in

Vijf tips voor betere vakantiefoto’s


27 juni 2016, 10:00

Het vakantieseizoen staat op het punt van beginnen. Dat betekent dat er weer wat extra tijd is om te fotograferen! De volgende tips helpen je om wat betere vakantiefoto’s te maken. De bestemming maakt niet uit, zelfs de thuisblijvers kunnen hiermee aan de slag!

Afwijkend standpunt

Veel uitzichten en bekende hotspots zijn al door ontelbare andere toeristen gefotografeerd. Probeer een origineler standpunt te gebruiken om een afwijkende foto te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan het laag bij de grond houden van de camera, of door een onderwerp op de voorgrond te zetten. De meeste toeristen zijn behoorlijk lui dus een klein beetje moeite kan al een veel origineler beeld opleveren!


Jjoyde

Dreigende luchten

Een andere manier om een originelere foto te maken, is door juist met slecht weer op pad te gaan. De meeste trekpleisters zijn vooral druk met mooi weer, dus op een regenachtige dag loopt niemand je voor de voeten. Bovendien kan een dreigende lucht meer sfeer en spanning geven aan je foto!

Toeristen vervagen

Schijnt je hele vakantie de zon en ben je al die toeristen die je foto verpesten helemaal zat? Met behulp van een statief en een ND-filter kan je extreem lange sluitertijden gebruiken, waardoor je al die langslopende mensen gemakkelijk uit je beeld kan laten verdwijnen.


mirjamo

Focus op kleur

Je kan je vakantie ook aangrijpen om jezelf nieuwe technieken aan te leren. Probeer bijvoorbeeld eens je hele vakantie te focussen op kleur en contrast. Met name zonnige bestemmingen hebben vaak kleurrijke straatbeelden en natuurgebieden vol felgekleurde bloemen en planten. Probeer zoveel mogelijk tegengestelde kleuren te fotograferen. Hoe je dat in je fotografie kan gebruiken wordt uitgelegd in deze video


cvanlimborgh

Licht inpakken

Ga je op vakantie met het vliegtuig of moet je licht inpakken in een backpack? Probeer dan zo min mogelijk apparatuur mee te nemen. Een zoomlens met redelijk bereik heeft in dat geval de voorkeur over meerdere primes. Je zonnekap kan je achterstevoren op je lens draaien om ruimte te besparen. Vul gaten in je tas op met sokken en (schoon) ondergoed. Zo kan er niks verschuiven en krijg je geen krassen op je apparatuur.

Inspiratie voor betere vakantiefoto’s?

Tussen de collecties staat een overzicht van een aantal prachtige vakantiefoto’s.

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

5 tips voor betere beeldstabilisatie achteraf – Stabiel filmen zonder extra accessoires!

Gebruikersreview: Fujifilm X-E2S