in

Waarom iedere fotograaf zijn foto’s ook moet laten afdrukken


11 juli 2019, 13:09

Vroeger keken we onze oude foto’s terug op dia’s, of hadden we een fotorolletje laten ontwikkelen en daar maakten we een fotoboek van. Tegenwoordig gaat alles digitaal en komen de foto’s uiteindelijk in ons archief en in de back-ups terecht. Niet alle fotografen printen hun foto’s meer uit, maar in dit artikel leggen we uit waarom dat juist wel heel nuttig kan zijn en bovendien waardevol!

Gemaakt voor een afdruk

De belangrijkste reden om je foto’s af te laten drukken, is om je werk een echte waarde te geven: een gedrukte foto kun je vasthouden, oogt vaak veel rustiger dan een digitaal scherm en is tastbaar. We spreken zoveel fotografen die prachtige foto’s maken, dat delen op social media en die uiteindelijk op een externe harde schijf eindigen. Afdrukken is dan juist een manier om je dierbare werk op een analoge manier te vereeuwigen.

Aan de muur

Daarnaast kan een gedrukte foto veel groter worden gemaakt dan een digitaal beeldscherm, wat een hele nieuwe dimensie aan je werk geeft. Soms komen foto’s beter tot hun recht als je ze groot laat printen en ophangt aan de muur thuis. Het versiert niet alleen de woonkamer, maar door je eigen verhaal bij de foto is het ook leuk om gasten hierover te vertellen (en natuurlijk om indruk te maken).

Misschien geeft het ook wel nieuwe inspiratie om nog een keer op pad te gaan naar hetzelfde gebied, of om hetzelfde onderwerp van een andere hoek te fotograferen.


Foto: MarjonvanderVegt1967

Houdbaarheid

Doordat je besluit om een foto af te drukken, ga je ook op een andere manier nabewerken: de foto moet immers echt ‘af’ zijn. Het dwingt je om na te denken over materialen, kleuren en compositie. Je kunt dan niet na de tijd nog bijvoorbeeld het contrast en de kleuren aanpassen; de versie die je naar de drukker stuurt is het eindproduct.


Foto: artmen

Printen

Foto’s kun je op verschillende manieren laten afdrukken en bewaren. Je kan een foto uitkiezen om die op een groot formaat te laten afdrukken om op te hangen, maar je kan ook een fotoboek of een kalender laten maken.

Als je je foto’s laat printen krijg je te maken met de benaming DPI. DPI staat voor Dots Per Inch en staat voor het aantal printpunten per inch. Het is een hardnekkig gerucht dat DPI ook van belang is bij het bekijken van foto’s vanaf een beeldscherm. Echter heeft de DPI waarde geen invloed op de kwaliteit van de foto op je beeldscherm. Pas als je je foto’s gaat afdrukken is de DPI belangrijk.
Een DPI van 300 is vaak toegankelijk als het gaat om het afdrukken van foto’s. Hoe kleiner het uiteindelijke formaat is dat je gaat printen, hoe belangrijker de kleine details zijn. Daarom is voor een klein formaat een hoge DPI noodzakelijk. Als je de foto op een groot formaat wil laten printen is vaak een lagere DPI acceptabel. Dit is vooral het geval omdat je bijvoorbeeld een groot canvas ook van een grotere afstand bekijkt.

Als voorbeeld: stel de drukker vraagt 300 DPI, dat is ongeveer 118 pixels per centimeter. Dus voor een afdruk van 15 x 10 cm heb je dan ca. 1770 x 1180 pixels nodig. Voor een afdruk van 150 bij 100 cm voor aan de muur heb je 17700 x 11800 pixels nodig op 300 dpi. Red je dat niet? Dat is niet erg omdat je die afdruk ook van grotere afstand bekijkt. Hier is bijvoorbeeld 150 dpi voldoende: 8850 x 5900 pixels.

Lees hier onze tips voor het printen van foto’s.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Hoe maak je een onweersfoto overdag? – Simpel uitgelegd

Leica V-Lux 5