in

Waarom iedere fotograaf een polarisatiefilter nodig heeft!


15 mei 2019, 08:46

In het analoge tijdperk had zo ongeveer iedere fotograaf een set filters bij zich. Nu we digitaal fotograferen is het nut van die filters voor een heel groot gedeelte verdwenen. Er is echter één filter dat nog steeds erg nuttig is: het polarisatiefilter. Wat doet dit filter precies en waarom zou je er eentje in je fototas moeten hebben zitten?

De reden dat het gebruik van allerlei verschillende filters tegenwoordig minder belangrijk is geworden, is dat je de effecten die je daarmee behaalde tegenwoordig vaak eenvoudig in de nabewerking kunt benaderen of uit kunt voeren. Zaken als kleur, contrast en scherpte zijn met een paar schuifjes of knoppen zo veranderd, versterkt of juist verminderd. Eén filter is echter moeilijk door nabewerking te vervangen: het polarisatiefilter. Zo’n filter heeft nog altijd bestaansrecht, vooral als het gaat om het wegfilteren van (hinderlijke) reflecties.

Foto: Awake78 · Canon EOS 5D Mark II · ISO 400 · F 11,0 · 1/160 SEC · 17 MM

Polariseren

Wat doet zo’n polarisatiefilter nu eigenlijk precies? Dat is ingewikkeld, maar desondanks toch redelijk eenvoudig uit te leggen. Licht gaat van nature altijd rechtdoor, het wordt alleen in meer of mindere mate weerkaatst door voorwerpen die het op zijn weg tegenkomt. Weerkaatst licht verandert in dat geval van richting. Een polarisatiefilter zorgt ervoor dat enkel licht dat uit één bepaalde richting komt doorgelaten wordt en op je camerasensor terechtkomt. Daardoor is zo’n filter in staat om de reflecties in bijvoorbeeld een ruit of in het wateroppervlak weg te filteren. Zo kijk je opeens dwars door de ruit heen en is water dat eerst een reflecterend oppervlak had opeens kraakhelder. Een bijna ‘magisch’ effect, dat ervoor zorgt dat bepaalde foto’s enorm aan kracht winnen. Soms is het namelijk nodig of zelfs noodzakelijk om reflecties weg te halen in een foto. Denk dan aan professionele en specialistische auto- of meubelfotografie. Alleen een polarisatiefilter biedt dan uitkomst, want het is onmogelijk om dat effect te bereiken in de nabewerking.

Kleuren

Een ander voordeel dat het gebruik van een polarisatiefilter oplevert is dat kleuren een stuk krachtiger worden. Alle oppervlakken reflecteren licht en worden daardoor vaak een stukje ‘fletser’. Haal je die (vaak weinig opvallende) reflectie weg, dan blijft de kleur een stuk beter overeind. Groen in de natuur wordt groener en ook luchten worden bij het gebruik van een polarisatiefilter vaak mooier blauw. Probeer het maar eens: bij draaiing aan het filter komen kleuren en contrasten bij de voor jouw onderwerp en situatie juiste polarisatie-stand veel beter uit.

Dit is de reden waarom een polarisatiefilter vaak gebruikt wordt door landschapsfotografen. Luchten, kleuren en structuren komen er gewoon beter uit te zien bij gebruik van zo’n filter. De werking en het effect zijn wel afhankelijk van externe facturen zoals de sterkte van het licht, reflecties en je standpunt. Experimenteer hiermee en je zult zien dat je al vrij snel goed kunt voorspellen in welke situaties je polarisatiefilter een duidelijk zichtbaar effect heeft in je beelden.

Door de unieke eigenschappen en veelzijdige inzetbaarheid heeft het polarisatiefilter ook in andere foto-situaties dan bij landschapsfotografie veel effect en daardoor bestaansrecht. Ook bij architectuurfotografie, interieur-fotografie, tijdens reportagewerk en op vakanties is het een erg handig hulpmiddel. Een polarisatiefilter heeft daardoor zijn bestaansrecht – ook tijdens deze digitale tijden – met verve bewezen en verdient een mooie plaats in je fototas.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Nieuw Talent – SjoerdGrassere met Station Luik

De Nokia 9 PureView getest op locatie