in

Vijf tips voor onderwaterfotografie


23 juli 2018, 00:00

De komende tijd staat er heerlijk zomerweer voor de deur en dan is er niets leukers dan met je camera op pad gaan! Wil je een dagje fotograferen eens combineren met een verfrissende duik? Probeer dan onderwaterfotografie! Wij geven je vijf tips voor het maken van de beste onderwaterfoto’s.

Bescherm je camera

Voordat je daadwerkelijk start met fotograferen onder water zal je er allereerst voor moeten zorgen dat je camera waterdicht is. Je kunt bij onderwaterfotografie gebruik maken van een camera die van zichzelf al waterdicht is of een onderwatercamerabehuizing . Het hangt er net een beetje vanaf wat voor soort onderwaterfoto’s je wil gaan maken en hoe diep je van plan bent om te gaan duiken. De makkelijkste en goedkoopste optie is om een waterdichte (compact) camera aan te schaffen. Met deze camera’s kun je direct onder water fotograferen en je hebt verder geen bescherming nodig. Je vindt deze camera’s al in wegwerpvariant, wat vooral erg handig is als je eigenlijk nog nooit onder water foto’s hebt gemaakt en hiermee wil experimenteren. Wil je vaker onderwaterfoto’s gaan maken, maar niet heel diep duiken? Dan is een waterdichte camera een prima optie. Ook zijn er verschillende action camera’s beschikbaar waarmee je prima onderwaterfoto’s kunt maken, denk bijvoorbeeld aan een GoPro.


gooster

Een andere optie is om een onderwaterbehuizing voor je digitale camera te kopen. Hiermee kun je vaak veel dieper duiken dan met een waterdichte camera, doordat deze behuizing wat meer kan hebben. Helaas is deze optie wel wat prijziger, maar het levert wel de kwaliteit van je eigen digitale camera. Vaak is het zelfs mogelijk om externe flitsers op de behuizing te plaatsen, waardoor je betere foto’s kunt maken. Je moet er wel rekening mee houden dat een onderwaterbehuizing vaak alleen geschikt is voor één type camera. Wanneer je dus een nieuwe camera koopt, dan zal je dus ook gelijk een nieuwe onderwaterbehuizing moet kopen, omdat het anders niet meer goed aansluit. Bedenk dus goed van te voren met wat voor doel je onderwaterfoto’s wil gaan maken. Wanneer je van plan bent vaker onderwaterfoto’s te maken, dan levert een onderwaterbehuizing de beste kwaliteit.

Ken je camera

Onderwaterfotografie is niet makkelijk. Stabiel blijven onder water is vaak al erg moeilijk, laat staan de juiste instellingen vinden voor je camera. Als je gaat fotograferen onder water, dan wil je natuurlijk wel dat je foto’s goed belicht zijn. Hoe dieper je duikt, hoe donkerder het wordt. Zorg er dus voor dat je goed weet waar de knopjes op je camera zitten om bijvoorbeeld je belichting aan te passen. Zo voorkom je dat je foto’s veel te donker worden onder water. Het is vaak het mooiste om net onder het wateroppervlak foto’s te maken, omdat de foto’s daar het best belicht worden. Wat vaak ook helpt, is om met de zonrichting mee te fotograferen. Net als boven water kan het een donkere foto opleveren wanneer je tegen de zon in fotografeert. Door met het licht mee te fotograferen, voorkom je dat je onderwerp te donker wordt. Ook is het slim om je camera automatisch scherp te laten stellen en dan het liefst op het middelste scherpstelpunt. Zo kun je zelf het punt kiezen waarop de foto scherp moet zijn en voorkom je dat de camera zelf scherpstelpunten uit gaat kiezen.


Benjamin van der Spek

Gebruik een korte sluitertijd

Wanneer je gaat fotograferen onder water, merk je al snel dat het lastig is om jezelf stabiel te houden. Om bewegingsonscherpte te voorkomen is het logisch om een korte sluitertijd te gebruiken. Alleen moet je bij een korte sluitertijd er wel rekening mee houden dat de achtergrond anders belicht wordt dan bij een wat langere sluitertijd. Maak je gebruik van een korte sluitertijd, dan zal je zien dat je een zwartere achtergrond krijgt. Vaak wordt dit gebruikt bij macrofotografie onder water. Wanneer je dit gaat fotograferen, dan is het slim om je camera op een sluitertijd van 1/200 sec of 1/250 sec te zetten met een klein diafragma en de ISO-waarde zo laag mogelijk. Wil je juist meer van de omgeving fotograferen? Dan is het aan te raden om een wat langere sluitertijd te gebruiken. Zo wordt de achtergrond beter belicht, waardoor je meer van de achtergrond ziet en de achtergrond meer helder wordt. Wil je met een langere sluitertijd fotograferen? Dan is een camera met beeldstabilisatie een aanrader tegen bewegingsonscherpte.

