in

Voedsel als stilleven: een paar tips om mee aan de slag te gaan


27 oktober 2020, 08:55

Haal de Van Gogh in jezelf naar boven en maak de Cézanne in je los! Voedsel laat zich perfect portretteren en kent ongekende mogelijkheden. Speel met vormen en met kleuren en schep de meest uitgekiende composities. Kun jij je meten met de grote meesters en een indrukwekkend stilleven vervaardigen?

Wat je ook als onderwerp kiest voor je klassieke stilleven, kleur is een belangrijke factor. Wil je graag dat dat er een harmonieus geheel ontstaat, waarbij warmte en een vintage look het uitgangspunt zijn? Gebruik dan kleuren die aan elkaar grenzen in de kleurencirkel. Zo ontstaat er een rustige sfeer zonder vreemde uitspattingen.

Wil je juist contrastrijke voorstellingen maken? Gebruik dan juist de kleuren die tegenover elkaar liggen, zoals blauw en oranje. Kleuren die tegenover elkaar liggen in de kleurencirkel noemen we complementaire kleuren. Juist die kleuren zorgen voor het grootst mogelijke contrast.


Voor een vintage look gebruik je kleuren die in de kleurencirkel aan elkaar grenzen.

Compositie

Compositie is bij iedere foto belangrijk. Vaak worden compositieregels als de Gulden Snede of de Regel van derden aangehaald. Maar juist bij een klassiek stilleven kun je nog een stapje verdergaan. Kijk eens goed naar je standpunt.

Daarnaast kun je je compositie rustig opbouwen van voor tot achter, waarbij je gebruik kunt maken van goed bedachte presentaties. Heb je weleens gehoord van een driehoekspresentatie? Het is een techniek die ook veel in etalages wordt gebruikt, waarbij een presentatie een duidelijke punt naar boven kent met naar de zijkanten de lager gepositioneerde onderwerpen. Een driehoekspresentatie kent van nature een prettige kijkervaring.

Denk bij het bouwen van je presentatie ook aan het juiste gebruik van accessoires. Een trosje druiven bij een geportretteerd glas wijn doet wonderen, om nog maar te spreken van een authentiek kistje waar de druiven overheen bungelen. Zorg wel dat accessoires bij elkaar passen. Wil je een klassiek stilleven bouwen, dan kun je je afvragen of een moderne kurkentrekker een overwogen toevoeging is.


Een typerende driehoekspresentatie.

Ton Groenhuizen, spakenburgkade.zoom.nl

Achtergrond

Bij een klassiek stilleven is de achtergrondkeuze doorslaggevend. Een mooie donkere achtergrond geeft dat typische, klassieke gevoel, waarbij een sfeer van warmte en harmonie ontstaat. Je kunt hier talloze materialen voor nemen, waarbij papier en doek de meest voorkomende zijn.

Let wel goed op of je gebruikte doek geen licht weerkaatst. Polyester heeft daar nogal eens last van. Reflecterend licht vanaf de achtergrond verpest de rust in je foto.

Licht

Licht is natuurlijk hét hoofdingrediënt! Oude meesters waren volleerde lichtmakers. Ben jij dat ook? Leer te ontdekken hoe je zacht licht maakt. Zacht licht heeft zachte schaduwen als kenmerk. Hoe groter je lichtbron, hoe zachter je licht. En als je je lichtbron ook nog eens heel dicht op je onderwerp zet, dan ontstaan er zachtere schaduwen.

Met de afstand van het licht tot je onderwerp en de grootte van je lichtbron moet je vooral rekening houden als je werkt in een studio-omgeving met continu-licht of flitslicht. Gebruik daarom bijvoorbeeld eens een softbox om je licht te vormen. Werk je liever met natuurlijk licht dat door een raam valt? Kijk dan eens of je licht kunt sturen met bijvoorbeeld een reflectiescherm.


Een donkere achtergrond en goed gestuurd licht: een klassiek stilleven tot in perfectie.

Carolien van Schie, carolovesmacro.zoom.nl

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Help, ruis in mijn foto!

Voorinstellingen gebruiken in Lightroom