in

Vijf tips om toeristen op je foto te vermijden


20 april 2017, 09:00

Je maakt zelden zoveel foto’s, als wanneer je op vakantie bent. Echter zijn er op dat moment vaak een heleboel andere toeristen die precies hetzelfde doen. Hoe maak je foto’s van toeristische plekken, zonder dat de toeristen zelf zichtbaar zijn in je foto? We geven je een aantal tips!

Het juiste tijdstip

Het makkelijkste is natuurlijk om te fotograferen als er simpelweg nog geen, of nauwelijks toeristen rondlopen. Omdat de meeste mensen het tijdens hun vakantie relatief rustig aan doen, is de vroege ochtend het meest geschikte moment. Direct na zonsopkomst is het licht bovendien ook veel mooier dan tijdens de middag. Het kost dus wat moeite om je wekker te zetten, maar als het je lukt om op vakantie vroeg op te staan, wordt die moeite tijdens het fotograferen zeker beloond! Daarnaast is slecht weer ook zeer gunstig. Tijdens, of direct na een regenbui, zijn er maar weinig toeristen op pad.

caspervc

Lange sluitertijd gebruiken

Als je toch op een druk moment een toeristische hotspot moet fotograferen, kan je alle toeristen vervagen door (extreem) lange sluitertijden te gebruiken. Op klaarlichte dag kan je hiervoor het beste een statief en ND-filter gebruiken, waardoor je sluitertijd nog een stuk langer kan zijn. Het publiek dat op dat moment rondloopt zal door de bewegingsonscherpte volledig vervagen. Een drukbezocht plein lijkt dan opeens helemaal leeg. Mensen die stilstaan of op een bankje zitten zijn echter wel nog zichtbaar.

mirjamo

Wegknippen in de nabewerking

Gaat het om een enkele toerist die precies op een vervelende plek staat? Waarschijnlijk kan je deze dan makkelijk ‘weg-Photoshoppen‘. Houd er tijdens het fotograferen rekening mee dat je het voor jezelf makkelijk maakt als de toerist voor een neutrale achtergrond staat, zoals een muur of wanneer hij afsteekt tegen de lucht.

Meerdere foto’s maken en combineren

Wanneer je vanaf een statief fotografeert, kan je in plaats van een lange sluitertijd, ook kiezen om meerdere foto’s te maken en die achteraf in de nabewerking te combineren. Je selecteert de stukken zonder personen en vormt zo een totaalplaatje. Je moet hiervoor wel goed de lichtomstandigheden in de gaten houden, maar je kan er ook voor kiezen om de bewerking door te trekken tot een HDR-opname.

Strategische composities

Heb je niet al te lang de tijd om op één plek te fotograferen? ‘Verstop’ je toeristen dan achter aanwezige objecten. Met een doorkijkje krijg je maar een klein stukje van de trekpleister te zien en met de juiste timing is er op dat stukje niemand te zien. Ook standbeelden, brugpilaren, bomen en muurtjes zijn prima voorwerpen om strategisch in je compositie op te nemen om toeristen achter te verstoppen.

nensmens

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Sony Alpha 9 aangekondigd – Indrukwekkende specificaties

Waarom je niet zomaar een gratis fotoklusje moet doen