Bewegingen kunnen heel snel gaan onder water. Zet je camera daarom op burst-mode, zodat je meerdere foto’s achter elkaar kunt maken. Op deze manier kun je snel reageren op een situatie en wordt het gemakkelijker om het juiste moment op de foto te zetten. Houd er wel rekening mee dat je geheugenkaart sneller vol zit. Neem dus voor de zekerheid een extra geheugenkaartje mee. Wil je graag een portret maken onder water? Dan is het slim om af te tellen voordat je de foto maakt. Zo weet de geportretteerde wanneer je de foto gaat maken en heb je dus minder kans op een mislukte foto.


angelotus

Gebruik geen ingebouwde flitser

Hoe dieper je gaat duiken, hoe donkerder het wordt. Uiteraard kun je dit oplossen door een flitser te gebruiken, maar daar worden je foto’s niet altijd mooier van. Water is over het algemeen erg troebel. Gebruik je een ingebouwde flitser, dan zal de flitser het licht terugkaatsen op de troebele deeltjes in het water, waardoor je allemaal vlekken krijgt in je beeld wat een sneeuweffect oplevert. Het beste is om geen flitser te gebruiken door wat dichter op het wateroppervlak te fotograferen. Bij ondiep water is het aan te raden om een roodfilter (voor blauw water) of een magenta filter (groen water) te gebruiken. Deze filters kun je gemakkelijk over je lens heen plaatsen. Door deze filters te gebruiken, ben je minder afhankelijk van eventuele flitsers, waardoor je mobieler bent in het water. Deze filters zijn te gebruiken tot ongeveer 10 meter diepte, wat het ideaal maakt voor freediven.

Wil je toch dieper duiken en je foto’s goed belichten? Dan is het slim om gebruik te maken van een losse, externe flitser. Met een externe flitser kun je je foto vanaf de zijkant belichten, waardoor de troebele deeltjes minder licht weerkaatsen richting je camera. Je zal dan minder last hebben van het sneeuweffect in je foto’s. Een externe flitser, kan je weg van je camera zetten, waardoor je meer diepte in je belichting krijgt en zoveel mogelijk probeert om de waterkolom tussen je lens en je onderwerp niet te belichten. Ook heeft een externe flitser vaak meer kracht en reikt dus verder dan een ingebouwde flitser, waardoor je gemakkelijker vanaf een afstand foto’s kunt maken, al wil dit niet zeggen dat je dit altijd moet doen met een externe flitser. De regel van onderwater fotografie, bij uitstek, is wel: “If you think you’re close enough, get closer!”


Robert Smits Photography

Fotografeer in RAW

Water heeft als kenmerk dat het de kleuren uit het licht filtert. Hoe dieper je duikt, hoe meer je daar last van hebt. Vooral de kleur rood is bijna niet terug te zien op je onderwaterbeelden. De kleur blauw is vaak de overheersende kleur in je onderwaterfoto’s, al is dit wel afhankelijk in wat voor soort water je duikt. Bij sommige camera’s is het mogelijk om de witbalans om ‘onderwater’ te zetten, waardoor de kleuren enigszins gecompenseerd worden. Wil je er zeker van zijn dat je geen kleuren verliest in je onderwaterfoto’s? Fotografeer dan in RAW. In de nabewerking kun je vaak nog erg goed de kleuren terughalen en eventueel de belichting van je foto aanpassen. Het kost alleen wel wat meer geheugen om in RAW te fotograferen, houd daar dus goed rekening mee.


Robert Smits Photography

Onderwaterfotografie is een vak apart, maar oefening baart kunst! In het begin zal het nog niet altijd even gemakkelijk zijn om mooie beelden te maken, maar uiteindelijk kan het wel de meest wonderbaarlijke beelden opleveren. Het is een geweldige wereld onder water en iets wat we moeten beschermen. Raak daarom nooit vissen of koraal aan en verplaatst zeker nooit dieren om een mooiere foto te krijgen. “Take nothing but memories (or photo’s), leave nothing but bubbles.”

Met dank aan Robert Smits voor de toevoegingen aan dit artikel.

Bekijk hier het aanbod waterdichte camera’s:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Expertuitdaging: Macro ogen

Aan de slag met creatief lightpainten!