in

Voorkom cliché’s in je foto door een sterke compositie


25 september 2019, 13:03

Hoe voorkom je dat je thuiskomt met de clichébeelden die iedereen maakt? We geven je de beste tips, zodat jij wél met creatieve en originele foto’s thuiskomt.

Perspectief

Als je alles op ooghoogte fotografeert, wordt het al snel saai. Probeer daarom eens een perspectief of standpunt te kiezen dat je niet zo vaak ziet, dan vinden je hersenen het beeld ineens veel interessanter. Kijk eens recht omhoog of vanaf een hoog gebouw recht naar beneden. De wereld ziet er dan ineens heel anders uit.
Blijf dus langere tijd op dezelfde plek en zoek naar leukere of mooiere standpunten.

Detail en uitsnede

We neigen er vaak naar om een onderwerp helemaal in beeld te brengen. Maar wanneer je heel dicht op je onderwerp gaat staan, zie je soms verrassende details. Focus eens op details en structuren. Durf ook eens een onconventionele uitsnede te maken. Door te proberen zie je vanzelf wat werkt en wat niet.

Je kunt al bij het fotograferen kiezen voor een ander kader, je kunt ook achteraf in de bewerkingssoftware meerdere uitsnedes proberen om te testen wat wel en niet mooi is.


Marcovandenarend

Kies 1 objectief

Leg jezelf eens de beperking op om maar één objectief met een vast brandpunt mee te nemen. Dit is een flinke uitdaging omdat je in het begin het zoomen mist, of toch die telelens had willen pakken. Maar als je het moet doen met wat je wél bij je hebt, en het objectief misschien niet voor de hand liggend is voor het onderwerp, word je gedwongen om anders te kijken en anders te fotograferen en kom je ineens met verrassende resultaten thuis.

Slecht weer bestaat niet

Wanneer het weer tegen lijkt te zitten en je denkt dat je maar beter naar huis kunt gaan, zet dan de knop om en gebruik het in je voordeel. Gebruik het tegenvallende weer als een uitdaging om creatievere foto’s te maken. Heb je last van felle zon? Focus dan eens op de schaduwen die daardoor ontstaan. Probeer het felle contrast in je voordeel te gebruiken.

DiekeS

Voeg mensen toe in je compositie

Meestal ben je niet de enige op een bijzonder mooie plek. Het is dan lastig om die andere toeristen uit je foto te houden.
Je kunt nu twee dingen doen: kies een tijdstip waarop je de massa’s ontwijkt om in alle rust te fotograferen. Dit is logistiek soms wat lastiger omdat je bijvoorbeeld in het donker moet vertrekken om vlak voor zonsopkomst ergens te zijn, maar dat betekent ook dat de massa dit niet snel zal ondernemen.

Een tweede mogelijkheid is om mensen bewust in je foto toe te laten. Wacht tot er een kleurrijk persoon voorbijkomt en kijk of je deze op een mooie plek in je compositie op kunt nemen. Zo wordt een bezienswaardigheid gelijk ook minder statisch.

BasHordijk

Spiegeling

Wanneer iedereen één kant op staat te fotograferen, kijk dan eens achterom. Misschien zie je wel een interessante spiegeling in een winkelruit of een waterplas waardoor je een verrassend effect krijgt in je foto. Spiegelingen zorgen sowieso vaak voor een aantrekkelijke gelaagdheid die vaak wordt toegepast in straatfotografie. Let er maar eens op, en je zult versteld staan van de mooie plaatjes die je in alle glimmende oppervlaktes zult zien.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waarom elke serieuze natuurfotograaf ook een verrekijker gebruikt

Nu op Zoom Academy: Basisboek fotografie mét online cursus