investeren in het uitzoeken van de beste camera met de mooiste specificaties en de allernieuwste functies. Vervolgens tasten we diep in de buidel om dat allemaal te kunnen betalen. Voor het objectief blijft er uiteindelijk nog maar relatief weinig over. Dat is zonde! Waarom? Dat leggen we in dit artikel aan je uit.

Een goed objectief helpt zowel de beginner als de expert

Als je als beginnende fotograaf begint met een eenvoudige spiegelreflex, maar direct ook investeert in het betere glaswerk, dan zal je zien dat je niet snel de noodzaak hebt om nieuwe objectieven te kopen. Je leert langzaam je camera in te stellen, leert steeds meer over fotografie en ondertussen haal je steeds meer kwaliteit uit zowel de camera en het glaswerk. Als je die eerste camera op een gegeven moment ontgroeid bent, kan je eenvoudig overstappen naar een hoger segment met dezelfde mount. Als je in dit geval aan het begin van je ontwikkeling dus de juiste objectieven hebt aangeschaft, kan je deze gewoon meenemen naar je nieuwe camera. Ze zijn dan bijvoorbeeld geschikt voor zowel een crop- als fullframe sensor. Door dus direct te investeren in geavanceerdere objectieven, bespaar je jezelf de kosten van nieuwe objectieven tijdens je eigen ontwikkelingstraject. Dat kan je op de lange termijn flink wat geld besparen!

rogerk

Objectieven zijn van grotere invloed dan je camera

Natuurlijk is een lichtgevoelige sensor belangrijk, is het fijn focussen met veel autofocuspunten en bieden veel megapixels je zeker een aantal voordelen, maar toch is het objectief alsnog in grote mate bepalend voor de kwaliteit van je foto’s. Zeker wanneer je de techniek beheerst en weet hoe je met je instellingen bepaalde effecten kan creëren, zijn een heleboel functies van de camera te verwaarlozen naast de mogelijkheden die een goed objectief je kan bieden. Als je een professionele fotograaf zou vragen om te kiezen tussen het fotograferen met een instap-reflex met lichtsterke en hoogwaardige objectieven of met een high-end-topcamera met standaard kitlenzen, dan zal hij zeker voor het eerste kiezen. Lensfouten, scherpte en een kwalitatief mooie onscherpte kan je namelijk niet behalen als je glaswerk niet goed genoeg is. Ook niet als je de beste fotograaf bent of heel goed bent met nabewerking.

Objectieven verliezen nauwelijks waarde

Als je het aanschaffen van een objectief ook echt gaat zien als een investering, dan ben je bij een objectief veel beter af dan bij een body. De techniek ontwikkelt zich heel erg hard en cameramodellen volgen elkaar razendsnel op. Nieuwere modellen kunnen vaak net een hogere iso-waarde, hebben net wat meer autofocuspunten of hebben meer creatieve opties. Echt schokkende grote ontwikkelingen binnen hetzelfde segment zijn er echter de laatste jaren niet meer. Toch is een model van drie jaar geleden al snel nog maar een fractie waard van de aanschafprijs. Bij het glaswerk gaat die ontwikkeling een stuk minder snel. Tuurlijk; coatings worden steeds geavanceerder en de focussystemen worden steeds nauwkeuriger en stiller, maar goed glas van tien jaar geleden geldt nu nog steeds al goed glas.

caspervanwaasdijk

Welke factoren bepalen de kwaliteit van een objectief?

De brandpuntsafstand en het diafragma zijn de basisfactoren waarop je een objectief kiest. Vervolgens blijven er vaak van verschillende merken vergelijkbare objectieven over. De prijs is dan voor veel fotografen het doorslaggevende punt voor hun keuze. Toch zijn er nog tal van andere factoren die de kwaliteit van een objectief bepalen.

Sommige verschillen zijn duidelijk, zoals wel of geen beeldstabilisatie in het objectief. Andere verschillen zijn veel subtieler. Een objectief kan bijvoorbeeld allerlei verschillende coatings hebben die van invloed zijn op de beeldkwaliteit. Daarnaast is ook de mate waarin lensfouten optreden, zoals chromatische aberratie en vignettering, bepalend voor de kwaliteit van het objectief. Voor sportfotografen is de snelheid en de kwaliteit van de autofocus een doorslaggevende factor en portretfotografen letten extra op het aantal diafragmalamellen. Een groter aantal geeft namelijk een mooiere en zachtere onscherpte (bokeh).

Door online ervaringen en reviews van verschillende fotografen te lezen, kom je er het beste achter welke objectieven storende fouten hebben en welke van hoge kwaliteit zijn. Twijfel je alsnog tussen verschillende merken? Kijk dan eens of je het objectief kan huren of probeer het uit bij een camerazaak bij jou in de buurt. De verhuurder of verkoper kan je dan nog meer informatie geven en je helpen met je keuze. Bovendien werkt niets zo goed als het daadwerkelijk uitproberen en een aantal testfoto’s te maken.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Review: Panasonic Lumix DC-G9

Bekijk nu DJI’s allernieuwste drone: de Mavic Air