in

Verslag Zoom.nl Bootcamp 2017 – In één dag een betere fotograaf22 september 2017, 14:36

Op een vroege en regenachtige zaterdagochtend komen we aan op het bijzondere DRU Industriepark in Ulft. Op deze prachtige industriële locatie vindt vandaag de Zoom.nl Bootcamp plaats! Met de cameratas op onze rug zijn staan we klaar om te beginnen aan dit fotografische weekend: 4 masterclasses op één dag: tijd voor de tweede editie van de Zoom.nl Bootcamp!

Deze keer staat de Zoom.nl Bootcamp in het teken van portretfotografie. Hier kun je natuurlijk heel veel kanten mee op: van intieme portretten bij natuurlijk licht, tot uitgebreide concepten met flitsers en softboxen. Om ervoor te zorgen dat iedereen met diverse, bijzondere portretten thuiskomt, hebben we zeven masterclasses op het programma staan, verdeeld over twee sporen:

Dansende portretten

We beginnen bij fotografen Piet van den Eynde en Jim de Sitter, die ons leren om met flitslicht een snelle beweging vast te leggen. Hier draait alles om timing: een snelle dansbeweging of sprong wordt precies op het moment suprême vastgelegd. Het duurt een paar rondjes voordat iedereen de instellingen en timing juist heeft (tip: aftellen voor de foto helpt!).

Linker foto: NAP021, rechter foto: STUDIO-face-IT

Voor een spectaculaire foto wordt er ook met attributen als zout gegooid door het model: ‘Normaal gesproken gebruik ik eigenlijk meel dat het model uitstrooit, maar ik heb dit keer maar zout meegenomen, anders zou alles onder het meel zitten!’, zegt Jim lachend. Zowel de masterclass van Jim als die van Piet, leveren prachtige actiebeelden op met een mysterieuze sfeer.
Linker foto: MarijeScheening, rechter foto: Patou

Natuurlijke portretten

Bekijk ook de video van de Masterclass Fine Art fotografie die Lieke Anna gaf.

Fotografe Lieke Anne en Stijn Doors weten op een bijzondere wijze een verhaal te combineren met een portretfoto. Tijdens deze masterclasses werken we met natuurlijk licht en we hebben geluk: het regenachtige weer klaart snel op. Op naar buiten dus! Lieke Anna speelt in haar foto’s vooral met de natuur en elegante kleding, Stijn Doors richt zich juist op de architectuur om het model heen. Aan ons de taak om net zulke dromerige plaatjes te maken. Ook in deze masterclasses is het belangrijk om precies het juiste moment af te wachten: valt de rode jurk van het model goed? Beweegt het haar mooi mee? En natuurlijk: staat de sluitertijd op de camera kort genoeg om de snelle sprong of beweging van het model te ‘bevriezen’ bij natuurlijk licht?
Linker foto: Didjtijn, rechter foto: liekeanna

Om écht bijzondere foto’s van een model te maken in combinatie met de industriële omgeving van de SSP-hal, is het mooi om een reflectie te creëren op de betonnen vloer, maar hoe doe je dat? ‘Simpel!’, zegt Stijn, ‘Met een emmer water maken we een mooie plas om boven te fotograferen!’ En met resultaat: de hele groep hangt luttele millimeters boven het water, om de perfecte reflectie vast te leggen!
Linker foto: hat53, rechter foto: JacolenePhotography

Studio portretten

Na de lunch gaan we door Richard Terborg en Geert Langelaan! Zij laten ons uitgebreid zien hoe je een klassiek studioportret kunt maken: flitsers, kleurengels, rookmachines en de juiste interactie met het model staan voorop. Zowel bij de masterclass van Geert als bij Richard hangt een gezellige sfeer, die ervoor zorgt dat de modellen en fotografen zich op hun gemak voelen. Dit haalt leuke, creatieve ideeën naar boven, die tot unieke foto’s leiden.

Linker foto: Creeertcom , rechter foto: mjgroenheiden

High-key, Low-Key, intiem en juist heel zakelijk: alle vormen van studioportretten komen voorbij, waarbij Geert laat zien wat je allemaal met een simpele lichtopstellingen kunt doen, in combinatie met meerdere lichtvervormers. Voor wie weinig tot geen ervaring heeft met studiolampen en flitsers, zijn de masterclasses van Geert Langelaan en Richard Terborg een interessante en vooral leerzame uitdaging.
Linker foto: wvdwater, rechter foto: Didjtijn

Effectieve nabewerking

De Zoom.nl Bootcamp is een intensieve dag fotograferen. We sluiten het daarom rustig af, in de collegebanken bij fotograaf Jan Haitsma, die laat zien hoe je een portret in lagen kunt nabewerken in Photoshop. Van begin tot eind worden we meegenomen in het proces. Met pen en papier in de aanslag, gaan we terug de schoolbanken in om uitleg te krijgen over dit Lightroom en Photoshop.
Linker foto:MarcelKooiman, rechter foto: FrankaThijssen

Nu we aan het eind van de dag zijn gekomen is bij iedereen het geheugenkaartje bijna vol, met nog een klein beetje ruimte voor het fotografische toetje! Een groep Nederlandse top-karateka komt de hal inrennen en we staan links opgesteld van de zaal. Tijd om alle tips van vandaag toe te passen tijdens deze sportieve presentatie, met als climax: het doorslaan van stenen blokken.

Nu de laatste foto’s gemaakt zijn kunnen we aan tafel om voor een heerlijk bourgondisch stamppottenbuffet. Namens Zoom.nl willen we iedereen bedanken voor een fantastisch weekend, met geweldige foto’s als resultaat. We hopen jullie snel terug te zien bij het volgende Zoom.nl evenement!

Meer zien van de Zoom.nl Bootcamp? Proef de sfeer en bekijk de onderstaande video:

Bekijk ook de Zoom.nl Bootcamp Collectie:

Mis niks met de wekelijkse Zoom.nl nieuwsbrief!

E-mailadres

Waarom jij als fotograaf moet gaan netwerken

Review: Nikon D850